Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové konference

14. 3. 2020 9:42

Tisková konference k rozhodnutí vlády o uzavření všech obchodů kromě prodejen potravin, lékáren, drogerií, čerpacích stanic a dalších, 14. března 2020

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Dobrý den, vítejte na tiskové konferenci kvůli dalším mimořádným opatřením vlády. Pan premiér Andrej Babiš.

Andrej Babiš, předseda vlády: Dobrý den dámy a pánové. My jsme včera celý den vyhodnocovali situaci se šířením koronaviru nejen v Evropě, ale i ve světě. Ta situace je samozřejmě velice dynamická a my jsme dospěli k závěru, že musíme rozhodnout rychle. A to hlavní rozhodnutí, které jsme udělali, jsme udělali proto, aby se nám zkrátka lidi nenastěhovali do obchodních center. Tomu jsme chtěli zabránit, aby dnes lidi šli do obchodních center. To je hlavní důvod.

To znamená, že to usnesení vlády, které píšou vždycky úředníci, není až tak srozumitelné, tak já to řeknu podle sebe. Chodím do Obchodního centra Chodov. To znamená, že všechny obchody jsou zavřené. Otevřené jsou jenom potraviny, lékárna a drogerie. Když vezmu Hypernovu v Čestlicích, otevřená zůstává jenom Hypernova a všechno, co je mimo Hypernovu, je zavřeno.

Takže to je ten hlavní důvod, protože my musíme udělat všechno proto, abychom zabránili šíření koronaviru. V této chvíli i za poslední dny jednotlivé evropské státy postupují nekoordinovaně. Zkrátka my jsme ani nečekali, že nám Brusel něco poradí. Samozřejmě každý k tomu má jiný přístup. Některé státy už přestaly testovat všechny občany a testuji lidi jenom nad 65 let. Například Švédsko a Švýcarsko údajně. Ale my samozřejmě chceme testovat všechny, a proto pokračujeme v tom testování. Chceme rozšířit místa odběrů. Je to důležité.

Co se týká toho dalšího opatření, usnesení vlády, kde zakazujeme přítomnost veřejnosti v provozovnách stravovacích služeb a tak dále. Pokud to můžu říct zase nějak jednoduše, když vezmu fastfoody, McDonald, KFC a další, tak mají svůj provoz a všechno dělají výdejovým okénkem.

Co se týká hotelů, tak samozřejmě tam říkáme, že by neměli lidé sedět v restauracích, ty jsme de facto zavřeli, ale může být room servis. A zkrátka si to jídlo vezmu s sebou. Takže my jsme skutečně s panem vícepremiérem o tom mluvili včera dlouho, než jsme se rozhodli svolat mimořádné zasedání vlády. Ta zasedla o půlnoci. Zasedání skončilo o půl třetí ráno a vydali jsme toto rozhodnutí, protože jsme přesvědčení o tom, že je to potřeba a že zkrátka musíme zabránit šíření viru.

Já jsem byl v kontaktu samozřejmě s polským premiérem, se slovenským premiérem. Oni postupují obdobně. Je tam možná nějaký časový skluz pár dní, ale myslím si, že přijímáme de facto stejná opatření.

Co se týká bank, pobočky banky se nemění. Pan místopředseda vlády Havlíček vás bude informovat o tom, jak zavádíme další call centra. Takže my máme teď víkend. Samozřejmě plno lidí nám volá, my odpovídáme i přímo tady, ale berte to tak, že my nemůžeme samozřejmě předpokládat veškeré situace, a ten víkend využijeme pro to, abychom ještě vypilovali ta opatření a eventuálně mohli v pondělí udělat nějaké změny, protože samozřejmě, jak už jsem avizoval, vláda zasedne kdykoliv. A včera zkrátka jsme zasedli o půlnoci.

Takže my jsme také požádali mobilní operátory, aby poslali SMS všem občanům. Včera jsme taky mluvili s televizemi, aby z hlediska těch programů a z hlediska toho, že vlastně žáci zůstali doma, a právě tam bylo to riziko, že se budou shromažďovat v těch obchodních centrech, tak určitě budeme rádi, pokud to lidi pochopí.

My jsme skutečně přesvědčení o tom, že to zvládneme. A my to zvládneme, když budeme všichni táhnout za jeden provaz a budeme k sobě ohleduplní a budeme ohleduplní k druhým a budeme solidární. Takže apeluji na všechny, abychom se skutečně chovali tak, abychom byli tolerantní, solidární.

Máme skvěle zdravotnictví, skvělé doktory. My děláme samozřejmě maximum pro to, abychom zabezpečili zdravotnické pomůcky. Včera večer armáda rozvezla asi 50 000 respirátorů. Rozšiřujeme odběrová místa, takže děláme všechno on-line. Samozřejmě ty požadavky jsou obrovské, ale jsem o tom přesvědčen, že tu situaci musíme zvládnout.

Takže jsme udělali v této chvíli maximum, co jsme si mysleli, že je potřeba udělat, ale samozřejmě uvidíme podle situace a znovu se sejdeme a můžeme samozřejmě ještě přidat další opatření.

Určitě nebudeme dělat opatření, jako dělá Rakousko, že uzavřeme nějaké oblasti. Já už jsem opakovaně řekl, že pokud bychom vyhodnotily situaci tímto způsobem, tak bychom samozřejmě zavedli karanténu na celou Českou republiku. Důležité je, aby zkrátka ekonomika vyráběla, aby lidi chodili do práce a potom nejlépe domů.

Znovu opakuji, a včera jsem navštívil všechna velká distribuční centra potravin, že potravin je dost. Prosím vás, nenakupujte potravin víc, než potřebujete. Vždycky bude dost potravin. My jsme vyhověli řetězcům a včera jsme zrušili zákaz kamionů v neděli. Takže včera, když jela například paní Schillerová z Brna na vládu, tak všude byly samé kamiony. Takže já si myslím, že operativně reagujeme, a určitě budeme vyhodnocovat, jaké budou reakce, a pokud bude potřeba, tak samozřejmě zase zasedneme a přijmeme opatření, abychom skutečně zabránili tomu, co se stalo v Itálii a co se děje v jiných státech Evropské unie a světa.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Děkuji. Pan Hamáček.

Jan Hamáček, 1. vicepremiér a ministr vnitra: Děkuji. Dámy a pánové, dobrý den. Dovolte mi pár obecných poznámek a potom se vyjádřím k situaci v obchodech a na státních hranicích. Jak řekl pan premiér, situace se vyvíjí dynamicky, my sledujeme vývoj situace v okolních státech i ve státech v Evropě, které z hlediska počtu případů jsou na tom hůře než Česká republika, a snažíme se přijímat opatření, která by měla co nejvíce zpomalit nástup té epidemie a tu křivku nakažených, chcete-li, co nejvíce zploštit, aby to náš zdravotnický systém zvládl.

Používáme i zkušenosti ze zemí, které jsou dál, kterým se podařilo tu křivku otočit. To je zejména Čína, do jisté míry Jižní Korea, částečně i Singapur. Všechny tyto zkušenosti říkají, že jediným a jediným účinným opatřením je na maximum omezit kontakt mezi lidmi. To jsou ta bariérová opatření, která zavádíme.

Zavádíme je velmi rychle, zavádíme je ve velmi rychlé sekvenci, já vím, že to nemusí být úplně příjemné, ale věřte, že vždy je to výsledek nějakého vyhodnocení situace a konzultace minimálně s našimi partnery na Slovensku, v Maďarsku, v Rakousku.

Tím pádem cílem a to, s čím apelujeme na naše občany, je, aby pochopili, že je potřeba na maximum omezit mezilidské kontakty, jakkoliv to nemusí být příjemné. Je potřeba, abychom zajistili chod ekonomiky, aby lidé chodili do práce, ale potom aby zůstali doma. Samozřejmě nevyřeší to to, že budou hledat alternativy v nějakých domácích party ve větších skupinách. To prostě ničemu nepomůže. Já vím, že je to složité, ale musíme to vydržet a na maximum omezit kontakt mezi lidmi.

My jsme se rozhodli, že proto, aby se právě nestalo to, že o víkendu lidé stráví čas v obchodních centrech, tak že přijmeme toto opatření, které kromě obchodů s potravinami a dalšími vyjmenovanými obchodní centra uzavře. Chtěl bych poděkovat příslušníkům Hasičského záchranného sboru, kteří měli přes noc plno práce a přes noc operační střediska obvolala přes 350 těchto velkých provozoven, aby je na to připravila. Teď tedy ty informace dorazily.

Jak se budou postupně otvírat ta obchodní centra, tak na místo dorazí policie. My jsme ještě v noci vyhlásili pohotovost i pro pořádkové jednotky, takže hlídková služba plus pořádkové jednotky provedou kontrolu v těch jednotlivých velkých obchodních střediscích a budou upozorňovat a kontrolovat, aby to naše nařízení bylo naplňováno. Postupně samozřejmě budeme pracovat i s dalšími obchody.

Chci jasně říci, že naším cílem není nikoho šikanovat, naším cílem není nikoho děsit. Jak říkal pan premiér, to opatření bylo primárně motivováno tím, abychom zastavili riziko velké vlny do obchodních center, a postupně ty věci budeme precizovat, budeme odpovídat lidem na dotazy. Takže se nikdo nemusí bát, že teď vypukne nějaká policejní šikana a že bude snaha lidi perzekvovat za to, že třeba to naše usnesení není úplně jasné. Znovu říkám, hlavním cílem bylo na maximum omezit mezilidský kontakt v těch velkých centrech.

Co se týká státních hranic, jak víte, probíhají kontroly na česko-německých a česko-rakouských, podle mých informací zatím bez problémů. Snažíme se také průběžně odpovídat na dotazy ohledně výjimek. Ta hlavní výjimka, která je nejsložitější, to jsou ti takzvaní pendleři. My jsme navýšili to vzdálenost, do které mohou cestovat za prací, na 100 kilometrů. A zase policie se snaží těm lidem pomoci, vysvětlit a objasnit některé aspekty. Naším cílem je, aby to nedopadlo tak drasticky na naše občany, kteří mají zaměstnání v blízkém příhraničí.

Takže to, co nás čeká dále, je obdobný režim na slovenských a polských hranicích. Tam otevřeně řečeno vzhledem k tomu, že Slovensko už hraniční kontroly zavedlo, Polsko se k nim chystá, tak to bude znamenat, že to nebude takový nápor na Polici ČR. My nebudeme zavádět stejný režim z hlediska právního jako na rakouských a německých. My nebudeme vyhlašovat kontrolu hranic Polska a Slovenska, nicméně samozřejmě formálně, protože to má nějaké náležitosti, tam je třeba stanovit přesně, jaké hraniční přechody budou otevřeny atd., není to v této fázi potřeba. Budeme dělat kontrolu na celé polské a slovenské hranici, ale v režimu, který do zítra upřesníme a dáme ho občanům k dispozici.

Za mě v této fázi asi všechno. Znovu říkám: Chtěl bych poděkovat hasičům, jak zvládli ten noční nápor, i policistům, že budou dohlížet na naplňování tohoto opatření. Jsem přesvědčen, že ta opatření, která jsme přijali, byla přijata v dobu, která byla ještě adekvátní pro to, aby mohla být naděje, že nepůjdeme tím nejhorším scénářem, a jsem přesvědčen, že to prostě společně zvládneme. Musíme to akorát společně těch deset dní vydržet. Děkuji.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Děkuji. Pan ministr Havlíček.

Karel Havlíček, vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy: Dobrý den, dovolte, abych sdělil to, že s ohledem na obchod bylo uděláno nejnáročnější opatření v historii České republiky, kdy jsme skutečně, vědomi si toho, co nastalo, museli udělat ten krok, kterým jsme v danou chvíli v daných hodinách zabránili tomu, že se začnou lidi shlukovat ve velkých obchodních centrech. Právě proto to bylo myšleno na víkend, tak abychom ty výjimky, které jsme dali v průběhu noci do vládního usnesení, začali precizovat a v následujících hodinách je upřesňovali, vědomi si toho, že celá řada firem, drtivá většina s výjimkou právě hypermarketů, o víkendu neprovozuje svoje jednotky.

To znamená, že máme v tuto chvíli v řádu několik hodin, možná desítek hodin na to, abychom upřesňovali všechny ty profese a provozovny, které zda máme. Za tímto účelem byl okamžitě zřízen krizový štáb v rámci Ministerstva průmyslu a obchodu, který se rozšiřuje o specialisty v oblasti maloobchodu a specialisty v oblasti služeb.

Do tohoto štábu teď budou přizváni v následujících desítkách minut zástupci Hospodářské komory, Asociace malých a středních podniků a živnostníků, Svazu obchodu a cestovního ruchu, Svazu průmyslu a dopravy, Asociace hotelů a restaurací, případně ještě další. Vytvoří se společný tým

Současně tam vzniká okamžitě call centrum, ve kterém budeme zodpovídat dotazy jak podnikatelů, tak spotřebitelů a vše bude možné sledovat na stránkách Ministerstva průmyslu a obchodu mpo.cz s cílem perfektně informovat jak podnikatele, tak samozřejmě i spotřebitele, kteří budou mít dotazy, co kde bude případně možné ještě otevřené, nebo ne.

Je třeba současně říct, že už nyní myslíme na kompenzace pro podnikatele. Jak už jsem řekl, je to největší opatření, které se jich kdy v oblasti maloobchodu a služeb dotklo, a my začínáme okamžitě iniciovat v řádu jednotek miliard korun přesunu zdrojů z operačních programů, strukturálních fondů, výzev OPPI, x, y a tak dále právě do programu, který bude zaměřen na podporu podnikatelů, kteří jsou dotčeni koronavirem, ať už přímo, či nepřímo. A opět během víkendu budeme dávat dohromady už první projekty a první programy, které chceme v extrémně rychlé době vypsat a společně s komerčními bankami je začít okamžitě implementovat.

Dovolte mi ještě krátkou zmínku o tom tzv. call centru, které nejenom že vzniklo nebo vzniká v tuto chvíli na Ministerstvu průmyslu a obchodu, ale stejné call centrum vzniklo včera i na Ministerstvo dopravy. Toto call centrum v tuto chvíli obsluhuje přibližně 50 interních pracovníků Ministerstva dopravy, vyřizuje přibližně 250 až 300 telefonátů za hodinu, a to z řad cestujících nebo pasažérů, prostě lidí, kteří chtějí cestovat, a stejně tak z řad provozovatelů transportních služeb, provozovatelů přepravních služeb, dopravy, kteří neustále volají a informují se o tom, jakým způsobem mají postupovat, ať už ve smyslu toho, že jsou někde v nějaké zemi a potřebují se dostat do České republiky, anebo potřebují informace, jestli jejich kamion projede, neprojede, jak je to s přepravci a tak dále. Takže podobné centrum bude vznikat i na Ministerstvu průmyslu o obchodu.

Za mě je to vše, jsem připraven případně cokoli zodpovědět. Děkuji.

Andrej Babiš, předseda vlády: Já bych ještě doplnil, protože občané nám píšou. Já jsem včera bojoval s tou formulací usnesení, protože je to úředničina, a když přišly dvě ministryně, paní Benešová a Schillerová, tak jsem jim nechal přečíst tu dvojku, co z toho pochopili. Já chci jen říct, že my tam zakazujeme prodej služeb. To znamená, teď mám dotaz na kadeřnické a kosmetické salony. Jsou zavřené.

Potom někteří lidé my píší: My jsme vždycky snili o tom být Švýcarsko. Tady se píše: Švýcarská inspirace boje s virem. Ne, my nechceme být v tuto chvíli Švýcarsko, protože oni říkají: My v tuto chvíli testování vzdáváme. Přednost mají staří a nemocní. To my určitě nechceme. Švýcarsko říká: Všechny nad 65 let budeme testovat, lidi, kteří mají příznaky. My chceme testovat všechny, děláme pro to maximum, protože podle našich lékařů i mladí lidé mohou mít zdravotní problémy při napadení virem.

Takže v tomto směru, myslím, že víme, kam směřujeme, víme, co děláme, a myslím si, že to děláme rychle. Uvidíme, vyhodnotíme víkend. Budeme se snažit lidem odpovídat, jsme on-line a znovu prosíme o solidaritu a pochopení.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Děkuji. Česká televize.

Klára Bazalová, Česká televize: Chtěli jste předejít tomu, aby se lidí shlukovali v obchodech. Nicméně včera ve 12 jste měli tiskovou konferenci, kde jste oznamovali určitá opatření, o tomto jste rozhodli večer. Co se do té doby stalo zásadního, že jste takto rozhodli? Podle jakého klíče tedy postupujete? S tím souvisí další dotaz: Je ve hře zákaz městské hromadné dopravy, případně vnitrostátní dopravy? Máme to čekat? Prosím ještě o upřesnění, které se týká restaurací, které jídlo budou dovážet? A bary? Co třeba stavebniny? A ještě jeden dotaz: Mluvili jste o koordinaci v rámci evropských států, respektive o absenci této koordinace. Máte v plánu něco proaktivně pro to dělat, svolávat nějaké streamy nebo něco podobného? Děkuji.

Andrej Babiš, předseda vlády: Ne, nemáme v plánu, skutečně nemůžeme čekat na Evropu. Ta videokonference nějak proběhla, já to ani nechci komentovat. My víme, co děláme.

Bary jsou jednoznačně zavřené. Restaurace jenom take away. To znamená, že nikdo nemůže jít dovnitř, pokud ta restaurace si ve dveřích u vchodu udělá pult a tam bude prodávat něco, to je tady jasně řečeno.

My samozřejmě máme nějaké matematické modely, které analyzujeme a porovnáváme je s tím stavem večer, a na základě těchto čísel jsme se rozhodli společně tady s panem místopředsedou a dalšími kolegy a taky i na základě konzultací s polským premiérem a slovenským premiérem, se kterými jsme mluvili. My si vyměňujeme informace, některé členské státy se ptají, jestli jsme úplně koordinovaní. No nejsme. Ale selským rozumem docházíme k tomu, že musíme udělat ta opatření. Protože když se podíváme na čísla Itálie nebo Španělska nebo Německa a Francie, tak je jasné, že ten vir nemají pod kontrolou, nemůžou mít pod kontrolo.

My máme problém hlavně s lidmi, kteří přišli z Itálie. Poláci mají problém s lidmi, kteří přišli z Německa. Takže my jsme operativně reagovali, protože jsme přesně věděli, že pokud necháme obchodní centra otevřená, tak tam přijde strašně moc lidí.

Původně jsme uvažovali, že uděláme vládu v osm, potom jsme říkali: Ne v šest, musíme to oznámit. Takže tady probíhá komunikace, pan místopředseda vlády byl na svém krizovém štábu na Ministerstvu vnitra, já jsem byl na krizovém štábu Ministerstva zdravotnictví. Takže tak jsme se rozhodli večer a vláda zasedla a rozhodla a myslím, že jsme rozhodli dobře.

Jan Hamáček, 1. vicepremiér a ministr vnitra: Jestli mohu to doplnit. Od té 12. hodiny se toho stalo strašně moc. Já jsem byl v permanentním kontaktu se slovenskou ministryní vnitra, s rakouským ministrem vnitra, s vedením polského Ministerstva vnitra a mezitím Rakousko informovalo, že s tím, jak se to vyvíjí v Tyrolsku, zavádí karanténu jednotlivých oblastí.

Polsko přistoupilo k tomu, že zavádí stejná opatření jako my. My jsme si s Poláky vysvětlovali důvody, které k tomu vedou, a vidíme to úplně stejně. Slovensko má obchodní centra na víkend zavřená. To znamená, tam probíhala minimálně v této skupině velmi úzká koordinace a všichni jsme se shodli na tom, že jestli dopustíme, aby se nám do těch nákupních center na víkend navalily davy lidí, tak to velmi zkomplikuje ten hlavní cíl, to znamená zpomalovat nástup té epidemie. Takže koordinace tam samozřejmě byla.

Pokud se ptáte na časové hledisko, pan premiér říkal, že jsme uvažovali o tom jednání v sobotu, ale já si prostě nedokážu představit, že bychom dovolili ta centra otevřít a pak je v poledne vyklízeli. To by vzbudilo takovou paniku, kterou nikdo z nás nechce, tak nám přišlo čistší, jakkoliv nestandardně ty věci vyřešit v noci, a protože máme mechanismy, jak to zařídit a distribuovat, viz. Hasičský záchranný sbor, tak jsem přesvědčen, že jsme to zvládli a určitě to zvládneme.

K restauracím, to už tady padlo. Stavebniny jsou přesně ten případ, který zmiňoval pan vicepremiér Havlíček. Nechte nám víkend, abychom to vyřešili a vyprecizovali. Jsou tady i velké obchody, které nabízejí jistý sortiment stavebnin, kdy jsou tam potraviny a další zboží, takže něco se dá koupit tam. Všechno ostatní vyprecizujeme přes víkend.

U těch restaurací platí, že není možné jídlo konzumovat vevnitř. Pouze tzv. prodej přes ulici. Pokud se ptáte na dovoz, tak samozřejmě dovoz do obydlí možný je. Ale chtěl bych využít té možnosti a požádat naše občany, kteří jsou v karanténě, aby tento způsob samozřejmě nevyužívali, protože by to znamenalo riziko pro ty, kteří jim to zboží dovážejí.

Klára Bazalová, Česká televize: A ještě prosím ta městská hromadná doprava a vnitrostátní doprava. Vím, že jste kroutili hlavou, ale…

Andrej Babiš, předseda vlády: V žádném případě nebudeme omezovat. V žádném případě. My jasně říkáme, že potřebujeme, aby lidi chodili do práce. Pokud budou přes víkend radši doma, tak to bude fajn, ale musí chodit do práce. Samozřejmě plno je lidí, kteří jsou zaměstnáni i přes víkend. Takže v žádném případě neuvažujeme, ani jsme nauvažovali, a podle mého názoru to nemůže nastat. Samozřejmě můžeme v nějaké situaci trošku to regulovat, ale určitě nikdy nerozhodneme, abychom zastavili městskou hromadnou a vnitrostátní dopravu.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Děkuji. Televize Prima.

Adéla Jelínková, TV Prima: Zmiňoval jste banky, že se nezavírají. Jak je na tom například pošta? Dále bych vás poprosila potvrdit informaci, že by měla proběhnout objednávka na 1,4 miliardy respirátorů. Tak jestli proběhla. Do médií se dostala informace, že někteří lidé, kteří cestují z rizikových oblastí, zkouší, že si vypnou mobilní telefon, chtějí se vyhnout povinné čtrnáctidenní karanténě. Jak to funguje, může na ně vláda přijít při namátkových kontrolách? Jak se pak postupuje? Pan ministr Hamáček řekl, že se nebude jednat o šikanu ze strany policistů. Já bych poprosila o vaši reakci: předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová kritizuje zavírání hranic. Odkazovala se na WHO, říkala, že je to omezování lidských svobod. Tak jestli to můžete nějak okomentovat. A poslední otázka: Opatření zakazují maloobchodní prodej. Znamená to, že obchody mohou být nadále otevřeny pro živnostníky?

Andrej Babiš, předseda vlády: Ursulu von der Leyen jsem komentoval. My jsme měli videokonferenci, všichni premiéři a prezidenti Evropy. Jediné, co nám řekla Evropa, je, že máme poslat nějaké, že to budou koordinovat, ty zdravotní pomůcky. Tak ten dopis jsem hned napsal.

Ale to přece není o penězích dnes! Pokud Evropská centrální banka – my nepotřebujeme peníze! A jednoduše, ten vir neodstraníme penězi. Ano, Itálie má ekonomické problémy, tak tam to řeší. Ale my potřebujeme zabránit tomu šíření a na to potřebujeme dělat tato opatření. Takže já tuhle kritiku odmítám. A myslím, že se všichni inspirují podle toho.

My jsme byli první, kdo jsme zastavili lety. První jsme dali naše lidi z Itálie do karantény. První jsme začali kontrolovat. Ano, ostatní taky postupují. Teď už jsme ve fázi, kdy zkrátka každá ta země dělá opatření, a de facto nějaká kritika není na místě.

Mám tu dotaz, jestli funguje Rohlík a Košík. Fungují. Mohou fungovat. Samozřejmě, pokud je někdo v karanténě, tak by to měl doručovatelům říct a nechat to před dveřmi a jít pryč, aby tam nedošlo k tomu styku. Takže ano, tyhle firmy fungují.

Včera jsme byli v Tescu. Tam připravují balíček pro důchodce, pro seniory, balíček trvanlivých potravin. Tesco to bude také dodávat, přemýšlíme o tom, že oni zapojí skauty, Červený kříž. Ano, budeme muset hlavně pomáhat starším lidem a samozřejmě řešíme domovy seniorů, takže řešíme všechno najednou.

