Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové konference

16. 7. 2013 20:30

Tisková konference po jednání vlády, 16. července 2013

Premiér Jiří Rusnok na tiskové konferenci oznámil, že dojde ke zvýšení minimální mzdy. Vláda také schválila nasazení vojáků při likvidaci povodňových škod.

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Jan Hrubeš, tiskový mluvčí vlády: Dámy a pánové, dobrý večer, vítám vás na briefingu po skončení jednání vlády. Vítám předsedu vlády Jiřího Rusnoka, ministra práce a sociálních věcí pana Františka Koníčka a ministra obrany Vlastimila Picka. Prosím o úvodní slovo k agendě.

Jiří Rusnok, předseda vlády: Děkuji, hezký pozdní večer. Vláda dnes na svém zasedání poněkud v netypickou dobu se zabývala několika body, nebylo jich naštěstí mnoho, ale myslím, že byly důležité. Zmínil bych návrh nařízení vlády, kterým se stanovuje minimální mzda a tzv. nejnižší zaručené mzdy. O tom potom případně bude informovat ministr práce. Já jen řeknu, že ten návrh byl schválen a od prvního srpna bude minimální mzda v ČR 8 500 korun. Vláda se zabývala návrhem nařízení, které předložil ministr obrany, které povoluje použití vojáků Armády ČR k likvidaci následků povodní do konce července 2013. Kromě toho jsme se věnovali stanoviskům vlády k poslaneckým návrhům. Jeden se týkal školského zákona. Druhý se týkal loterijního zákona a rozporu, který vznikl po vydání nálezu Ústavního soudu. Vláda také na základě nového složení vlády vlastně obměnila složení BRS a jejích orgánů – výborů. Následně se vláda zabývala také obměnou složení řídícího výboru akciové společnosti České dráhy. To myslím jsou hlavní body.

František Koníček, ministr práce a sociálních věcí: Dobrý večer, dámy a pánové, jak pan premiér informoval, předkládal resort návrh na úpravu minimální mzdy. Jedná se o úpravu vládního nařízení 567/2006, které upravuje minimální mzdu na 8 500 měsíčně. Je známo, že tato kategorie byla vždy funkční a funguje i v jiných státech Evropy. U nás se navyšovala do roku 2006, kdy to bylo jen o 5 korun. Od té doby se z ní stala mrtvá kategorie a je třeba říci, že to není zdravý pohled, protože jsme se dostali do nezvyklé situace, kdy životní minimum 3 410 korun navýšeno o náklady na bydlení se dostalo do součtu převyšujícího úroveň minimální mzdy. Pasivní poloha žadatelů o práci byla příznivá a nikoho nestimulovala, aby práci hledal. Základní funkce této kategorie je ochrana, aby byla zaručena minimální úroveň, a zaručuje i pro nejjednodušší práci mzdu, která umožňuje pracovníkovi najít něco, co mu umožní na trh práce vstoupit a žít život. Druhá věc je funkce motivující. Nemůžeme dopustit, aby součty pasivních dávek dlouhodobě převyšovaly otázku minimální mzdy. Já chci jen uvést, mnohdy se říká, že to porušuje zaměstnatelnost, negativní dopady. Pokud se podíváte na statistiky, Nizozemí, které má nejnižší nezaměstnanost v Evropě, má nejvyšší minimální mzdu 1 500 euro, což je nesrovnatelné. Pokud ty vzájemné kategorie minimální mzdy a životního minima a průměrné mzdy mají fungovat, tak ve vyspělých ekonomikách skutečně platí, že minimální mzda se blíží 40-50 % hrubé průměrné mzdy a životní minimum je na úrovni poloviny minimální mzdy. Při tomto sestavení algoritmus funguje, chrání zaměstnance a motivuje lidi k tomu, aby nezůstali v síti sociální státní podpory a dávek, to je totiž to nejhorší, co můžeme dlouhodobě respektovat. To je moje vysvětlení. Děkuji, že se vláda s tím návrhem ztotožnila a návrh byl schválen.

Vlastimil Picek, ministr obrany: Dobrý večer. Jak bylo řečeno, vláda schválila nařízení vlády o povolení vojáků Armády ČR na likvidace následků pohromy při povodních. Jedná se o 100 vojáků, kteří by měli působit do konce července. Konkrétně tito vojáci budou stavět provizorní přemostění. Je to ve čtyřech lokalitách. Je předpoklad, že projektová dokumentace na tyto provizorní přemostění bude dokončena 19. července a následně do konce měsíce bude provedena výstavba. Děkuji.

Jan Hrubeš, tiskový mluvčí vlády: Děkujeme. Nyní přichází prostor pro dotazy.

ČTK: Dobrý den. Mohli byste se vyjádřit k aktuálnímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, který rozhodl v kauze obvinění ex-poslanců ODS? Nezabývali jste se tím, jestli paní ministryně spravedlnosti nebude zkoumat rozhodnutí státních zástupců, nepodá kárné žaloby? Mluvili jste o tom?

Jiří Rusnok, předseda vlády: Rozhodnutí soudu respektujeme. Soudní moc je nezávislá. Jinak žádné kauzy v trestním řízení nám jako ústavním činitelům exekutivy nepřísluší komentovat. Nebudu a nemohu. A nezabývali jsme se tím.

Právo: Já bych se chtěl zeptat, jak dopadlo jednání nad loterijním zákonem? A oslovil pan premiér nějaké strany s žádostí o důvěru? A nehledáte nového ministra financí, když ten současný čelí skandálu s financováním? A jak dopadlo jednání nad jmenováním místopředsedy BRS? Protože tam prý může být bezpečnostní riziko ze strany pana Fischera.

Jiří Rusnok, předseda vlády: To bylo hodně otázek najednou. Pokud jde o BRS, to bylo schváleno dle návrhu. Jsou jednotliví členové z titulu funkcí a nedošlo ke změně. Není pro ně důvod. Slovo skandál a bezpečnostní riziko generují interesovaní politici anebo novináři. To není pro mne relevantní. Žádná oficiální jednání jsem zatím se stranami přímo nevedl. Zítra je sněmovna, takže budeme mít celý den příležitost se potkat a navíc sněmovna je zaneprázdněna svým programem, tedy návrhem na rozpuštění. Až po výsledku toho hlasování bude situace vhodná k jednání o případné důvěře. Loterijní zákon, tam šlo o poslanecký návrh pana Kalouska a ten vláda přijala s kladným stanoviskem.

ČTK: Já bych se vrátil k rozhodnutí NS. Jestli i po výroku ex-premiéra Nečase nemáte obavu z tlaku na vyšetřující orgány? Jak tomu tlaku chcete čelit? Druhá věc, jestli jste neprobírali otázku českého zastoupení u Evropského soudu?

Jiří Rusnok, předseda vlády: Neznám výrok pana poslance Nečase, protože jsem byl na jednání vlády. Tlaku orgány činné v trestním řízení a justice jsou vystaveny často. Musejí počítat s tím, že tomu tak bude i nadále, jak se zdá. To je pro mne záležitost neutrální, oni si musí s tlakem poradit, do toho se zapojovat nebudu. My k takovému tlaku přispívat nebudeme. Otázku zastoupení i SDEU jsme diskutovali jako informaci o tom, jak stav věci vypadá a budeme se tím zabývat na příštím zasedání vlády.

Jan Hrubeš, tiskový mluvčí vlády: Děkuji, čas tiskové konference se naplnil. Přeji příjemný zbytek dnešního dne.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Zvuková příloha

Tisková konference po jednání vlády, 16. července 2013

Související zprávy