Tiskové konference

26. 9. 2023 11:15

Tisková konference po jednání s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou, 26. září 2023

Václav Smolka, tiskový mluvčí vlády: Dámy a pánové, pěkné dopoledne, vítejte na tiskovém brífinku, nebo statementu pro média u příležitosti návštěvy předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyen tady v Praze. O úvodní statement poprosím předsedu vlády Petra Fialu.

Petr Fiala, předseda vlády ČR: Dámy a pánové, dobrý den, já jsem moc rád, že jsem po nějakém čase mohl opět přivítat tady v Praze paní předsedkyni Evropské komise. Jsem rád, že jsme kromě společné účasti na dopolední konferenci měli také možnost se setkat na pracovním jednání tady na Úřadu vlády a že jsme probírali témata, která jsou důležitá pro Evropu, ale jsou v rámci evropské agendy důležitá také pro moji vládu.

Bavili jsme se o řadě otázek – od energetiky až po migraci. Já zde některá témata zmíním. Znovu jsme, a já jsem paní předsedkyni připomenul, jak je důležité jádro a jaderná energetika pro Českou republiku, že je to i tradiční sektor, ve kterém máme spoustu odborníků, zázemí na univerzitách a ve výzkumu, ale že to je taky cesta, kterou jsme schopni dosahovat klimatických cílů a mít dostatečné zásoby přijatelné energie. Proto je důležité, aby jádro zůstalo v Česku preferovaným čistým zdrojem energie, a děláme pro to všechno. A jsme rádi, že evropská politika, za to bych chtěl poděkovat, se posouvá tímto směrem a že jádro tím akceptovaným zdrojem je.  

My jsme se s paní předsedkyní také bavili o tom, v jakém stavu je nyní tendr na dostavbu jaderné elektrárny v Dukovanech. V tuto chvíli čekáme na vyhodnocení nabídek, ale bavili jsme se také o postupu v procesu notifikace Evropskou komisí, který je nutný. Česká republika bude potřebovat do budoucna jadernou energii. Budeme potřebovat reaktory a jsme otevřeni i těm novým technologiím, jako jsou malé modulární reaktory, ale i z tohoto důvodu, i z hlediska té perspektivy, je pro nás dokončení notifikačního procesu velkou prioritou a jsem rád, že i po tom dnešním rozhovoru mohu říct, že už vidím, že máme tady šanci, aby se nám notifikační proces podařil.

Bavili jsme se také o jiném projektu, který je důležitý pro zajištění energetické bezpečnosti České republiky a pro to, abychom se definitivně zbavili závislosti na ruských fosilních palivech, a to je projekt ropovodu TAL – PLUS, kde jsme udělali řadu kroků a kde také potřebujeme definitivní souhlas Evropské komise. 

Nebavili jsme se samozřejmě jenom o energetice, i když energetika je důležité a klíčové téma z hlediska budoucnosti Evropy, budoucnosti České republiky, naší konkurenceschopnosti, ale mluvili jsme také o dalších výzvách a palčivých otázkách Evropy, např. o současné migrační krizi, a to v obou jejích podobách, ať už v té migraci, která přichází z jihu, tak o tom, jak jsme se vyrovnali s tím obrovským náporem uprchlíků, uprchlické vlny z Ukrajiny, která je napadená ruskou agresí.

Česká republika, pokud jde o ty úvahy a debaty o tom, kam se má vyvíjet migrační politika, tak je přesvědčena, že je lepší a důležitá zásadní ochrana vnější hranice Evropské unie, snížení počtu ekonomických uprchlíků, že to je lepší než ty problémy řešit potom uvnitř Evropské unie. My jsme připraveni se podílet na ochraně vnějších hranic. Naším cílem musí být to, aby se lidé do Evropy vůbec nevydávali, abychom zabránili pašerákům s lidským neštěstím, obchodníkům s lidským neštěstím v jejich aktivitě. S tím souvisí zrychlený proces vyhošťování, spolupráce se třetími zeměmi a další věci.

Právě proto jsme podpořili jako Česká republika návrhy obsažené v Evropském migračním paktu, zároveň jsme ale odmítli jakoukoli formu povinného přerozdělování nelegálních migrantů v rámci Evropské unie, protože to je systém, který je nehumánní a zároveň nefunkční.

Současně jsme se bavili o tom, jak by bylo možné více podpořit země, které se potýkají s obrovskou vlnou uprchlíků z Ukrajiny. Já jsem rád, že paní předsedkyně vnímá tu obrovskou výzvu, kterou ukrajinští uprchlíci představovali pro naši společnost a další středoevropské společnosti a že je připravena hledat cesty, jak nám i v této věci pomoci.

Z těch dalších témat bych zmínil ještě Euro 7, o kterém jsme také krátce hovořili. Česká republika tady sehrála velmi důležitou roli při vyjednávání o tom, jak má Euro 7 být revidováno, nebo jak má ve finále vypadat. My jsme se snažili zohlednit i dopad Eura 7 na český a evropský průmysl, proto jsme prosazovali přiměřenou úpravu této normy, která bude realistická. Díky našemu konstruktivnímu přístupu, efektivní spolupráci, vytvořením „like-minded“ skupiny, skupiny států podobně smýšlejících, jsme nakonec dosáhli úpravy této normy a myslím, že to bude ku prospěchu všech.

Pak jsme se bavili ještě o jedné dobré zprávě, ale její sdělení nechám na paní předsedkyni. A dotkli jsme se také ještě jednoho tématu, které je pro Českou republiku důležité, a to je podpora Čechů, českých občanů v institucích Evropské unie. My jsme už i díky našim debatám a podpoře ze strany paní předsedkyně dosáhli určitých úspěchů v obsazování, zvlášť v poslední době, obsazování našich lidí v těch vrcholných pozicích a je to věc, ve které chceme pokračovat. A jsem moc rád, že tým paní předsedkyně pracuje s naším týmem na vytvoření speciálního akčního plánu a věřím, že to bude přinášet z hlediska obsazení českých občanů v evropských institucích i další výsledky. Myslím, že i toto je důležité pro českou veřejnost, abychom viděli, že naši lidé mají místo v evropských institucích a myslím, že i to přispívá k větší akceptaci toho, co se odehrává v evropských institucích, v Bruselu, tady v České republice.

Václav Smolka, tiskový mluvčí vlády: Já děkuji, prosím o slovo také paní předsedkyni Ursulu von der Leyen.

Ursula von der Leyen, předsedkyně Evropské komise: Děkuji, pane premiére, drahý Petře, děkuji za vřelé uvítání a také za skvělou diskuzi. A dovolte mi pogratulovat vám, že dva čeští občané byli povýšeni do seniorního managmentu. To ukazuje, že jsme byli schopni dobře spolupracovat během vašeho předsednictví v Radě a ta spolupráce pokračuje. Je to opravdu velký úspěch pro Českou republiku. A já vám také gratuluji za vedení, co se týče vyjednávání Eura 7, protože i díky vám jsme byli schopni vyjednat ten solidní kompromis. Takže ještě jednou děkuji za tu roli, kterou v tomto jednání Česká republika hrála. Také díky mnohým úspěchům vašeho předsednictví v Radě jsme byli schopni hodně pokročit vpřed, co se týče dalších strategických oblastí. Chtěla bych zmínit dvě. 

V první řadě vaše neochvějná podpora Ukrajině. Od počátku brutální ruské invaze, díky úspěšným sankcím proti Rusku, díky finanční podpoře Ukrajině jsme byli schopni pomoci Ukrajině úspěšně odolávat ruské agresi. Ukrajinský stát dále funguje a připravuje se na rekonstrukci. A vím, že Česká republika jakožto celek stojí bok po boku ukrajinskému národu. Češi přivítali Ukrajince, kteří museli uniknout před válkou, přivítali jste je s otevřenou náručí a za to vám velmi děkujeme. Evropa vám bude vždy za toto vděčná.

A co se týče dalšího úspěchu vašeho předsednictví, jde o energetickou transformaci. V prvé řadě program REPowerEU, což je taková naše cestovní mapa v Evropě na cestě k energetické nezávislosti a co se týče řešení energetické krize právě kvůli útoku Ruska na Ukrajině. Také jsme rádi, že jsme byli schopni schválit i váš zrevidovaný plán v rámci REPowerEU a ten zrevidovaný plán přidá do financování, do České republiky 2,2 miliardy euro navíc. Je tam 730 milionů euro v rámci REPowerEU na investice do sítě, na investice do obnovitelných zdrojů energie, dále investice do čisté dopravy, to je velmi důležité, a také to budou investice na budování dovedností, které budete potřebovat k té transformaci. Takže celkem 2,2 miliardy euro. 

Zelená transformace je nezbytnost, ale také příležitost a je to cesta, pro kterou jsme se jako Evropská unie rozhodli společně. Nicméně, co se týče volby energetického mixu, to je důležité, to zůstává v rukou jednotlivých států. My si uvědomujeme, že jádro hraje ústřední roli ve vašem energetickém systému a že budete muset nadále investovat, abyste byli schopni transformovat svůj energetický sektor, a proto jsme vždy schopni zvážit programy státní pomoci i do těchto sektorů. Z tohoto důvodu také podporujeme nejnovější jaderné energie v rámci našeho zákona Net-Zero Industry. A je to něco, co může pomoci i přeshraniční spolupráci a posílit inovace.                        

A ano, hovořili jsme také o migraci a mohu podepsat, co jste říkal, pane premiére, drahý Petře, je to fenomén, který se týká celé Evropy. A potřebujeme evropskou reakci. To platí i pro Českou republiku. My chceme podporovat členské státy při řešení migrace, a to efektivními a humánními postupy. Díváme se i na možnosti, jak pomoci České republice v tomto kontextu zejména proto, že jste přijali tolik ukrajinských uprchlíků. Takže jsme navrhli cílené navýšení o 15 miliard euro specificky pro země jako je např. Česká republika. Ty peníze by měly pomoci zvládat migraci a těch 15 miliard navíc je součástí revize víceletého evropského finančního rámce.

My také diskutujeme o potenciálním zlepšení našeho návrhu, ale co se týče podpory České republiky, bude to záviset i na naší schopnosti dohodnout se na této revizi evropského rozpočtu. Jinými slovy, jinak také nemusí být k dispozici dostatek finančních prostředků a jsem velmi ráda, že se mohu spolehnout na podporu České republiky, co se týče konstruktivního jednání o těchto věcech. Takže ještě jednou děkuji, že jsem se s vámi mohla setkat a budu se těšit na setkání na Evropské radě v Granadě příští týden.

Václav Smolka, tiskový mluvčí vlády: Děkuji, děkuji za obě prohlášení a vám děkujeme za pozornost, přejme pěkný zbytek dne, na shledanou.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Zvuková příloha

Tisková konference po jednání s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou (česky)

Tisková konference po jednání s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou (originál)

Související zprávy