Jan Hamáček, 1. vicepremiér a ministr vnitra: K tomu vystoupení paní von der Leyen: My máme podle mého názoru jedinou možnost – poučit se od těch, kterým se podařilo s tou epidemií něco udělat. A ti, kterým se to podařilo, říkají jasně: Zavést bariérová opatření co nejrychleji, maximálně omezit mezilidský kontakt.

To je to, co děláme, a v této fázi nám jde o to, abychom ochránili naše občany. Nemá smysl z toho dělat velkou politiku, to vyřešíme potom, až tu epidemii zvládneme.

Co se týče pošty, pošta běží standardně. Hned jak tady skončíme, jedu na Ministerstvo vnitra. Mám svolaný krizový štáb a přes víkend budeme i s poštou řešit, jak dále. Protože samozřejmě do jisté míry se pošty dotklo to, že zůstávají doma školáci, takže maminky těchto dětí zůstaly doma. Zatím se to zvládá, ale budu chtít od pana generálního ředitele aktuální report, jak je to s poštou, a samozřejmě budeme řešit i otázky doručování například těm, kteří jsou v karanténě.

Vy jste ještě zmiňovala maloobchod…

Adéla Jelínková, TV Prima: Maloobchod a jestli ještě mohu poprosit to vypnutí telefonů

Jan Hamáček, 1. vicepremiér a ministr vnitra: Ano. Já si nemyslím, že je dobrý nápad lhát v takovéto situaci státu. Je to velmi nerozvážné, stejně se na to přijde, a je to jenom ohrožení těch nejbližších lidi okolo těch lidí, kteří lžou. Je to nezodpovědné a nesmyslné.

To znamená: Jestli se někdo vrátil z těch území a myslí si, že když si vypne telefon, že se na to nepřijde, ono se na to časem přijde a akorát z toho bude průšvih. Takže jestli se někdo vrátil, ať zavolá svému praktickému lékaři, pokud spadá do režimu karantény, a ten mu poradí, jak dál. Lhát státu v této situaci nemá smysl.

Karel Havlíček, místopředseda vlády a ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy: Týká se to tak, jak je to napsáno, tedy maloobchodního prodeje. To znamená, že cílem a ambicí bylo zabránit tomu, aby lidé chodili ve větším množství do jakéhokoliv obchodů, což je pochopitelně maloobchod.

Když se podíváme do vládního usnesení, tak je tam zřejmě, že je to maloobchodní prodej a prodej služeb v provozovnách s výjimkou a teď jsou tam vydefinovány všechny oblasti, které zabezpečují základní obslužnost a infrastrukturu. Znovu říkám, že to tedy budeme teď ještě precizovat v tom smyslu, že se to tam dá ještě drobně upravit či rozšířit s ohledem na to, že je o víkendu stejně zavřeno.

Je zde ještě uvedeno, že tyto produkty, čili zboží a služby, se musí převážně prodávat v podmínkách maloobchodního charakteru. To znamená, že když je to třeba někde sloučené a je tam velkoobchod, který převažuje nad tím maloobchodem, tak budeme respektovat, že se na to toto opatření nevztahuje.

Velkoobchod jsme do toho nedali záměrně z jednoho prostého důvodu, protože máme od počátku ambici neohrozit průmysl, neohrozit výrobu, neohrozit dodavatelské a subdodavatelské služby pro ty, kteří dále vyrábějí a tvoří, a pochopitelně ten velkoobchodní řetězec v tomhle musí existovat.

Samozřejmě jak říkám, teď budou stovky různých dotazů, které budeme postupně o víkendu zodpovídat a budeme upřesňovat přesně to, tedy jestli stavebniny jsou více velkoobchod nebo maloobchod. Tam věřím, že pokud se prokáže, že se tam neshlukuje větší množství lidí, tak to do toho upřesníme a zavedeme.

Adéla Jelínková, TV Prima: Jestli ještě můžu potvrdit objednávku těch respirátorů, co včera říkal pan ministr Vojtěch. Pokud se nepletu, mělo by jich být 1,4 miliardy, tak jestli ta objednávka proběhla. A ještě otázka na pana premiéra. Pane premiére, vy jste zmiňoval karanténu po celé ČR. Vím, že jste několikrát zdůrazňoval, že nechcete fabulovat, ale přece jen: Co by bylo spouštěčem, na co se čeká? Je to například nějaká první oběť?

Andrej Babiš, předseda vlády: Prosím vás, určitě ne, první oběť určitě není spouštěč. Spouštěč je ten přenos mezi občany a my máme dva nekontrolované přenosy a to je ten taxikář a ta sestřička z Frýdku-Místku. Takže my to budeme vyhodnocovat a zkrátka já nechci říct, že, protože tady byly spekulace, že dáme do karantény Prahu. Rakousko dalo do karantény nějaké oblasti. My se shodujeme na tom, že nedáme do karantény nějakou oblast. Pokud budeme mít pocit, že je potřeba vyhlásit karanténu, tak ji vyhlásíme pro celou Českou republiku. Takže já jen, aby to bylo jasné.

Co se týká prostředků, tam je to dneska jako na burze. Je potřeba rychle reagovat. Pan ministr Vojtěch dostal dalších 500 milionů, měl 53 milionů, takže jeho tým na tom pracuje. Ty další respirátory přijdou příští týden

Samozřejmě, bylo tam vícero objednávek, které byly potvrzeny a následně byly i zrušeny. Je to složité, ale jsou tam jasné termíny dodávek na roušky a testery. Snad to letadlo vyletí buď v pondělí, nebo v úterý, co jsme objednali těch 100 tisíc testerů. Takže my budeme operativně reagovat.

Tady mi někdo píše: „Pane premiére, pokud necháme zavřené prodejny se stavebním materiálem, tak máme v pondělí mnoho živnostníků bez práce. Dnes nikdo nedrží moc materiálu na skladě. Díky za zamyšlení.“ No tak se zamyslíme. Budeme reagovat on-line. Ráno volala paní ze Znojma, má nějakou prodejnu. Jakou máte? Je to drogerie? Je. Máte otevřeno.

Takže budeme tady, call centrum, píšou všichni, někdo se říká, proč nejsou ještě SMS? Pane místopředsedo, operátoři – kdy pošlou SMS?

Karel Havlíček, místopředseda vlády a ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy: Operátoři během několika minut rozesílají SMS. Oni čekali na tuto konferenci, podle mne si to teď monitorují a čekalo se na oficiální výzvu, protože my je musíme tímto vyzvat.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Tak další dotaz. Prosím!

Radek Bartoníček, Aktuálně.cz: Dobrý den, pane premiére. Myslím, že každý vám drží palce, věřím tomu a táhneme za jeden provaz, ale přece jen: Nejsou některá opatření opožděná? Vy zase řeknete: Všechno je v pořádku neudělal jsem žádnou chybu, ale lékaři v první linii prostě často nemají ochranné prostředky a nepřicházejí a vypadá to, že přijdou pozdě. Jak je to možné? Vy odpovídáte, ale ta odpověď není moc konkrétní. Kdy ty ochranné prostředky přijdou? Není tu ministr zdravotnictví, což možná na lidi nepůsobí zrovna nejlépe. Proč tady není? Alespoň prosím tento dotaz. Já se pak zeptám víc, ale vy když dostanete víc dotazů, tak vždycky zapomenete ty další a neodpovíte.

Andrej Babiš, předseda vlády: Já nezapomenu, pane redaktore. Je třeba, abyste si skutečně ověřovali informace. Pokud mi říkáte, že lékaři mají nějaký problém, tak mi definujte, kteří lékaři? Včera jsem řešil jeden server. Totálně vylhaný titulek, který zpochybňoval to, že jsem se jasně domluvil s ředitelem Ústřední vojenské nemocnice, že tam postaví v pět ráno stan a že tam začnou odběry. A začaly ty odběry. S panem Zavoralem. A já tam dnes teď půjdu se podívat.

A samozřejmě nějaký server napsal, že tam nějaký Petr P. přišel a že ho odmítli testovat. Přitom tam byla nějaká skupina lidí ze státní instituce. A nakonec se ukázalo, že to není pravda.

Stejně tak není pravda, když někdo říká, že Thomayerova nemocnice netestovala. Testovala na klinice K. A mají 45 štětek. Vy dobře víte, že já mám dobrou paměť na čísla. Takže já to vím podle jednotlivých nemocnic. A my potřebujeme vybavit nemocnice, kde je infekce. To znamená infekční oddělení. A pan Ludvík má v rezervě 20 tisíc respirátorů PPR2.

Takže já jsem včera obtelefonoval všechny nemocnice v Praze, protože v Praze máme ze 150 pozitivních nálezů 58. Nasazujeme druhou sanitku v pondělí, protože jsme samozřejmě původně říkali, že budeme chodit na ty odběry, ale ta sanitka udělá za den jenom 25 odběrů. Takže potřebujeme nasadit druhou sanitku v pondělí.

A potom hygienici, a prosím vás, my se hlavně řídíme podle toho, co říkají hygienici. A pan náměstek Prymula, který jel do Hradce Králové si vyměnit prádlo a nemohl by přijít na naší tiskovou konferenci. A pan Vojtěch, myslím, že na něj je největší tlak, tak já ho tady s dovolením zastupuji, protože včera jsem byl na krizovém štábu Ministerstva zdravotnictví. Takže prosím vás, mějte trošku pochopení.

A z hlediska toho testování, hygienici řekli, že pokud někdo není skutečně nemocen a chce si udělat odběr, tak může dojet na to místo, to znamená, teď to je ÚVN, Bulovka, také se tam půjdu podívat, měli by mít kontejner od hasičů, Thomayerka připravuje rozšíření testování, Motol má kapacitu 100 testů denně, protože pan ředitel potřebuje 100 testů pro své zaměstnance, protože je to největší nemocnice v zemi.

Tak mi věřte, že se tomu věnujeme on-line, díváme se na to. Já chápu, že všichni chtějí všechno, ale není pravda, že by naši zdravotníci neměli respirátory. Tak mi řekněte kde a já jim to dneska osobně dovezu. Řekněte mi přesně kde a zařídíme to, protože my jsme včera rozvezli respirátory pro záchranku a pro nemocnice, kde jsou infekční kliniky a oddělení. A těch nemocnic je 14. Je to kombinace fakultních a krajských nemocnic.

Radek Bartoníček, Aktuálně.cz:  Pane premiére, nepochybuji, že se maximálně snažíte. Ale myslíte si, že je správné, že vidím, že vy děláte telefonní linku, zároveň objíždíte velkoobchody a další věci? Není lepší to rozvrstvit na více lidí? A s tím souvisí dotaz: Můžete říct, nebo alespoň přibližně, se kterými odborníky tyto věci konzultujete? Protože vy jste známý jako velký individualista. V noci jste se rozhodli, že uzavřete ráno velkoobchody. To znamená, máte kolem sebe tým odborníků? A důležitý dotaz: Jak moc na tyto odborníky dáváte?

Andrej Babiš, předseda vlády: Nejsem. Nejsem, pane redaktore. Určitě nejsem. Vy žijete v nějakých drbech a pověstech. Nejsem. Pro mě je největší odborník pan náměstek Prymula. S ním jsem on-line. Stále. Máme novou pověřenou hygieničku, paní Rážovou. S tou taky stále. Já jsem seděl v krizovém štábu ministra zdravotnictví. Tam byli všichni. Náměstek, náměstek, jak se jmenuje ten, co dělá dodávky, Vrůbel tam byl. Byl tam ředitel Státního zdravotního ústavu Březovský! To je odborník. Byla tam hlavní hygienička Prahy, paní, jak se jmenuje, teď mi to vypadlo. Takže tam byli. Byla tam i krajská hygienička z Ústí.

Takže prosím vás, nepodsouvejte mi nějaké věci. Já nic nerozhoduju. My exekuujeme to, co říkají experti, kteří tomu skutečně rozumí. A pan Prymula před dvěma týdny říkal, že je to pandemie. To, že se Světová zdravotnická organizace teď probudila a říká, že je to pandemie, tak to mi pan Prymula říkal už dávno předtím.

Protože když se podívám na on-line na koronavir, tak je jasné, že Írán má 11 364 nakažených a 514 mrtvých. A Itálie má 17 660 nakažených a 1 260 mrtvých. Takže dva kontinenty, je to pandemie. Tak to, že se probudili na Světové zdravotnické organizaci, je fajn. Ale věřte mi, že my veškerá rozhodnutí – na vládě jsou lidi, kteří skutečně tomu rozumí. Dokonce jsem pomáhal panu Prymulovi, aby dva epidemiology z armády přesunuli do hygienických stanic.

Takže prosím vás, já nejsem individualista. Já si skutečně dám říct a učím se a rozhodujeme společně. My dva jsme se včera rozhodli o tom, že kdy svoláme tu vládu.

Jan Hamáček, 1. vicepremiér a ministr vnitra: Já jenom chci doplnit. To přece není o tom, že vláda rozhoduje nějak bez podkladů. My děláme politická rozhodnutí a neseme za ně politickou zodpovědnost, ale máme kolem sebe týmy odborníků. Na Ministerstvu vnitra jsou odborníci na krizové plánování. V Hasičské záchranném sboru. Máme odborníky z policie na veřejnou bezpečnost. Spolupracujeme s konzultanty z velkých renomovaných, nadnárodních firem, kteří se nám snaží pomoci, sami to nabídli. Vyhledávají po světě ty best practices, co se podařilo, co byla slepá ulička, a všechna ta opatření jsou postavena na těch zkušenostech.

Pokud jsem hovořil o tom, odkud bereme ty best practices, tak je to odtamtud, kde se jim podařilo s tou epidemií něco udělat. Je tady celá řada zkušeností od odborníků z Číny, takže proběhlo několik videokonferencí s lidmi, kteří pracovali přímo v tom terénu, ať to byl Wuhan nebo jiné provincie. A my jsme ta naše opatření a intenzitu těch našich opatření porovnávali s tím, co dělali oni. Oni nám doporučovali i některé další kroky i z hlediska zdravotnických postupů.

Ministerstvo zdravotnictví má také tým, který má jako konzultanty lidi, kteří přímo v tom terénu na místě tu situaci řešili. Takže já vás chci ujistit, že to není žádná partyzánština. Máme kolem sebe opravdu zkušené odborníky, z logiky věci oni nám dávají alternativy, ale ve finále samozřejmě politické rozhodnutí padá na vládu, a vláda za ně nese odpovědnost. 

Radek Bartoníček, Aktuálně.cz:  Já za to děkuji, protože si myslím, že řada lidí tyto odpovědi uvítá, protože některé zazněly vůbec poprvé. A určitě, pane premiére, bude čas se vrátit, až snad vše pomine, k tomu, jestli nešlo ochranné prostředky objednávat dřív, jestli nešlo objednat dřív více míst k testování atd. Na to teď asi není čas, na tyto dotazy. Zeptám se proto ještě na ty ochranné prostředky. Vy říkáte a bodujete tím, že tam a tam je taková situace. Ale možná by bylo dobré na internet umístit naprosto konkrétní informace pro spoustu praktických ordinací, pro lékaře, kteří nejsou v nemocnicích, pro sestřičky. Myslím si, že by uvítali přesné informace, kdy přijdou ochranné prostředky, jaké přesně budou, jakým způsobem a kdy se dostanou do různých míst, nejen do krajských nemocnic. A pak se zeptám ještě na to testování: Budete ještě dál rozšiřovat místa na testování? Protože se zdá, že těch míst je pořád málo. Vy říkáte: Přidáme jednu sanitku, ale zřejmě jedna sanitka nebude stačit. Jestli můžete tedy k tou testování, byť vím, že je to spíš otázka na pana ministra nebo na pana náměstka Prymulu.

Andrej Babiš, předseda vlády: Pane redaktore, vy tady pořád hodnotíte, co děláme a neděláme. Já myslím, že my jsme byli kritizování v Bruselu, že co děláme. Protože jsme byli právě první, kteří jsme to dělali. Tak nevím, z čeho vycházíte. Musíte jít na nové stránky Ministerstva zdravotnictví.

Včera bylo setkání, oslovili nás ajťáci včetně pana Štěpánka z hackatonu, u nás seděli. Vlastně seděli ve čtvrtek u nás. Propojil jsem je s novou krajskou hygieničkou, seděli spolu ohledně aplikací, ohledně informací, ohledně zřízení nějakých informačních bodů. Takže to děláme a já vůbec nechápu tu vaši debatu, z čeho vycházíte. Já nechci jako, my se známe dlouho, takže já nemám na to potřebu vůbec reagovat.

Já bych chtěl jenom zopakovat, že pokud jsme řekli, že budeme něco pilovat, tak znovu opakuji, že platí všechna opatření ode dneška ráno od 6 hodin. To znamená, že se budeme zamýšlet nad tím, že nám někdo napsal, že stavebniny a že živnostnici by mohli mít problém. Takže to budeme řešit, ale zkrátka ta opatření platí tak, jak jsme je rozhodli, a tak, jak je realizujeme.

A co se týče těch zdravotnických pomůcek nebo prostředků. Tak samozřejmě, ano, píšou mi hejtmani o záchrance atd. Tak se to řeší. Pan Prymula přijede, znovu bude sedět štáb na Ministerstvu zdravotnictví. Takže já nechápu, v čem je problém. My jsme jasně rozhodli na základě doporučení odborníků, skutečně lidí, kteří tomu rozumí, oni tam s námi sedí, a nikdo z nás tady nerozhoduje bez odborníků. To znovu opakuji.

Jan Hamáček, 1. vicepremiér a ministr vnitra: Já ještě k těm testům. Tak samozřejmě, pokud Ministerstvo zdravotnictví rozhodne, že bude víc testovacích míst a bude to potřeba, tak my jsme schopni ze zásob Hasičského záchranného sboru vyskladnit příslušné stany či kontejnery. Takže k tomu jsme připraveni to logisticky podpořit.

A co se týká frekvence testování, pan premiér říkal, že máme objednány ty tzv. rychlé testery. Je jich objednáno několik desítek tisíc, v té první tranši 100 tisíc. Ve chvíli, kdy dorazí, tak se to samozřejmě radikálně projeví na schopnosti testovat. Ono to má samozřejmě některé limity, ale to vysvětlí odborníci. Nicméně přísun statisíce rychlých testů zásadně změní frekvenci testování a počet testů.

Jen zase… Jsou to testy, které musí dorazit z Číny, a, otevřeně řečeno, je tam obrovský přetlak všech evropských zemí, které teď veškerou svoji aktivitu na získávání pomůcek napřeli do Číny. Nám se podařilo už v pondělí ty testy zarezervovat a logisticky se to řeší. Je to postaveno tak, že pro ně pošleme vládní speciál, a jakmile dorazí, tak budou okamžitě nasazeny do terénu. 

Andrej Babiš, předseda vlády: Ještě prosím vás k tomu testování. Tady mám SMS ze včerejška od pana Prymuly, kterou jsem adresoval Českém rozhlasu. Měli stejný dotaz. My jsme včera vyšetřili v Praze 700 vzorků. 700! A tady ještě dotaz na tu sanitku: Ano, sanitka denně jezdí. Dnes i zítra. A v pondělí nasadíme další sanitku.

Tady pan Prymula říká, že do deseti dnů zvýšíme kapacitu ve spolupráci s Karlovou univerzitou až na 4 000 vzorků denně. Takže to řešíme on-line. Takže znovu opakuji: Nespíme, víme, co děláme. Je pravda, že dnes nakoupit roušky nebo respirátory ve světě je problém, že jsme měli nějaké smlouvy, které zkrátka nedopadly, ale máme náhradní dodávky a další respirátory přijdou příští týden podle informací Ministerstva zdravotnictví.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Český rozhlas.

Jana Čermáková, Český rozhlas: Dobrý den, já bych měla dva dotazy. Jeden asi na vás, pane premiére, a druhý pravděpodobně na pana vicepremiéra Hamáčka. Ten první zní: Na kolika místech si teď můžou lidé zaplatit sami testování a odběry? Protože Ministerstvo zdravotnictví sice vyhlásilo nějaký seznam asi 18 laboratoří, ale mnohé nemají odběrná místa jako taková. Takže, jestli se to případně bude nějak aktualizovat. Vás, pane Hamáčku, jsem se chtěla jenom zeptat, jak by to konkrétně mělo vypadat nebo už teď vypadá v těch velkých obchodních centrech, jestli lidé mohou projít třeba jen k těm potravinám, pokud tam ty potraviny jsou nebo drogerie nebo lékárna, a jestli to nebylo příliš narychlo? Protože lidé se například dnes ráno probudili, vyrazili do centra a od 6 to platí. Je to rozhodnutí z noci, takže to nevěděli dopředu. Některá ta opatření, jako uzavření hranic, měla samozřejmě jistý odklad. Takže jak se na to lidé mají připravit, jak se o tom mají dozvědět?

Andrej Babiš, předseda vlády: Žádné centrum přece neotvírá v šest.

Jan Hamáček, 1. vicepremiér a ministr vnitra: Jestli dovolíte. Samozřejmě si můžete myslet, že to bylo narychlo, ale já jsem se vám tady snažil vysvětlit, před čím jsme stáli. My jsme došli k závěru, a je to stejný závěr, jaký udělali Slováci i Poláci, že prostě nechat to otevřené přes víkend je obrovské riziko nekontrolovatelného transferu nebo přenosu té nemoci, a pak už jsme měli jen dvě možnosti. Buď to udělat takto a nechat to zavřené od rána, nebo to v poledne vyklízet policí. A já si prostě nedokážu představit, co by udělalo s už takhle vypjatou náladou ve společnosti, kdybychom vyklízeli obchodní centra pořádkovými jednotkami. Takže, prosím, zvolili jsme tu šetrnější variantu, jakkoli to mohlo být nekomfortní.

A pardon, jak to bude vypadat s těmi obchody. Samozřejmě ideální řešení by bylo, kdyby ty obchody s potravinami a drogerií a tak dále měly samostatné vchody. To ve většině případů není, takže ti lidé samozřejmě budou vpuštěni do toho obchodního centra a budou si moci nakoupit v těch objektech, které jsou otevřené. Ostatní obchody budou zavřené.

Tam těch obchodů, které budou otevřené, bude víc. Tam jsou telekomunikační prodejny. To znamená, když si někdo bude chtít koupit mobil nebo vyřešit si nějaké problémy s elektronikou, tak to bude otevřené. Tabáky budou otevřené, novinové stánky nebo prodej tisku bude otevřen. Takže ten kompletní seznam je delší. Takže to není o tom, že bychom zablokovali ta obrovská nákupní centra. Lidé do nich budou vpuštěni, mohou si nakoupit. Současně ale říkám otevřeně, že budou vyzýváni k tomu, aby se v těch prostorách déle nezdržovali.

Jana Čermáková, Český rozhlas: Pane premiére, jestli bych mohla vás poprosit o odpověď na to soukromé testování?

Andrej Babiš, předseda vlády: Kapacita v Praze, teď se na to dívám, je asi 120 vzorků, ale my to samozřejmě budeme aktualizovat, takže v průběhu dne to ještě upřesníme. Takže dejte nám trošku času, abychom mohli sdělit lide tuto konkrétní informaci.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Děkuji. ČTK.

Marek Opatrný, ČTK: Dobrý den, možná už to zaznělo, tak se omlouvám, ale chtěl bych se zeptat: Včera mělo být dodáno nemocnicím 60 000 respirátorů. Tak kolik to skutečně bylo, jestli byste mohl sdělit přesná čísla, kam byly dodány a co se dá očekávat v příštích dnech. Děkuji.

Andrej Babiš, předseda vlády: 51 000 to bylo. Rozvezla to armáda, asi 12 dodávek a já teď nemám u sebe ten rozpis. Šlo to na nemocnice a záchranky, ale teď neumím říct. Samozřejmě bylo to podle stavu zásob těch nemocnic a podle požadavků, takže předpokládám, že Ministerstvo zdravotnictví to komunikovalo. Já jsem si prověřoval Prahu, takže já ten seznam tady nemám.

Jan Hamáček, 1. místopředseda vlády a ministr vnitra: Jenom jestli chcete pro ilustraci, tak já jsem se teď podíval na stránky Pardubického kraje. Pardubických kraj dostal 2 050 respirátorů pro účely infekčních oddělení krajských nemocnic a zdravotnické záchranné služby. Takže to je pro ilustraci středně velký kraj. 2 050 respirátorů.

