Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové konference

3. 3. 2022 23:50

Tisková konference po mimořádném jednání vlády, 3. března 2022

Václav Smolka, tiskový mluvčí vlády: Dámy a pánové, pěkný pozdní večer, vítejte na tiskové konferenci po mimořádném jednání vlády. O úvodní slovo poprosím předsedu vlády Petra Fialu.

Petr Fiala, předseda vlády: Dobrý večer, dámy a pánové, my jsme dnes opět měli jednání vlády. Samozřejmě, ta situace je taková, jak všichni víme. Nedaleko od nás je válečný konflikt. Má to i nepřímý dopad na Českou republiku, ale i přímý v tom smyslu, že sem přichází řada lidí, kteří utíkají z Ukrajiny proto, aby si zachránili svůj život, a vláda České republiky na všechny tyto věci musí reagovat.

My jsme dnes na vládě vyslechli velmi podrobnou informaci příslušných orgánů a zpravodajských služeb o tom, jak vypadá situace, jak se vyvíjí, jaké jsou možné další scénáře a co můžeme v České republice čekat. My jsme také na vládě diskutovali o nějakém dalším harmonogramu kroků, jakémsi jízdním řádu příprav předpisů, které jsou nezbytné proto, abychom mohli pomoci lidem, kteří před válkou utíkají na území České republiky. Máme připravené ty kroky a scénáře a budeme podle nich v dalších dnech postupovat.

Přijali jsme i některá rozhodnutí. To určitě důležité je schválení další vojenské pomoci Ukrajině. Tentokrát jsme rozhodli o daru vojenského materiálu pro Ukrajinu v hodnotě asi 17 milionů korun a také jsme schválili možnost bezplatného převodu zásob ze státních hmotných rezerv pro humanitární pomoc.

Václav Smolka, tiskový mluvčí vlády: Děkuji, poprosím ministryni obrany Janu Černochovou.

Jana Černochová, ministryně obrany: Děkuji, hezký večer, dámy a pánové. Jak tady říkal pan premiér, jednalo se o vojenský materiál, dar vojenského materiálu v hodnotě téměř 17 milionů korun, které darovaly v návaznosti na moji nedělní prosbu, výzvu, apel, čtyři české společnosti. Je to Česká zbrojovka, je to Sellier& Bellot, DSS a Holík International, které poskytly určité množství své produkce pro potřeby ozbrojených sil Ukrajiny, a to darem.

Vzhledem k tomu, že se jedná o vojenský materiál, musel tento vojenský materiál procesovat náš rezort Ministerstva obrany. Jedná se o kulomety, útočné pušky, samopaly, munici do střelných zbraní nebo vojenskou výstroj.

Chtěla bych moc a moc poděkovat těmto společnostem, protože tato pomoc není rozhodně jediná. Dostanu podrobnou informaci i k tomu, jak vlastně se čerpají finanční prostředky z toho fondu, kam proudí peníze v rámci ukrajinské ambasády. Za to bych také moc chtěla poděkovat. Skutečně, občané velmi vnímají tu situaci, která na Ukrajině panuje.

A protože jsme vláda České republiky, která chce samozřejmě mít i z hlediska armády, být připravená na nějaké žádosti, které tady v těchto dnech nastávají, tak bych vás chtěla informovat, že jsem dnes informovala vládu České republiky o tom, že z těch variant, které jsou dnes na stole, tak bychom upřednostnili vznik té battle group, ve které by byla Česká republika společně se Slovenskem, společně s Maďarskem, Rumunskem, Bulharskem.

Česká republika by do této battle group uvolnila nějakých 400 osob. Konkrétně by se jednalo o vojáky, kteří působí v rámci prvků velení a spojení, mechanizovanou jednotku, vojenskou policii a logistické zabezpečení.

V následujících dnech budeme o tomto jednat se všemi těmi dotčenými zeměmi i s tou vrchní autoritou, evropskou autoritou, s tím SACEUR. Jedná se o jiné jednotky než ty, které jsme aktivovali ten minulý týden. Jenom pro upřesnění, je to vlastně nová battle group, která by měla vzniknout v rámci podpory toho východního křídla, a dnes tedy jsme s kolegy diskutovali, že pro nás je tato varianta lepší.

