Aktuálně

6. 9. 2011 15:32

První část zdravotní reformy prošla sněmovnou

Reforma zdravotnictví - ilustrační obrázek
Vládní koalice znovu prosadila první část zdravotnické reformy. Návrh zákona o veřejném zdravotním pojištění vrátil Senát, Sněmovna jej přehlasovala.

Jednou z novinek, kterou zákon přinese, je například jednotný poplatek za recept. Toto opatření přinese nejen úspory pacientům, ale zároveň zjednoduší i administraci v lékárnách. Dále se zvýší částka regulačního poplatku za jeden den hospitalizace, a to na 100 korun.

Komplexní novela zavádí dále také rozšíření rozsahu zdravotní péče hrazené z veřejného zdravotního pojištění o péči poskytnutou s cílem zmírnit utrpení.

Úprava poprvé zavádí i možnost spoluúčasti pacienta na takzvanou nadstandardní péči. Zdravotnická zařízení budou vždy povinna nabídnout péči, na jejíž úhradě se pojištěnec nepodílí. Tato „nadstandardní“ péče přesahuje požadavek na účelné vynakládání zdrojů pojištění. Pacient tak bude hradit rozdíl mezi cenou nabízené nadstandardní péče a úhradou ze zdravotního pojištění. V jednotlivých případech bude možné připlatit si například při implantaci očních čoček, výměně kyčelního kloubu či robotických operacích.

Na základě novely se nyní nebudou hradit také léky, jejichž cena nepřesahuje 50 korun. Podle ministerstva zdravotnictví by toto opatření mohlo do státní pokladny přinést až 200 milionů korun ročně. Vytvoří se díky tomu též prostor pro vyšší úhradu drahých léků určených pro specializovanou léčbu vážně nemocných pacientů. Novela počítá se snížením ceny u generických léčiv o 32 procenta při vstupu prvního generika. Zároveň umožní urychlit vstup generických léčiv na trh díky plánovanému zjednodušení a zrychlení správního řízení o cenách.

Cílem novely je i odstranění významných nedostatků v právní úpravě řízení o cenách a úhradách léčiv a vyřadit z úhrady léčivé přípravky a potraviny pro zvláštní lékařské účely, které obsahují léčivé látky určené k podpůrné nebo doplňkové léčbě.

Nový systém zavádí dále úhrady za diagnózu. Pojišťovnám tak zajistí větší roli i odpovědnost během rozhodování o úhradách léčivých přípravků a zdravotnických prostředků.

Novela zahrnuje také nová transparentní pravidla pro fúzování zdravotních pojišťoven a posiluje dozor a kontrolu zdravotních pojišťoven ze strany státu. Slučování zdravotních pojišťoven povede k úspoře režijních nákladů, čímž dojde k uvolnění finančních prostředků určených pro zdravotní péči. Do budoucna by tak mělo existovat jen několik silných zdravotních pojišťoven.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Hlavní změny

  1. regulační poplatek za jeden den hospitalizace 100 korun.
  2. možnost spoluúčasti pacienta za nadstandardní péči
  3. pojišťovny nebudou hradit léky, jejichž cena nepřesahuje 50 korun
  4. ruší se platba za položku na receptu, 30 korun se bude platit za celý recept

Odkazy

Novela zákona o veřejném zdravotním pojištění Sněmovní tisk 325

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie