Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové konference

25. 5. 2011 14:05

Tisková konference po jednání vlády, 25. května 2011

Jan Osúch, tiskový mluvčí vlády ČR: Dámy a pánové, hezké odpoledne, vítám vás na tiskové konferenci po dnešním jednání vlády. Vítám zde předsedu vlády Petra Nečase a ministra financí Miroslava Kalouska. O úvodní slovo prosím předsedu vlády.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Dobrý den, dámy a pánové, vláda na svém dnešním jednání probrala několik bodů. Já bych chtěl zdůraznit, že vláda se shodla jednomyslně na novele zákona o dani z přidané hodnoty, která je součástí balíčku reformních změn souvisejících i s penzijním systémem. S tím, že budou následovat i další kroky v podobě paragrafových znění zákonů o důchodovém spoření a podobně. Já bych tady chtěl zdůraznit, že vedle sjednocení sazeb DPH, ke kterým dojde v roce 2013, se také mění samozřejmě rozpočtové určení prostředků a zavádí se také kompenzace u daně z příjmu. Já podrobnosti nechám objasnit pana ministra financí. Chci ale připomenout, že se jedná o politicky dohodnutý krok koalice ve dvou krocích. V prvním kroku se od 1. ledna zvýší snížená sazba DPH z 10 % na 14 % a od prvního ledna roku 2013 dojde ke sjednocení sazeb DPH na 17,5 %, tedy snížená sazba vzroste ze 14 na 17,5 a základní sazba z 20 % klesne na 17,5 %. S tím se také změní koeficienty, které se týkají rozpočtového určení daní a jak jsem řekl, také se změní některé parametry u daně z příjmu. Vláda dále schválila návrh nařízení o stanovení harmonogramu a technického způsobu provedení zákona o základních registrech. Toto nařízení stanovuje pravidla pro ověřování správnosti a úplnosti údajů, které budou zapisovány do registrů a pravidla pro připojení tzv. agentových informačních systémů, ze kterých budou údaje zapisovány, nebo které budou údaje využívat v systému základních registrů. Také jsme schválili v rámci tohoto nařízení základní harmonogram postupu pro naplnění registrů příslušnými údaji a v návaznosti na to definujeme i technická opatření, jež mají jednotlivé povinné subjekty koordinovaně realizovat pro realizaci. Vláda schválila čtyř etapový harmonogram, který končí 1. července 2012 a souběžně se základním registrem obyvatel, územní identifikace osob se vytváří základní registr práv a povinností evidující jednotlivé správní agendy. Zabývali jsme se také poslaneckým návrhem na vydání zákona, kterým se mění zákon o pedagogických pracovnících. K tomuto návrhu vláda zaujala neutrální stanovisko. Já teď poprosím pana ministra financí k novele zákona o DPH.

Miroslav Kalousek, ministr financí: Dámy a pánové, jak řekl pan premiér, předložil jsem přesně v intencích koaliční dohody novelu zákona o DPH v oněch parametrech, které již byly řečeny. Rád bych přitom zdůraznil, že vedle sazeb DPH se také mění rozpočtové určení daní. Víte, že DPH je jednou ze tří centrálně nedistribučních daní, které jsou sdílené. Je to DPH, daň z příjmu právnických a fyzických osob, o které se v určitém poměru dělí státní rozpočet s rozpočty krajskými a s rozpočty obecními. Protože smyslem této změny je získat zdroje pro zvláštní účet rezervy na důchodovou reformu, je také zapotřebí upravit koeficienty tak, aby veškeré inkaso z této zvýšené daně šlo pouze na zvláštní účet rezervy pro důchodovou reformu, nikoliv na jiné účely, neboť krajské a obecní rozpočty se na důchodové reformě nepodílí. Proto ona změna rozpočtového určení daní a součástí toho je i malinká novela zákona o dani z příjmu, neboť bylo dohodnuto kompenzovat dopady DPH rodinám s dětmi tak, že sleva na dani na jedno vyživované dítě se zvýší o 1 540 korun, tedy na jedno dítě získá rodina 1 800 ročně. Toto jsou tedy tři zásadní změny této předlohy, jsem rád, že ji vláda schválila jednomyslně.

