Tiskové konference

28. 11. 2012 12:21

Tisková konference premiéra Petra Nečase a ministra obrany Alexandra Vondry, 28. listopadu 2012

Alexandr Vondra, ministr obrany: Dámy a pánové, já vám všem přeji hezký dobrý den. Dovoluji si učinit následující prohlášení. Ministr kromě důvěry premiéra potřebuje ke své práci především dvě věci: jednak kompetenci a jednak důvěru voličů. Senátní volby letos na podzim ukázaly, že dostatečnou důvěru voličů nemám. Rozhodl jsem se proto dnes oznámit svou rezignaci na funkci ministra obrany. Chci říci, že k tomuto rozhodnutí jsem dospěl již dříve po volbách, ale dohodli jsme se s panem ministerským předsedou na tom, že to oznámíme později. Zejména z těch důvodů, že bylo nutno dotáhnout dohromady rozpočet, jak státní rozpočet, tak rozpočet ministerstva obrany na příští rok. Zde chci říci to, že považuji za velký úspěch, že po těch třech letech konstantního snižování rozpočet na příští rok je ve stejné výši, jako byly prostředky, které jsme měli na rok letošní. A ten výhled garantuje na další roky, že se další snižování již nebude konat.

S tím souvisela i návštěva generálního tajemníka Severoatlantické aliance Rasmussena, která proběhla před dvěma týdny. Třetím důvodem byla i dlouhodobě plánovaná cesta do Spojených států, kde jsem měl jednání s panem ministrem Panettou minulý týden.

Ta má rezignace v dohodě účinná k 7. prosinci, tzn. pátku příštího týdne, mimo jiné je příští týden ještě Bezpečnostní rada státu, kde budu předkládat dlouhodobě připravovanou koncepci aktivních záloh a mobilizace jako jednoho z klíčových reformních opatření vyplývajících z Bílé knihy a dále budu informovat o tom, v jakém stavu jsou jednání se Švédskem o prodloužení leasingu stíhacího letectva. V tomto smyslu chci odmítnout, že by za mého působení se nepodařilo vyřešit otázku stíhacího letectva, protože vláda na můj návrh schválila koncepci, že tuto schopnost si nadále udržíme a to je, já jsem letos v létě požádal o prodloužení vyjednávání, bylo velmi dobré rozhodnutí, protože poslední švédská nabídka, se kterou seznámím Bezpečnostní radu státu v pondělí příští týden, je podstatně finančně výhodnější, nežli byl ten stav v létě. Nejde tady o rychlost, ale o to, abychom dosáhli řešení, které je co nejvýhodnější pro naši zemi.

Nyní pár slov k ministerstvu obrany. Já když jsem před dvěma a půl roky funkci ministra obrany přebíral, tak jsem době věděl, že to nebude procházka růžovým sadem. Dělat změny ve zbrojařském sektoru je extrémně obtížné. Myslím si, že dva a půl roku mé práce na ministerstvu obrany je něco, za co se v žádném případě nemusím stydět. A nyní přichází čas, abych své místo uvolnil někomu, kdo s novou energií a se stejnou vůlí pokračovat v nastoupených změnách to žezlo převezme. Já té osobě budu přát vše nejlepší, jsem schopen poskytnout jakoukoliv cennou radu, protože jsem přesvědčen o tom, že je nutné v těch nastoupených změnách, které jsme zahájili před dvěma a půl lety, dále pokračovat.

Konečně bych chtěl využít této příležitosti, abych poděkoval. Především chci poděkovat všem v mém týmu na ministerstvu obrany, kteří mi dva půl roku v této práci velice obětavě pomáhali, nikdy na tuto jejich práci nezapomenu. Chci poděkovat také kolegům ve vládě za dva a půl roku trvající podporu a spolupráci a chci poděkovat i své rodině. Přichází čas Adventu a já budu mít nyní trochu více času se věnovat i těm nejbližším. Chci poděkovat vám všem, kteří jste mou práci bedlivě sledovali, zvlášť těm, kdo jí fandili a samozřejmě chci poděkovat i těm, kdo mi před lety v těch předchozích volbách dali důvěru. Politika je především služba veřejnosti. Já jsem si nemírně vážil toho, že jsem tuto službu mohl vykonávat. Děkuji.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Dámy a pánové, já bych navázal na pana ministra Vondru v tom řetězci poděkování jemu osobně, poděkování za dva a půl roku velmi kvalitní práce ministra obrany, ale také člena vlády. Protože Alexandr Vondra patřil mezi ty členy vlády, kteří nebyli pouze úzce resortně zaměřeni, ale kteří měli širší politický přesah a aktivně se účastnili jednání vlády nejen v bodech, které předkládalo ministerstvo obrany. Chci říci, že jeho odchod z ministerstva obrany, který je dán politickými důvody, je pro tento resort ztrátou. Můžu říct jako člověk, který je znám tím, že se zabýval problematikou obrany a armády od počátku 90. let a celou dobu jsem měl tento resort i v ODS až do roku 2006 tzv. na starost. Tak mi dovolte říci, že na základě této mé dvacetileté zkušenosti s resortem ministerstva obrany, pan ministr Alexandr Vondra byl nejkompetentnější ministr obrany za posledních 20 let. Naprosto jednoznačně. My jsme na tomto kroku byli dohodnuti po výsledku krajských a senátních voleb. Ty důvody proč jsme prolongovali toto oznámení, tady pan ministr řekl. Já bych mu chtěl ještě jednou poděkovat za jeho spolupráci. Chci říci, že s ním nadále počítám. Bude záležet i na jeho dalších krocích, teď bezesporu se bude primárně věnovat sám sobě, svému zdraví, rodině, svému okolí, ale věřím, že poté co si odpočine, takže budeme spolupracovat i dále.

Česká televize, Vladimír Keblúšek: Pane ministře, vy jste tady mluvil o tom, že jste neuspěl v těch volbách, ztratil jste důvěru. Čemu to přičítáte, je to primárně kauzou ProMoPro? Kam povedou vaše další kroky? A pana premiéra, je to další změna ve vládě. Teď už jste spokojen? Budou následovat ještě další změny ve vládě nejbližších dnech?

Alexandr Vondra, ministr obrany: Tak je to nepochybně věc, která mne poškodila. Já svůj názor na to neměním, svědomí mám čisté. Je to věc z minulosti, ale politik musí reflektovat i to, jak se jeví, jak se o něm mluví, píše, včetně vás novinářů, to k tomu patří. Nejenom ta podstata, ale i ta stránka jevová. Pokud bych se měl tázat na to, co je výsledkem mé volební porážky, tak nepochybně je to jedna z hlavních příčin. Druhá věc, co budu dělat. Já jsem člověk, který bez práce dlouho nevydrží. Já jsem typ workoholika. Jsem člověk, který umí sloužit. Vždy k tomu mám jednu podmínku, že mne to musí bavit, musím v tom cítit nějaké poslání. Ale znovu, teď se především těším na to, že po dlouhé době budu těch pár týdnů před Vánoci s rodinou.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Případné další změny nebo to, že nebudou žádné další změny, že to oznámím v pravý čas.

ČTK, Jakub Dospiva: Já bych se zeptal, zda pro pana Vondru, zda s ním počítáte na nějakou další funkci, o které se rozhoduje politicky? Zda pro něj jako premiér naleznete nějaké uplatnění, pro tak kvalitního ministra?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Alexandra Vondru znám více než 20 let. Je to člověk, který v oblasti zahraniční, bezpečnostní a evropské politiky patří jednoznačně svými kompetencemi, znalostmi i schopnostmi mezi absolutní českou špičku, to mu prostě nemůže upřít nikdo. Jeho zkušenosti ze zahraniční služby, resp. z diplomacie jsou obrovské. Prošel vysokými pozicemi na ministerstvu zahraničních věcí, dělal spolupředsedu vlády pro evropské záležitosti v období našeho předsednictví, takže bezesporu poté, co vychladne stávající situace, v po adventním čase se budeme o této věci bavit. Ale v tuto chvíli je naprosto předčasné cokoli blíže specifikovat.

Televize: Máte představu o tom, kdo by měl pana Vondru nahradit v jeho funkci, máte nějaké kandidáty?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Představu mám.

Lidové noviny, Jan Kálal: Pane premiére, s panem Vondrou končí ve vládě poslední ministr, který s vámi do vlády nastupoval v té původní sestavě, jaký je to signál veřejnosti, jak si to mají lidé překládat? A druhá věc, říkáte, máte představu o tom, kdo pana Vondru nahradí? Abyste utnul spekulace, bude nový ministr z řad ODS?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Já teď neřeknu nic jiného, než že mám svou představu, nemám důvod to jakkoli doplňovat, nebo vylučovací metodou na nic odpovídat ano nebo ne. To že dochází ke změnám ve vládě, není nic překvapivého. Konec konců ty změny tady probíhaly i v minulosti a budou probíhat i v budoucnosti. Jestli je to vzkaz pro veřejnost, ano, já si myslím, že je to pozitivní vzkaz, že ani na vládní úrovni, na rozdíl třeba od některých minulých vlád, kdy se někteří členové vlády drželi té ministerské židle, nebo vládní židle takovým způsobem, že působili dojmem, že jsou svým pozadím přilepeni k příslušné vládní židličce. Tak toto tedy věru u mé vlády neplatí.

Mladá fronta: Jakým způsobem bude garantována kontinuita vedení poměrně složitého resortu?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Jsou schváleny základní koncepční materiály, které se týkají nejenom resortu obrany, armády, ale vůbec zabezpečení obrany v naší zemi. Další chceme na Bezpečnostní radě státu, tzn. koncepci aktivních záloh a mobilizace schválit příští týden. I to byl jeden z důvodů, proč Alexandr Vondra odstupuje až teď, abychom tyto materiály stihli projednat. Je schválen rozpočtový výhled a rozpočet na příští rok, rozpočtový výhled na roky 2014 – 2015, jsou nastaveny mechanismy, které jednoznačně nasměrovaly ministerstvo obrany k větší transparentnosti v oblasti akvizic a zacházení s finančními prostředky. Také všechny ta věci, které se dneska probírají v médiích ve vazbě na ministerstvo obrany a různých zakázek, se týkají minulosti. To je třeba jednoznačně konstatovat, prakticky ve100 %. Nic z toho se netýká současného období. Takže to jsou poměrně pevně nastavené mantinely, prostě ten vlak je posazen na koleje a jede po těch kolejích, které jsou jasně vytyčeny Alexandrem Vondrou.

Nepopírám a myslím, že to může potvrdit i pan ministr Vondra, že ministerstvo obrany patřilo mezi ta ministerstva, ke kterým já jsem měl specifický vztah, tzn., že jsem sledoval vnitřní změny pečlivěji než dejme tomu na ministerstvu pro místní rozvoj nebo kultury. Navíc obrana je širší záležitost než pouze resortní záležitost. Takže jsme velké množství věcí poměrně pravidelně konzultovali, takže můj zájem o tento resort, který je premiérský logicky, bude pokračovat i nadále.

Alexandr Vondra, ministr obrany: Možná si vzpomínáte před více než dvěma a půl roky, když byly volby v červnu 2010 a šlo se do kongresu ODS, tak jsem byl jeden z těch, kdo se tehdy výrazně stavěli za změnu a za to, aby nás vedl Petr Nečas. A pak jsem si to právě schytal, protože mne požádal, abych převzal ministerstvo obrany. On dobře ví, že jsem se do toho nehrnul, že jsem tehdy cítil, že to je nesmírně těžký resort a že ta mise je trošku sebevražedná. Ale já zase velmi dobře vím, že jemu vždycky záleželo na tom, aby to ministerstvo bylo v dobrých rukách a aby dostalo podporu, která mu náleží. Já jsem ji po celé dva a půl roku dostával. Za to děkuji. Byla to nelehká doba, protože málokdo by myslím zvládnul tu práci, když si uvědomíme, že někdy v roce 2009 byl ten rozpočet 58 mld., dnes hospodaříme s 42 mld. To si zkuste promítnout jenom do své rodinné situace, nebo když jste někdo dělal v nějakém podniku, co to znamená přitom plnit úkoly, které jsou dané i Ústavou a zákony. To jsme zvládli a v tomto smyslu chci ještě navíc poděkovat vojákům za dva a půl roku nádherné doby a chci ocenit, že ti kluci a často i děvčata dnes v uniformách ty dva a půl roku zvládli a plnili úkoly často v těžkých podmínkách, jako v Afghánistánu, ale i tady doma na jedničku. Byla to pro mě velká radost s nimi spolupracovat a nikdy na to nezapomenu.

Český rozhlas, Masopustová: Já mám dotaz na pana premiéra. V současné době probíhá revize koaliční smlouvy, bude v ní zapracován bod výměna ministerstev mezi koaličními partnery, bude se o tom jednat?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: O revizi koaliční smlouvy jsme teprve začali jednat, ta jednání jsou na samém počátku. Dopředu jsme oznámili, že předpokládáme jejich ukončení někdy před vánočním obdobím, takže tato adventní koaliční dohoda, její obsah bude znám před Vánoci. Nemá význam potvrzovat nebo vyvracet jakékoli spekulace. Koaliční dohoda bude známa koncem Adventu.

Ihned, Jirková: Pane premiére, chtěla jsem se zeptat, 3. prosince končí pan ministr Dobeš, 7. prosince pan ministr Vondra. Chcete ty změny ve vládě udělat najednou, tzn., že oznámíte jména obou kandidátů, případně nových ministrů najednou anebo v případě pana Vondry si necháte nějaký delší čas na jméno, které by ho mělo vystřídat?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Všechny varianty jsou možné.

Právo, Martínek: ProMoPro...

Alexandr Vondra, ministr obrany: Já už jsem se k tomu vyjádřil, nemám, co bych k tomu dál dodal.

Česká televize: Měl jste už čas seznámit se s dnešním rozhodnutím Ústavního soudu, jestli máte nějakou bližší představu, jak upravit veřejnou službu?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Ano, svoji představu mám.

Alexandr Vondra, ministr obrany: Úplně poslední věc. Když někdo odchází, tak bývá zvykem, aby vyjmenoval své úspěchy. Já jsem se v Americe naučil za prvé, za druhé, za třetí, ne za první až za dvacáté, což je tradice u nás doma. A protože těch úspěchů je hodně, tak jsme na památku, na rozloučenou připravili malou brožurku, která shrnuje práci za posledních dva a půl roku. Takže ještě jednou na shledanou, s pánem bohem.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Zvuková příloha

Tisková konference premiéra Petra Nečase a ministra obrany Alexandra Vondry, 28. listopadu 2012

Související zprávy