Klára Bazalová, Česká televize: Já bych se jenom doptala. Obracejí se nás lidé, že se hygienikům nemohou dovolat. Tak bych se chtěla zeptat, jestli máte v plánu rozšiřovat ty linky. Vím, že jste už rozšířili, pojišťovnám že se dá volat, ale i tam lidé říkají, že se nemohou dovolat. Tak to je jeden dotaz. A pak ještě poprosím, pokud jde o ekonomické dopady, tak zatím jste slíbili odklad daní, ale dnes, kdy se zavírají ty obchody, tak jestli máte v plánu ještě nějaké razantnějším kroky, po kterých podnikatelské svazy volají, jako je třeba odpuštění daní nebo odklad plateb zdravotního a sociálního pojištění. A pak prosím ještě poslední dotaz. Co se týká Čechů, kteří se postupně budou chtít nějakým způsobem vrátit do České republiky, tak v rámci Evropy si dovedu představit, že se odkudkoli dát půjčit automobil, ale co se týká třeba Spojených států, kde je velký počet Čechů, a už teď je, že evropské společnosti uzemňují letadla. Co když se to stane u amerických společností, jestli je tam připravená nějaká státní pomoc? Děkuji.

Karel Havlíček, místopředseda vlády a ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy: Já začnu tou ekonomikou. My jsme to rozdělili na několik kroků. To je tzv. okamžitých návaz. To znamená, ty firmy, které jsou bezprostředně zasaženy. To už jsme jsme tedy rozjeli v posledních dnech iniciováním a schválením programu Českomoravské záruční rozvojové banky v celkové alokaci 600 milionů korun, kdy se jedná o úvěr, který je bezúročný a má roční odklad ze splátek, přičemž se následně splácí až dva roky. Zjednodušeně řečeno takřka na tři roky dáváme zdarma peníze.

Nicméně to pochopitelně stačit nebude, je to ten první naráz. Okamžitě poté iniciovala paní ministryně financí pracovní skupinu se všemi klíčovými svazy, asociacemi a komorami. To je to, co jste říkala. To znamená, v tuto chvíli už je připravena řada opatření ve smyslu posunutí daní, odložení daní nebo režimu posečkání. A pochopitelně i s ohledem na to, co jsme udělali v průběhu této noci, tak se rozšiřuje skupina těch, na které to bezprostředně dopadne, protože my jsme v tom týdnu jednali zejména s těmi, kteří jsou v té první linii, což jsou cestovní ruch, hoteliéři, restaurace, turistický ruch a tak dále. Takže nepochybně se to teď bude rozšiřovat.

Okamžitě jsme ziniciovali víkendovou skupinu, ta už pracuje od včerejška, která se zaobírá ošetřovným pro osoby samostatně výdělečně činné. To znamená, že tím, že oni nemají nárok na ošetřovné, jakým způsobem jim to budeme kompenzovat. Tam těch, řekněme, návrhů bude více. V pondělí to bude jedním z prvních bodů na vládě, který bude. A současně už myslíme na ten střednědobý efekt, protože stále se bavíme o číslech v řádech sta milionů nebo nízkých miliard korun, které nepochybně nebudou stačit pro opětovné nastartování podnikatelského segmentu.

Proto jsme se rozhodli k opatření, které v minulosti ještě nebylo, a to je, že jsme začali okamžitě jednat s Evropskou komisí a budeme přealokovávat zdroje z operačních programů určené pro určité účely v podnikatelském segmentu, které nicméně v tuto chvíli nejsou nezbytně nutné pro realizaci. Ony samozřejmě vytváří nějaký komfort, infrastrukturu a tak dál, ale jsme v úplně jiné situaci. Jsme v mimořádné situaci a v této mimořádné situaci se nám daří, a to je dobrá zpráva, dohodnout s Evropskou komisí nadstandardní krok, nebo spíš nestandardní krok, a to je přealokování těchto zdrojů v řádu jednotek miliard.

Zatím to nechci říkat definitivně, ale v tuto chvíli hrajeme o čtyři miliardy korun, které poskytneme pro podporu podnikatelů. Pravděpodobně je budeme distribuovat prostřednictvím ČMZRB, Českomoravské záruční rozvojové banky, kdy vlastně ziniciujeme ve spolupráci s komerčními bankami tzv. pákovým efektem, a to tím, že vlastně pustíme do tzv. záruk přibližně desetinásobný zdroj.

Takže kdybych to měl zjednodušit, tyto zdroje, které okamžitě přealokujeme a budou-li nakonec ve výši čtyř miliard korun, tak z nich získáme prostředky pro podnikatele ve výši přibližně 40 miliard korun a ty už budou sloužit nejenom pro podporu provozu a okamžitého výpadků cash flow, ale současně i pro podporu, řekněme, nadechnutí ve smyslu dalších investic a překlenutí té kritické doby.

A pokud to bude málo, opětovně sáhneme do dalších zdrojů a mohu garantovat, že ty kompenzace pro podnikatele realizovat budeme, ale, prosím, musí to jít krok za krokem, musíme to vždycky férově vyhodnotit a musíme se podívat na ty nejpostiženější skupiny. Uvědomme si stále, že je to ještě ani ne 14 dnů, kdy byl první pacient, přesto už je toto všechno připraveno.

Jan Hamáček, 1. místopředseda vlády a ministr vnitra: Jestli mohu k těm našim občanům v zahraničí. Tak zaprvé, my nemůže a nechceme jakémukoli našemu občanovi zakázat se vrátit do České republiky. To znamená, že kdokoliv je v zahraničí a projeví zájem se vrátit do České republiky, tak mu to bude umožněno za předpokladu, že ho na té cestě neomezí rozhodnutí jiného státu. A to je přesně případ USA, kdy Spojené státy, a my jsme to ale říkali nebo my jsme varovali naše občany cirka před 14 dny, kdy jsme říkali: Zvažte cestování do zahraničí, nejezděte do rizikových regionu, ale zvažte obecně cestování, protože se může stát, že některý stát rozhodne o něčem, co vám ten návrat zkomplikuje.

To se přesně stalo ve Spojených státech. Prezident Trump zakázal lety mezi Evropou a Spojenými státy, takže naši občané musí zůstat ve Spojených státech. Měli by kontaktovat ambasádu nebo konzulát nebo honorární konzulát, tam se nahlásit a dostanou informace, jak dál. Nicméně pokud budou zakázány rozhodnutím americké vlády lety přes oceán, tak my s tím neuděláme vůbec nic.

Andrej Babiš, předseda vlády: Já bych ještě rád upřesnil ty respirátory. Mám zprávu od pana ministra, že má nasmlouvány celkové závazné objednávky na 1,7 milionu respirátorů s dodáním středa až pátek. Co se týká těch odběrných míst, tak paní hejtmanka Jermanová, Středočeský kraj je druhý nejlidnatější, má druhý počet po Praze nakažených pacientů, jezdí šest odběrných sanitek. Takže my rozšiřujeme odběrná místa.

Tady mi píše pan Prymula: Kromě v Praze Motol a Bulovka, pro samoplátce je ještě ÚVN a Thomayerka a nově čtyři místa Středočeský kraj: Kladno, Benešov, Mladá Boleslav a čtvrté bude pravděpodobně asi Kolín, ale to ještě není potvrzeno. Takže na tom všem se pracuje.

Klára Bazalová, Česká televize: A ještě prosím ty linky. Nevím, jestli jste o tom mluvili.

Andrej Babiš, předseda vlády: Jo, ještě ty linky. Prosím vás, ano, my jsme ty linky řešili tak, že tam mělo dojít k rozdělení. Když někdo žádá jenom informaci, že se to mělo deviovat na pojišťovny, aby to řešily za hygienu. A co se týká těch pacientů, tak tam s těmi IT firmami řešíme aplikaci, kdy by vlastně ta aplikace nejdřív absolvovala sama ten rozhovor, klade otázky. Já jsem to včera slyšel, odpovídá, je to potřeba ještě v rámci hygieny vlastně dořešit, ale to je samozřejmě jedna z priorit taky, aby byla ta komunikace.

Klára Bazalová, Česká televize:  A ještě můžu poprosit doptání, co se týká těch ekonomických dopadů, tak samozřejmě s jakým schodkem této chvíli počítáte? Prosím ještě jeden dotaz, ten se týká ještě roušek. Zda mluvíte o těch počtech a jestli si to žádáte na základě nebo v rámci pravomoci vyplývající z krizového zákona při nouzovém stavu nebo jaká je tam ta regulace. Děkuji.

Andrej Babiš, předseda vlády: Ano, samozřejmě. My jsme rozhodli podle zákona o krizovém stavu o stavu nouze a já jenom předávám informace. Toto řeší samozřejmě Ministerstvo zdravotnictví, které dělalo většinu opatření podle zákona o ochraně zdraví. A samozřejmě pan ministr vnitra rozhoduje podle svých zákonů a de facto to řešíme na vládě a schvaluje to vláda.

Teď ještě jaká byla ta otázka? Schodek. Prosím vás, schodek. Já se omlouvám, ale schodek mě v této chvíli fakt nezajímá. Zajímá mě zdraví našich lidí. Musíme zastavit ten vir, musíme zkrátka udělat maximum pro to, aby naše zdravotnictví zvládlo tuto situaci. Schodek určitě budeme řešit celý rok. Určitě se nás budete ptát. Takže v této chvíli mě to fakt nezajímá.

My budeme mít v pondělí jednání o možnosti, jak pomoci lidem z hlediska ošetřovného, z hlediska zaměstnanců, živnostníků, z hlediska věku dětí a tak dále. Takže na tom měli pracovat týmy paní Maláčové a Schillerové. Takže to budeme taky řešit, protože samozřejmě tam končí to ošetřovné ve čtvrtek. Jsme připraveni, vlastně Sněmovna i opozice, jsme dostali zprávu, že jsou připraveny na stav legislativní nouze, takže jsme schopni o tom rozhodnout v Parlamentu v rámci těchto opatření v rámci koronaviru.

Karel Havlíček, místopředseda vlády a ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy:  V žádném případě nijak neomezujeme, a to je důležité říci, veřejné investice. Opak je pravdou. My jsme stále tvrdili v těch posledních měsících, nehledě na koronavir, že Česká republika je ve velmi ekonomicky komfortní situaci, kdy se nám podařilo dostat zadluženost na úroveň 30 procent, což je mezi čtyřmi nejlepšími zeměmi v Evropě.

Což znamená, že máme velkou příležitost stále veřejně investovat. Nejen stále veřejně investovat, ale naopak ty veřejné investice podpořit, které pochopitelně v době jakékoliv krize dokáží stabilizovat ekonomiku ve smyslu udržení HDP, ve smyslu udržení zaměstnanosti, udržení stavebnictví, udržení průmyslu. A toto pochopitelně chceme realizovat.

A má to ještě jeden předpoklad: Nejen to, že dnes můžeme investovat veřejně a chceme, ale taky že jsou připraveny projekty. To znamená, že ať už je to dopravní infrastruktura nebo jiná infrastruktura, je možné investovat a to pochopitelně bude velmi silný stabilizátor v těch dalších měsících.

Teď to samozřejmě nevyřeší tu situaci živnostníků. Ale pro ekonomiku je to nesmírně důležité. A i z toho budou nakonec ti živnostníci mít ten efekt, protože pokud se toto zvládne a udrží, tak v tu chvíli budou fungovat subdodavatelé, služby, drobná infrastruktura obchodního charakteru a podobně. A to je základ stability ekonomiky.

Andrej Babiš, předseda vlády: Prosím vás důležitý je čas. To znamená, že my samozřejmě máme nějaké prognózy. Pokud bychom byli izolovaný stát, tak bychom mohli udělat velice jasnou prognózu. První výskyt v Číně byl údajně 31.prosince 2019. A peak byl, pokud si pamatuji, 5. února 2020, takže asi pět týdnů. Ale samozřejmě Čína je jiný režim, to je jiný systém a dá se říct, že jejich nárůst za den je jedenáct a v podstatě i ten počet mrtvých sice stoupá, ale ne dramaticky.

My jsme samozřejmě v Evropě, takže je otázka, kdy bude ten peak v Itálii, kdy bude peak ve Španělsku, v Německu, které k tomu přistupuje velice zvláštně, i když jsem tedy mluvil s bavorským premiérem Söderem, který to tam dělá nejlépe. Pokud vím, u nich se nehraje fotbal, ale v jiných německých regionech se hraje, takže tam to nemají centralizované, a já to nechci ani moc hodnotit.

My musíme vnímat, jaký bude mít ta Evropa vývoj, ten výskyt koronaviru, ale my si myslíme, že jsme udělali maximum pro to, abychom tu situaci zvládli. Ale nejsme samozřejmě úplně izolováni v Evropě. Ale těmito opatřeními máme velkou šanci to zvládnout, o tom jsem přesvěčen, podstatně lépe než některé země, které jsme my označili jako rizikové a ze kterých se vracející Češi dávají povinně do karantény, z těch 15 zemí.

 Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Úplně poslední dotaz prosím.

Adéla Jelínková, TV Prima: Pane premiére, vy jste zmiňoval například Thomayerovu nemocnici, kde se lidé mohou nechat testovat. Já mám tady SMS ze včera v 16 hodin od Thomayerovy nemocnice: Zatím nemáme respirátory, dosud jsme nemohli to testování spustit. Kdy to budou ty stany opravdu reálně připraveny na to, aby ty lidi mohli testovat? Ptal jste se tady kolegy redaktora, kdo tvrdí, že ty respirátory nejsou, že ti doktoři nemají respirátory v první linii. Je to například Milan Kubek, prezident České lékařské komory, který na to upozorňuje od února jak hlavní hygieničku, tak to řešil i s vámi. Takže to je jedna otázka. A druhá je, jestli se mohu zeptat na stav těch dvou lidí, kteří byli v horším stavu.

Andrej Babiš, předseda vlády: Prosím vás, já jsem včera mluvil několikrát s panem ředitelem Thomayerovy nemocnice panem Benešem a řekl jsem mu, ať si udělá pořádek se svým mluvčím. Protože pokud jeho mluvčí říká nějakému deníku něco, tak já vás zvu a půjdeme do té Thomayerovy nemocnice a zeptáme se pana ředitele, který mi včera řekl, že začali testovat v pavilonu K, že to dělají, ty respiratory, pokud vím a já si to pamatuju, myslím, že dva tisíce z té várky včera měl dostat a požadavek měl 1 500 respirátorů. Já si to dneska půjdu prověřit.

Protože já mluvím s řediteli, a pokud tam nějaký mluvčí něco říká, tak neříká pravdu. A pan ředitel mluvil o tom, že Thomayerova nemocnice pravděpodobně rozšíří tu kapacitu a že tam vytvoří možná nějaký stan á la Ústřední vojenská nemocnice, kam se také půjdu podívat a prověříme to.

A my jsme se domluvili s panem ministrem vnitra, že pokud bude potřeba vytvořit nějaké izolované stany, tak policie nebo armáda to udělá, nebo hasiči. Mám ty informace od ředitelů, vycházím z toho, co mi říkají ředitelé, dnes využiju ten den na to, abych si to znovu prověřil, a ta dodávka respirátorů včera, to bylo myslím v 8 hodin, ještě generál Opata volal na krizový štáb Ministerstva zdravotnictví a těch dvanáct vozidel odjelo s tou dodávkou respirátorů. Já poskytuji informace, které dostávám od toho systému.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Tak ještě na ten zdravotní stav se ptala paní redaktorka.

Andrej Babiš, předseda vlády: Zdravotní stav teď nevím, můžu vám vytočit šéfku infekčního na Bulovce. Pokud vím, tak jsme včera měli asi 20 pacientů na Bulovce, tak ano, ten zdravotní stav je vážný, ale v této chvíli nejsem schopen mít nějakou informaci.

Včera jsem se informoval, že ta babička v Brně, která se nakazila od vnučky, která byla lyžovat, tak ta si myslím, že ani nebyla na ventilátoru, takže to budeme určitě aktualizovat. A stále samozřejmě pobízím Ministerstvo zdravotnictví, aby všechny tyto informace měli centralizovány, aby byly centralizovány v momentě, když se ráno oznamuje, že je 150 pozitivních, kolik je vzorku v těch devatenácti laboratořích a kolik jich bylo celkově analyzováno. A stejně je to s těmi dalšími z hlediska odběrů, z hlediska koordinace a tak dále.

Takže věřte mi, že je to mimořádná situace, a já bych poprosil o mimořádné pochopení. Nebo o malinké pochopení.       

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X