Jan Osúch, tiskový mluvčí vlády ČR: Děkuji, dámy a pánové, nyní je prostor pro několik otázek.

ČT: Já bych se zeptala pana ministra i pana premiéra, někteří ministři sem přicházeli s tím, že by stále chtěli nějaké výjimky a tak dále, řešilo se to nějak? Nebo jste odhlasovali předem dohodnutou verzi?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Já možná předskočím pana ministra, mohu konstatovat, že k tomuto návrhu zákona byla vedena rozprava jako ke každému důležitému návrhu zákona, ale konstatuji, že byl přijat jednomyslně. Všemi přítomnými ministry.

Miroslav Kalousek, ministr financí: Já pokládám za logické, že někteří ministři potřebovali zdůraznit dopady, které to bude mít do jejich kapitol a je to logické, ale představa, že by to mohlo být kompenzováno, je představa, kterou nemohli mít ani ti, kteří ty připomínky vznášeli.

Televize Nova: Já bych měl dotaz na pana ministra financí, jestli vláda neuvažovala o tom, že na poslední chvíli vyřadí ze zvyšování těch sazeb knihy, protože okolo toho byly velké protesty.

Miroslav Kalousek, ministr financí: Neuvažovala.

ČTK: Pane ministře, vy byste měl zítra mít schůzku s knihkupci, takže jim řeknete, že jejich požadavky padají pod stůl?

Miroslav Kalousek, ministr financí: Já pokládám za logické, že chtějí, abych si vyslechl jejich argumenty a pokládal bych za nezdvořilé si je nevyslechnout. Nicméně odpovídám, koaliční dohoda je něco, co drží všichni členové vlády a jsem pevně přesvědčen, že i poslanci ve sněmovně.

Mediafax: Pan premiér to už zmínil, s daňovou reformou úzce souvisí reforma penzí, kdy byste chtěli mít na jednání vlády i penzijní reformu? A druhá věc, vládou prošla řada reformních zákonů, blíží se červnová schůze sněmovny, jestli by pan premiér mohl udělat sumarizaci, s čím bude chtít vláda spojit vyslovení důvěry?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Já začnu odzadu, sumarizovat budeme až po schůzi vlády, která bude 8. června. Pak bude také jasné, co bude zařazeno na řádnou schůzi, co na případnou mimořádnou schůzi s tím, že my chceme projednat návrh zákona, který se týká důchodové reformy ještě před prázdninami, tedy v červnu.

ČT: Dobrý den, já mám dva dotazy na pana ministra k tomu penzijnímu připojištění. Pane ministře, teď to bude tak, že kdo si bude spořit více než 300 korun, dostane nějaký příspěvek? Nebojíte se, že to lidi odradí a co si od toho jako ministerstvo slibujete? Druhá věc, k té slevě na dani, jestli si myslíte, že by to mohlo těm rodinám pokrýt ty větší náklady na DPH? Děkuji.

Miroslav Kalousek, ministr financí: První otázka nesouvisí s agendou vlády, toto je tisková konference po vládě, takže se na mne obraťte do úřadu, já vám rád odpovím. Druhá otázka, ano, předpokládáme dopad na čtyřčlennou rodinu, dle struktury spotřeby mezi 300-500 korun měsíčně, tedy dvě děti jsou 300 korun a jedná se o významnou kompenzaci.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Já bych k tomu ještě dodal, že máme zkušenost s podobným krokem z roku 2008, kdy se zvýšila snížená sazba DPH z 5 % na 9 %, také o 4 %, a tehdy měřitelná inflace, vliv toho zvýšení do vývoje cen bylo 0,6 %, čili mi tu velmi konzervativně uvažujeme o vlivu na růst cen v horizontu 0,6-1,2 % pro příští rok, ale já bych chtěl připomenout, že v roce 2013, kdy dojde ke sjednocení těchto sazeb, tak to znamená, že drtivá většina komodit, které jsou v základní sazbě DPH, tak půjde s DPH dolů, včetně energií a podobně. Drtivá většina spotřebního zboží, tam očekáváme záporný vliv na růst cen, tam je očekávaný inflační impulz podle odhadů od -0,2 až -0,6 %.

