Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové konference

10. 6. 2011 13:21

Brífink předsedy vlády Petra Nečase k odborům a vyhlášené stávce, 10. června 2011

Jakub Stadler, tiskový odbor Úřadu vlády: Dámy a pánové, dobrý den na tiskovém brífinku předsedy vlády Petra Nečase k odborům a vyhlášené stávce. Pane premiére, máte slovo.

Petr Nečas, předseda vády ČR: Dobrý den, dámy a pánové. Plně respektuji právo vyjádřit svůj protest formou stávky a hájit tak svá sociální či ekonomická práva. Za nepřijatelné však považuji, pokud takovýto protest zablokuje chod státu a jeho ekonomiky a výrazně zasáhne do života všech občanů. Proto vláda nepodlehne nátlakovým akcím, které si berou občany České republiky jako živý štít či jako rukojmí. Vláda s odbory dlouhodobě komunikuje a jedná, komunikovat a jednat také bude a je připravena tak činit i nadále. Odstoupení od reforem však nepřipadá v úvahu. Jsme připraveni ale skutečně jednat o změnách parametrů a dílčích prvků těchto reforem a koneckonců tak činíme celou dobu, čili není to nic překvapivého a nic nového. Odbory nepřišly s racionálními argumenty k navrhovaným reformám, jen s jejich totální negací. Zdá se, že podle odborů by nejlepšími reformami nebyly vůbec žádné reformy. Negace nemůže být program, na kterém se dá postavit jakékoliv konstruktivní řešení. Naše země reformy, které zajistí její dlouhodobou konkurenceschopnost, potřebuje více než před rokem a to obzvláště v situaci, kdy řada států Evropské unie čelí závažným ekonomickým problémům a dochází k mnohem radikálnějším změnám, než které připravuje česká vláda. Bylo by nezodpovědné, pokud bychom připustili ztrátu konkurenceschopnosti České republiky tím, že bychom opustili reformy a v nějakém horizontu bychom se dostali do situace, ve které jsou některé evropské země, jako je Řecko, Irsko nebo Portugalsko.

Jakub Stadler, tiskový odbor Úřadu vlády: Dámy a pánové, prostor pro vaše otázky.

TV Prima: Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, je mi jasné, že mi nebudete moci říci teď, kam vlastně sahají parametrické ústupky, které vláda podpoří? Odboráři uvažují o tom, že je nepřípustná další hranice pro odchod do penze řidičů autobusů, vlaků, tramvají, co z toho by byla vláda schopna akceptovat?

Petr Nečas, předseda vády ČR: Tak za prvé, důchodové změny zahrnují postupně až tříletého předčasného odchodu do důchodu. Ale mluvíme-li o odchodu v tom vyšším roce, tak mluvíme o 65 letech po roce 2030 a o 67 letech v roce 2041. Takže já nevím, kolika těch odborářských předáků se toto týká, ale já jsem přesvědčený, že je to férový přístup, který sděluje, že se věk odchodu do důchodu nemůže zastavit z hlediska svého zvyšování, ale že vzhledem k demografickému vývoji musí pokračovat.

TV Nova: Překvapila vás ta razance… (dále dotaz ze záznamu nesrozumitelný)

Petr Nečas, předseda vády ČR: Já jsem je slyšel vždy mluvit o více městech, takže tím překvapen nejsem. Je to závažné omezení občanských práv a svobod dalších občanů a právě proto opakuji, já respektuji právo hájit svá ekonomická či sociální práva i formou stávky, ale nemohu respektovat, když si někdo bere své spoluobčany jako rukojmí či jako živý štít.

Dotaz: Odboráři říkali, že pokud nedojde k naplnění jejich požadavků, tak jsou schopni dojít ještě dál, těžko říci, co tím mysleli, nic nespecifikovali. Má vláda nějaké prostředky, jak zajistit, aby se případná stupňovaná stávka nedotkla obyčejných lidí?

Petr Nečas, předseda vády ČR: Já se obávám, že ta stávka se dotkne lidí, i těch, kteří stávkovat nechtějí a nebudou a to je důvod, proč musím říci, že je absolutně nesprávné a nezodpovědné chování odborů, když si bere ostatní občany za své rukojmí.

Dotaz: Má vláda nějaký odhad rozsahu té stávky?

Petr Nečas, předseda vády ČR: V tuto chvíli ten odhad nemůže být, protože nevíme skutečný rozsah té stávky.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Zvuková příloha

Brífink předsedy vlády Petra Nečase k odborům a vyhlášené stávce, 10. června 2011

Související zprávy