Co se týče velení, tam budeme jednat s těmi zeměmi, kdo toto velení bude mít. Ve chvíli, kdy se s těmi zeměmi dohodneme, budeme předkládat jako vláda oběma komorám Parlamentu, oběma výborům Parlamentu návrh na vyslání vojáků standardní cestou tak, jak to je podle Ústavy České republiky. Tolik zatím za mne.

Václav Smolka, tiskový mluvčí vlády: Děkuji a poprosím prvního místopředsedu vlády a ministra vnitra Víta Rakušana.

Vít Rakušan, 1. místopředseda vlády a ministr vnitra: Hezký večer, nebo noc, dámy a pánové. Já jsem informoval vládu za prvé o situaci ve vývoji migrační vlny v České republice, kdy můžeme konstatovat, že to číslo nově příchozích do České republiky se stále pohybuje někde okolo pěti tisíc denně. Chtěl bych jenom dát srovnání, že někdy před měsícem jsme měli pět tisíc cizinců měsíčně přicházejících na území České republiky, abychom viděli ten rozměr v tom měřítku, ten rozdíl.

Za další jsme zhodnotili práci toho Národního asistenčního centra pomoci Ukrajině a těch krajských center. Musíme říct, že ten systém je nastaven velmi dobře. Samozřejmě se ukazují nějaká úzká hrdla, co by mohlo fungovat lépe, kde se nám ti lidé zastavují. Ale právě kvůli tomu přecházíme do toho dalšího stupně krizového řízení, který začíná platit od zítřka, kdy například některé úřednické agendy budou moci být suplovány prací Cizinecké policie.

My věříme, že ti unavení příchozí po té cestě dostanou větší komfort, větší rychlost. Myslím si, že ta koordinace samozřejmě vždycky bude mít nějaký dílčí problém, ale řešíme to velmi operativně a v zásadě ten systém velmi dobře funguje. Já jsem dnes byl na Radě Evropské unie ministrů vnitra, kde ten náš systém naopak sloužil jako příkladně nastavený a inspirativní i pro jiné státy, z čehož jsem měl samozřejmě radost.

Zároveň jsem vládu České republiky informoval o tom, že ta Rada ministrů vnitra dnes na svém zasedání schválila aktivaci tzv. statutu dočasné ochrany, což je poprvé v historii Evropské unie, v té evropské legislativě je to déle. Ta dočasná ochrana je velmi podobný systém tomu, který my máme v tom našem národním působení už od začátku té krize.

To znamená, že cizinec, který přichází do té členské země Evropské unie, nedostává žádný azyl, nežádá o žádný azyl ani o žádný jiný pobytový typ, ale velmi jednoduchou dočasnou ochranu, která mu dočasně, po dobu trvání té krize, umožňuje práci v dané zemi a nějaký jistý, garantovaný přistup k sociálnímu a zdravotnímu systému. Přičemž ale, a na tom jsme se také dohodli, ta implementace může být upravena národní legislativou.

To je dnes v té konečné deklaraci, tedy není to žádný diktát. A chtěl bych se trochu vysmát, protože nic jiného se s dezinformacemi dělat nedá, všem těm dezinformacím. To znamená: Nikdo nám nic nenadiktoval, na návrhu po hodinách jednání byla shoda všech členských států, všech členských států, a vůbec jsme se dnes nebavili, jak jsem se někde dočetl na různých divných serverech, o žádných relokacích, o žádné povinné solidaritě. Nic takového dneska rada ministrů neprojednávala.

A my na tu dočasnou ochranu budeme příští týden na zasedání vlády reagovat vlastním legislativním návrhem, který toto bude tak, jak my si představujeme, jak my si v České republice představujeme, implementovat do našeho právního řádu. Děkuju.

Václav Smolka, tiskový mluvčí vlády: Děkuji a na závěr poprosím místopředsedu vlády, ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečku.

Marian Jurečka, místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí: Dobrou skoro půlnoc vám přeji a doplním ještě ten balíček opatření, na kterých v těchto dnech intenzivně pracujeme. Tam, kde vlastně je ta aktivita především rezortu Ministerstva vnitra u lidí, kteří přijdou z Ukrajiny, u válečných uprchlíků na naše území, tak my i na té úrovni krajských center spolupracujeme tak, aby tito lidé v okamžiku, kdy získají to specifické, speciální vízum, tak v ten okamžik, aby tito lidé mohli i získat podporu z našeho systému, a to je podpora mimořádné okamžité pomoci, aby nebyli bez prostředků. Takže na to pamatujeme.

Já jsem dnes na vládu přinesl krizové opatření, které zjednodušuje v tento okamžik život všem úředníkům úřadů práce, kteří toho mají také opravdu plné kecky v těchto týdnech. Tak abychom nemuseli tyto kroky dělat v rámci parametru správního řízení, aby to bylo jednodušší, rychlejší, zároveň aby to bylo jednodušší, rychlejší pro ty samotné válečné uprchlíky, kteří tuto pomoc potřebují.

My počítáme s tím, že bychom v těch příštích dnech, na příští vládu také dodělali naši legislativu, která by speciálně vyčlenila humanitární pomoc uprchlíkům tak, aby oni opravdu měli svoji speciální, specifickou kategorii, která bude opravdu jednoduchá z hlediska celého toho systému administrace, a zároveň počítáme s určitou formou podpory všem těm českým domácnostem, českým občanům, kteří poskytli tu individuální pomoc, poskytli své přístřeší, své nemovitosti nebo jejich části, abychom i jim přispěli nějakou částkou na ty náklady, které oni v tento okamžik s tím mají spojené.

Takže i tyto kroky realizujeme. Příští týden bychom na vládě už tento materiál definitivně schválili, abychom mohli dokončit legislativní proces. Takže rozhodně nezahálíme, jsme si vědomi toho, že těm lidem je potřeba dát tu pomoc, a počítáme s tím, že i ten pracovní trh jim bude bezprostředně zpřístupněn tak, aby mohli pracovat, aby se mohli sami živit.

Předpokládáme, že mnoho z těch lidí už dnes, i z těch krajských center se nám ti lidé hlásí, že přicházejí a říkají, my děkujeme za to bezpečí, za tu pomoc a máme zájem tady u vás pracovat. Chceme pracovat. Dost často to jsou lidé, které i my na trhu práce potřebujeme. Lidé, jako zdravotní personál, ošetřovatelky nebo i jiné činnosti v tom segmentu služeb nebo třeba i v zemědělství.

Takže i to chceme udělat velmi operativně a velmi rychle, protože víte sami, že potom tady zaměstnavatelé i poměrně dlouho volali. My to nechceme brát, jakože využíváme té situace, ale spíš aby ti lidé mohli nějakým způsobem taky normálně fungovat, aby nebyli jenom v nějakém zařízení nebo domácnosti několik týdnů, ale aby mohli v nějaké míře také pracovat a přijít třeba i na jiné myšlenky.

Václav Smolka, tiskový mluvčí vlády: Děkuji, prostor pro dotazy, Česká televize.

Kateřina Trnková, Česká televize: Dobrý den, nebo večer, já budu mít, prosím, tři dotazy. Začnu u vás, pane ministře Jurečko. Vy jste teď hovořil o těch možnostech podpory nějakými dávkami pro ukrajinské uprchlíky. Mě by zajímalo, jestli aspoň zhruba můžete naznačit, o jaké by se jednalo částky. Jestli to bude třeba něco, co jsou zvyklí třeba Češi dostávat, nějaký příspěvek na bydlení, doplatek na bydlení, jestli to bude na této úrovni. Nebo zkrátka o jakou částku půjde? Jestli to bude nějaká významná pomoc, nebo spíš jenom nějaké přilepšení a mají se spíš spoléhat třeba na své blízké, které v České republice mají, pakliže mají? Potom bych se chtěla zeptat, jestli jste řešili, pane premiére, tu otázku zapojení Čechů do bojů na Ukrajině? A potom ještě by mě zajímalo, jak se, a to bude asi na vás, pane ministře Rakušane, jak se vyvíjí počty případů schvalování toho konfliktu na Ukrajině, ruské agrese: Jestli ty počty nějak stagnují, jestli se to nějak mění s tím, jak od zítřka budou možné větší postihy, jestli zkrátka ta evidence je nějaká horší, nebo to stagnuje? Děkuju.

Marian Jurečka, místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí: Tak jestli mohu začít, já předpokládám, že ta částka by měla stačit k tomu, aby ta osoba byla schopna zaplatit, uhradit u nás v České republice nějaké své základní životní potřeby. Počítáme, že střechu nad hlavou má, ať už v té domácnosti, nebo nějakou jinou formou, zajištěnou a my tyto finanční prostředky dáme opravdu na to její bezprostřední zajištění. Takže rozhodně nejsme v situaci, že bychom mohli rozdávat nějaké velké částky. Myslím, že ta částka bude poměrně střízlivá, to ještě dofinalizujeme.

A zároveň já jsem na začátku tohoto týdne už oslovil zástupce Evropské komise, zástupce francouzského předsednictví, mé partnery v rámci rady ministrů s prosbou, abychom udělali operativní změnu v rámci operačního programu, abychom dokázali některé teď ty mimořádné náklady hradit třeba právě z těchto finančních prostředků. Ale zároveň i tyto humanitární dávky, které budeme vyplácet nejenom my, ale i ostatní státy se chystají na podobný princip, tak třeba jestli aspoň s částí těchto nákladů by zase opět nebylo moci býti pomoženo z evropského rozpočtu.

Protože je to opravdu extrémně mimořádná situace a my jsme tady, tyto státy střední a východní Evropy, které v tento okamžik budeme čelit tomu největšímu náporu válečných uprchlíků. Pomoci máme, musíme, ale zároveň potřebujeme i tu solidaritu od těch ostatních států, aby nám s tím pomohli i finančně.

Petr Fiala, předseda vlády: Ta druhá otázka se týkala zapojení Čechů, kteří chtějí bojovat na straně Ukrajinců při té současné ruské agresi. Já jsem na vládě informoval o své dohodě s panem prezidentem, která se této věci týká. My jsme měli k dispozici analýzy, právní a možných postupů od příslušných ministerstev samozřejmě v čele s Ministerstvem obrany, které je k tomu příslušné, i od nejvyššího státního zástupce. A po vyhodnocení toho i po určité politické debatě jsme se rozhodli, a to je naše dohoda s panem prezidentem, že Česká republika nebude nějak aktivně nabádat nebo podporovat lidi, aby volili tuto formu pomoci Ukrajincům. A není to ani úkolem české vlády a nebylo by to ani dobré. Ale že můžeme garantovat těmto lidem beztrestnost, pokud se sami rozhodnou, že v této formě se zapojí do boje na straně Ukrajinců proti ruským agresorům.

Tu beztrestnost jsme s panem prezidentem připraveni garantovat formou abolice, kterou pan prezident uděluje a já jako předseda vlády kontrasignuji.

Vít Rakušan, 1. místopředseda vlády a ministr vnitra: Tak jenom vyjádření k těm počtům. Tak já vždycky mívám nějakou situační zprávu, kterou dostávám v pátek, jak to vypadá. Chodí mně občas jednotlivé případy, které se staly, v nějakém otevřeném informačním servisu. Policie se zabývá, a to chci říci, i šířením té nenávisti a propagace té ruské agrese na Ukrajině a zpochybňováním toho válečného konfliktu a podobně, tak se tím zabývá i na sociálních sítích. A i tady už byly realizovány určité úkony v několika případech, kdy se skutečně jednalo o nebezpečné chování, podněcování té agrese, jasnou podporu té agrese a prokazatelné šíření informací, které opravdu neodpovídají té současné situaci.

Na druhou stranu bych chtěl říct jednu důležitou věc ještě v souvislosti s těmi většími postihy, které jste zmínila. My jsme to konzultovali i s panem ministrem spravedlnosti, jak to vlastně v tom nouzovém stavu je, a skutečně v nouzovém stavu jsou více postihovány jenom takové přečiny, které nějakým způsobem by souvisely s mařením uskutečňování těch krizových opatření v nouzovém stavu. To neznamená, že každý přestupek a trestný čin je dvojnásobný. Na to bych chtěl jenom upozornit, má to souvislost jen s těmi krizovými opatřeními.

Ale zmínila jste tu agresi, která se tady odehrává, nějaké schvalování a podobné věci. Já bych opravdu ale ještě jednou apeloval na to, abychom v tom veřejném prostoru stejně příkře odsoudili i výpady proti Rusům žijícím v České republice, kteří už tady jsou. A ony se objevují a jsou občas velmi zlé a myslím si, že ta kolektivní vina by neměla být třeba uplatňována proti studentům, kteří tady zcela poklidně studují a rozhodně se ničeho špatného na našem území nedopouštějí.

Václav Smolka, tiskový mluvčí vlády: Děkuju. Další dotazy nevidím. Tiskovou konferenci končím, děkuji vám za pozornost a přejeme dobrou noc.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X