Jan Osúch, tiskový mluvčí vlády ČR: Předposlední otázka, Radiožurnál.

Radiožurnál: Já bych měla dvě otázky, jednu na pana ministra, druhou na pana premiéra. Znamená tedy to využití prostředků, které státní pokladna získá ze sjednocení sazeb, půjde pouze o penzijní účty? Druhá, týká se to odborů, dopravní odbory chystají stávku, pokud se nedohodnou na tom, jak by měly vypadat reformy, hlavně jim jde o zdravotnickou a reformu důchodů, chtějí paralyzovat větší města tím, že nebude jezdit MHD. Budete s odbory ještě jednat? A co říkáte tomu, že ten svůj nátlak takto stupňují?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Já musím říci, že s představiteli odborů jsme jednali, jednáme a nadále jednat budeme, že došlo k celé řadě úprav, které byly zvažovány u některých kroků. To, že odbory, především funkcionáři, vyjadřují tento postoj, tak mně může být pouze líto, my jednat budeme. Nemyslím si, že to, co chtějí udělat, bude něco pozitivního. Tato země potřebuje reformy, potřebuje reformu penzí, potřebuje reformu zdravotnictví a taková ta hra: ano, my teď uznáváme potřebnost reforem. Ještě před rokem říkali něco jiného, říkali, že nejsou potřeba, ale musí být provedeny jinak, musí být ještě diskutovány. Důchodová reforma je diskutována prakticky deset let. Deset let se neustále znovu diskutuje. Musí přijít vláda, která bude mít odvahu ty konkrétní kroky opravdu udělat, ne o nich pouze diskutovat, protože v té diskusi se neobjevuje žádný nový prvek, žádný nový parametr, žádná nová skutečnost. Je třeba udělat konkrétní kroky a ne pouze diskutovat.

Miroslav Kalousek, ministr financí: Ano, vyšší inkaso bude příjmem důchodového účtu. V případě přebytku, který se vytvoří, jsou tyto prostředky převáděny na zvláštní účet rezervy pro důchodovou reformu.

Jan Osúch, tiskový mluvčí vlády ČR: Ještě poslední otázka, Česká televize.

ČT: Já bych se zeptala na to, co teď bude následovat, jednání K9. Víme, že zdravotnictví, ale je tam ochota vrátit se k té reformě sociální, kde VV začaly kritizovat to, co minulý týden schválily, tedy krácení tříleté rodičovské?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: My primárně budeme pokračovat v diskusi o zdravotnické reformě. To, že VV, musím říci, opakovaně zpochybňují to, co nedávno schválily, tak nechci hlouběji komentovat, myslím si, že ta samotná skutečnost a zkušenost, kterou s tím máme, vypovídá spíše o VV, nikoliv o dalších koaličních partnerech.

Miroslav Kalousek, ministr financí: Možná by stálo za to připomenout, že sociální reforma byla na minulé vládě schválena jednomyslně jako taková. Je to vládní návrh a z procesů a mechanismů, které definuje koaliční smlouva si nelze představit, že by ve sněmovně koaliční poslanci se postavili proti koaličnímu návrhu vlády. Pro mne je to velmi nesrozumitelné. Nezkomolila to média?

Jan Osúch, tiskový mluvčí vlády ČR: Dámy a pánové, díky za pozornost.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Zvuková příloha

Tisková konference po jednání vlády, 25. května 2011

Související zprávy