Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

28. 2. 2022 18:46

Zástupci vlády, Parlamentu i opozice se shodli na postoji České republiky k ruské agresi i na pomoci Ukrajině

Tisková konference po jednání zástupců vlády, Parlamentu a opozice k zahraniční politice v Hrzánském paláci, 28. února 2022.
Tisková konference po jednání zástupců vlády, Parlamentu a opozice k zahraniční politice v Hrzánském paláci, 28. února 2022.
Zástupci vlády Petra Fialy se v pondělí 28. února 2022 v Hrzánském paláci setkali s představiteli Parlamentu ČR a předsedy parlamentních opozičních stran. Tématem jednání byla zahraniční a evropská politika České republiky, ale hlavně aktuální postoj vlády k vojenskému napadení Ukrajiny Ruskou federací a české pomoci Ukrajině.

Setkání k zahraniční politice svolal premiér Petr Fiala ještě před zahájením ruské invaze na Ukrajinu. Pozvání přijali předseda Senátu Miloš Vystrčil, předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová a předsedové parlamentních opozičních stran Andrej Babiš a Tomio Okamura. Za vládu se kromě premiéra Petra Fialy schůzky zúčastnili také 1. místopředseda vlády a ministr vnitra Vít Rakušan, ministr zahraničních věcí Jan Lipavský, ministryně obrany Jana Černochová a ministr pro evropské záležitosti Mikuláš Bek. Hlavním tématem byl postoj České republiky k ruské agresi vůči Ukrajině, pomoc, kterou Česká republika Ukrajině a jejím občanům poskytuje, a také kroky přijaté v odvetě vůči Ruské federaci.

„Dlouhodobě říkám, že v zahraničí můžeme být tak silní, nakolik jsme doma jednotní, a musím konstatovat, a říkám to s velkou radostí, byť je to v souvislosti s tragickými událostmi, že česká politická scéna je v postoji k ruské agresi a k podpoře Ukrajiny a jejímu statečnému boji naprosto jednotná. Musím říci, že napříč politickým spektrem panoval zcela jednoznačný postoj a v té klíčové věci byla shoda,“ shrnul průběh a výsledky schůzky premiér Petr Fiala.

Kromě hlavního tématu, ruské invaze na Ukrajinu, se politici věnovali také přípravám českého předsednictví Evropské unii ve druhém pololetí letošního roku. Ministr vnitra Vít Rakušan informoval o aktuálním rozhodnutí vyslat 50 českých policistů na slovensko-ukrajinské hranice, jejich úkolem bude pomáhat při registraci osob překračujících státní hranici.

„Jsem rád, že se dnešní jednání uskutečnilo. Chtěl bych poděkovat všem zúčastněným a vyjádřit své potěšení nad podporou a jasnou pozicí celé politické reprezentace. Na toto dnešní setkání naváže mé čtvrteční večerní setkání s prezidentem Milošem Zemanem a budu věřit, že všichni klíčoví ústavní činitelé a všechny politické instituce dají navenek jasný, jednotný a silný postoj, který je v těchto nesmírně těžkých časech mimořádně důležitý,“ uzavřel premiér Fiala.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie