Aktuálně

3. 2. 2011 14:00

Změnu lisabonské smlouvy musí stvrdit vláda, parlament i prezident 

Záchranný mechanismus pro státy EU, které se dostanou do hospodářských potíží, bude v ČR předem schvalovat parlament i prezident.

Premiér Petr Nečas, prezident Václav Klaus a ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg

"Pozice prezidenta republiky je vedle toho, že je to fyzická osoba a konkrétní politik, tak je to i ústavní instituce, která je podle ústavy přesně zahrnuta i do tohoto ratifikačního procesu a vyžaduje to samozřejmě i širší dohodu napříč demokratickým politickým spektrem," řekl premiér Petr Nečas.

Právě debata o tom, jak postupovat při schvalování úpravy lisabonské smlouvy, byla podle Nečase hlavním tématem dnešní schůzky špiček české diplomacie na Hradě. Ze setkání podle Nečase nevyplynulo, jak se prezident k této věci postaví. "Mluvili jsme o obsahu té změny, o proceduře. O tom, jak se bude chovat vláda, Poslanecká sněmovna, Senát, prezident republiky čili všechny čtyři instituce zahrnuté do tohoto kroku, jsme nehovořili," řekl premiér. 

Lídři se v Bruselu sice dohodli na změně smlouvy, členské země ji ještě budou muset ratifikovat. Už dříve česká vláda rozhodla, že Česká republika se do záchranného programu nezapojí. Na případné záchraně krachujících zemí eurozóny se tak nebude přímo podílet, dokud nepřejde z koruny na euro. Vznik mechanismu ale Praha podle dřívějších Nečasových výroků podporuje.

Zdroj ČTK

 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie