Tiskové konference

16. 11. 2012 11:18

Tiskový brífink u příležitosti uvedení do funkce ministryně práce a sociálních věcí Ludmily Müllerové, 16. listopadu 2012

Michal Schuster, tiskový mluvčí vlády ČR: Dobré odpoledne, vážené dámy, vážení pánové. Začíná tisková konference po uvedení Ludmily Müllerové do úřadu předsedou vlády Petrem Nečasem. Pane premiére, poprosím vás o úvodní vyjádření.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Dobrý den, dámy a pánové. Dnes na můj návrh pan prezident republiky jmenoval paní Ing. Ludmilu Müllerovou ministryní práce a sociálních věcí.

Do tohoto resortu přichází člověk, který ho zná, který tady není nováčkem. Paní Ing. Müllerová zde působila jako náměstkyně ministra, působila zde jako poradkyně ministra, působila šest let jako členka Sociálního a zdravotního výboru Senátu Parlamentu ČR. Čili zná jak ten exekutivní, tak legislativní rozměr problematiky trhu práce a sociálních věcí.

Já bych chtěl současně využít této příležitosti a poděkovat bývalému ministru Jaromíru Drábkovi za jeho kvalitní práci, kterou odvedl v tomto resortu. Podařila se celá řada úkolů, podařila se zvládnout i celá řada ne zcela populárních kroků, které ale pro stabilitu veřejných financí a pro funkční sociální systém byly nezbytné.

Je před námi hodně práce, protože je nezbytné dokončit některé konkrétní legislativní kroky. Je nezbytné dále naplňovat vládní programové prohlášení, orientovat se na některé záležitosti v oblasti sociálních služeb a např. i rodinné politiky, ve kterých je tradičně paní ministryně Müllerová dlouhodobě velmi dobře orientována a z tohoto pohledu je pro vládu ČR jednoznačně přínosem.

Máme před sebou také některé bezprostřední úkoly. Hned první jednání vlády, kterého se paní ministryně zúčastní, bude jednání, které bude schvalovat návrh státního rozpočtu pro příští rok. Rozpočet MPSV je nesmírně důležitý, připomínám, že představuje 40 % výdajové stránky celého státního rozpočtu. Čili, toto ministerstvo současně funguje jako takové malé ministerstvo financí, vzhledem k objemu některých dávkových systémů, v prvé řadě s důchodovým systémem.

Máme také před sebou některé úkoly, které se týkají trhu práce. Vzhledem k ekonomické recesi je klíčové vytvářet podmínky pro to, abychom minimalizovali zánik pracovních příležitostí, a především vytvářeli podmínky pro vznik nových pracovních příležitostí, opět jedna z klíčových úloh MPSV v následujících měsících.

Takže jsem velice rád, že jsem měl možnost přivést na tento resort paní ministryni, která, jak jsem již řekl, ví, do čeho jde, problematiku zná. Zná i tento úřad, zná konkrétní pracovníky, takže je schopna se do této práce zaběhnout nesmírně rychle a intenzivně. A já jí přeji hodně štěstí a těším se na naši spolupráci.

Michal Schuster, tiskový mluvčí vlády ČR: Děkuji. A o slovo poprosím paní ministryni Ludmilu Müllerovou.

Ludmila Müllerová ministryně práce a sociálních věcí: Děkuji. Takže příjemné dopoledne. Vážené dámy, vážení pánové. Děkuji, že jste projevili zájem o náš úřad a věřím tomu, že ten zájem bude jednak trvalý a že budete moci být svědky toho, že se stává i přívětivějším. Pan premiér tady hovořil o tom, jak velký máme rozpočet, že jsme malé ministerstvo financí. Ano, ale bohužel s těmi prostředky nemůžeme nakládat, jak bychom chtěli, na rozdíl právě od ministerstva financí, protože téměř všechny prostředky jsou určeny na mandatorní výdaje, takže s těmito my disponovat nemůžeme.

Pokud mám velmi krátce hovořit o tom, co budu po nástupu preferovat, tak si myslím, že je to několik okruhů. Já bych se velmi krátce zmínila o S-kartě, která je dnes velmi preferovaným pojmem, a jsem přesvědčena, že budu řešit možné fungování tohoto moderního platebního prostředku, doufejme, že i identifikačního prostředku tak, aby byli uspokojeni různí kritici, kteří se tímto problémem jednak zabývají a kteří se stávají klienty tohoto systému. Určitě budu v nejbližších dnech jednat se zástupci zdravotně postižených, se zástupci seniorských organizací, ale také s politiky napříč politickým spektrem a nepochybně nemůžeme opomenout dodavatele celého toho systému S-karet.

Co se týče důchodové reformy, pan premiér tady už o tom hovořil. Bude to jedna z klíčových agend ČSSZ. Budeme mít zcela nepochybně spoustu starostí, ale jsme připraveni, abychom tento druhý spořicí pilíř od 1. 1. 2013 úspěšně spustili. Nemůžeme si dovolit jakékoli problémy, které jsme měli např. v počátku roku s vyplácením sociálních dávek.

Za velmi podstatnou informaci považuji i to, že bych ráda přispěla i ke změně komunikace v našem úřadu. Vyplývá to z názvu, že naše ministerstvo práce a sociálních věcí by mělo lidem dávat jakýsi pocit jistoty, pocit bezpečí, a nikoli strachu, který často pramení z toho, že nebyly dostatečně vysvětlovány přijímané reformy, že se lidé špatně orientovali v zákonech a pak to zvyšovalo jejich nejistotu. Chtěla bych usilovat o to, aby tento úřad tady skutečně byl pro lidi, aby nebyl úřadem strachu, ale úřadem jakéhosi pohodlí pro občany.

Zcela nepochybně nemohu opomenout ani naše zaměstnance úřadu, kterých máme opravdu hodně, pokud připočítáme ČSSZ i naše úřady práce. Domnívám se, že uplynulé týdny byly pro mnohé z nich dny zmatku, nejistoty díky tomu, že jsme neměli v resortu ministra, ani prvního náměstka. Já chci říci, že mojí výhodou, jak už to tady pan premiér vzpomínal, nejsem člověk, který by byl zvenčí. Pracovala jsem tu poslední dva roky i několik let předtím, takže vím, že tu máme řadu schopných lidí, řadu lidí, na které se mohu spolehnout a věřím, že právě tito lidé přispějí k tomu, abychom velké úkoly, které před sebou máme, abychom je společně úspěšně mohli prezentovat prostřednictvím vás naší veřejnosti.

Michal Schuster, tiskový mluvčí vlády ČR: Děkuji za úvodní vyjádření a nyní prosím o vaše dotazy.

Česká televize: Já bych měl dotaz na paní ministryni, potažmo i na pana předsedu vlády. Dnes, když jste byla u prezidenta, tak mluvil o citlivosti, o tom, že některé ty kroky nebyly dělány citlivě. Pan předseda vlády se už v minulosti několikrát vyjadřoval k S-kartám, že by měly být na bázi dobrovolnosti. Dovedete si představit, že by to mohl být ten kompromis, že by bylo skutečně zcela dobrovolné používání karet, pokud to tak předseda vlády myslel? A je možné to vůbec dojednat s firmou, která dodává S-karty?

Ludmila Müllerová ministryně práce a sociálních věcí: Já jsem samozřejmě připravena vest jednání právě s lidmi, kteří mají zájem o dobrovolnost, je možné si tu situaci představit. Jsme vázáni smlouvou, která byla s Českou spořitelnou sepsána. Vyhodnocujeme ji, budeme v nejbližších dnech jednat jak s nimi, tak s dalšími zástupci a samozřejmě i s politiky, protože je to asi především politické rozhodnutí, které povede k případné změně využívání S-karty.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Já bych k tomu dodal, že si nedovedu představit jinak, než že to bude dobrovolné. Chci zdůraznit, že to byla koaliční dohoda i moje osobní podmínka pro to, aby byl systém S-karet implementován. Byl vždy myšlen jako dobrovolný, s výjimkou těch případů, kde jsou závažné důvody domnívat se, že zneužívají sociální systém. To byla ta jediná výjimka a tam mezi námi není žádný rozpor. Já jsem zastáncem moderních technologií, ale je to přesně otázka citlivého zavádění a citlivého přístupu. Věřím, že i provozovatel tohoto systému bude mít zájem na dohodu se státem. Konec konců S-karta není jediná obchodní transakce, která je zajímavá pro jakoukoli finanční skupinu, takže určitě nebude chtít mít rozladěné vztahy s vládou a se státem.

Televize Nova, Štěpánka Čechová: Já mám dva dotazy. Jestli už víte, koho si zvolíte jako svého prvního náměstka? A na pana premiéra bych si dovolila dotaz, jestli paní ministryně nebude v úřadu jen velmi krátkou dobu z toho důvodu, že včera Karolína Peake, kvůli tomu, že jste odmítl jmenovat pana Vacka novým ministrem dopravy, hovořila o zpochybnění smyslu koaliční spolupráce. Tak jestli tento moment nerozkývá vládu natolik, že paní ministryně bude v úřadu možná kratší dobu, než by si přála?

Ludmila Müllerová ministryně práce a sociálních věcí: Já vám dnes ještě nemohu oznámit jméno svého prvního náměstka. Jednak proto, že jsem před chvílí byla jmenována ministryní, a jednak proto, že tato jednání o osobě prvního náměstka ještě nejsou u konce. Ještě je povedeme, takže budete včas s tímto seznámeni. Zatím to jméno nemám.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Já mohu dodat, že pevně věřím, že paní ministryně Müllerová bude ve svém úřadu do konce řádného mandátu této vlády. Že zvítězí zodpovědnost, nikoliv, byť v tomto případě mluvíme o dámě, klukoviny. Prostě tady v této zemi platí Ústava. Ta jednoznačně říká, že ten, kdo nese odpovědnost za chod vlády a za jmenování jednotlivých ministrů, je předseda vlády. Já plně respektuji koaliční smlouvu. Respektuji to, že je právem příslušné koaliční strany nominovat kandidáta. Nicméně to konečné slovo mám já. Bylo tomu tak vždycky, u každého kandidáta na jmenování, bude tomu tak i v tomto případě. Představa, že mi někdo může vnutit kandidáta, které ho já ve vládě prostě nechci, a který tam prostě nebude, je představa dětinská a naivní a hloupá. A já pevně věřím, že až trošku se uvolní psychické napětí možná dané i mediálními záležitostmi, které jsou teď rozvířeny kolem paní místopředsedkyně Peake, které ji trochu znervózňují, tak že si sedneme k jednacímu stolu a dohodneme se. Znovu opakuji, nezpochybňuji právo strany LIDEM nominovat kandidáta na ministra dopravy, nicméně nikdo nesmí zpochybňovat mé právo, jako předsedy vlády podle Ústavy rozhodnout, kdo v té vládě bude. Jsem-li přesvědčen, že ten člověk tam nemá být, tak tam zkrátka nebude. Pokud někdo chce kvůli jednomu jménu destabilizovat tuto vládu, destabilizovat tuto zemi, destabilizovat veřejné rozpočty, přivést případně zemi k předčasným volbám, kvůli jednomu jménu, tak tomu samozřejmě zabránit v tomto politicky sebevražedném konání nemůžu.

iDnes, Kopecký: Dobrý den, pane premiére. Vy jste řekl, že byla vaše podmínka i koaliční dohoda, že využívání S-karet bude dobrovolné. Proč tedy byla smlouva podepsána tak, že se teď bude muset vyjednávat změna? Druhá věc, paní Peak tvrdí, že jste neřekl, co přesně vám vadí na panu Vackovi, na němž ona trvá. Jestli ještě do konce roku počítáte s nějakými jinými změnami ve vládě, kromě toho, že dnes přišla paní Müllerová, že bude nějaký, zatím neznámý ministr dopravy?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Ta podmínka dobrovolnosti je legislativně ukotvena. Ona byla nesmírně rafinovaně obcházena v té smlouvě, která byla dělána bez vědomí politické reprezentace, bez toho, aby o konkrétním znění byla informována vláda. Čili když to řeknu jednoduše, vláda a koalice byla trochu podfouknuta tou smlouvou, protože bylo podmínkou, dokonce řeknu podmínkou ODS jako jedné z koaličních stran, že ta S-karta bude dobrovolná. My pevně věříme, že se to podaří dojednat.

Co se týče toho, že paní Peak údajně neslyšela ode mne, slyšela. Také není žádný můj zájem pana Vacka mediálně vláčet, proto jsem byl ve svých vyjádřeních velmi uměřený. Nicméně bude-li paní místopředsedkyně Peak v této nesmyslné argumentaci a ve své představě, že může vnutit premiérovi člověka do vlády proti jeho vůli, pokračovat, tak to samozřejmě nebude příjemné ani pro pana Vacka. Já mohu pouze konstatovat, že já vždy, když mám do vlády uvést někoho, koho osobně neznám, tak si opatřuji reference. Nikdy jsem se nesetkal s tím, aby ty reference byly tak jednoznačně negativní, jako v případě tohoto kandidáta. Tedy s výjimkou vedení strany LIDEM jsem se s pozitivní referencí nesetkal. Za druhé jako předseda vlády disponuji jistými zdroji informací, o kterých nemůžu mluvit, aniž bych porušil zákon. Týká se to i tohoto konkrétního případu. Za třetí řeknu poměrně jednoduchou tezi. Bývalý bezpečnostní ředitel Víta Bárty prostě v mé vládě jako ministr sedět nebude. Tečka.

Michal Schuster, tiskový mluvčí vlády ČR: Dámy a pánové, čas tiskové konference vypršel. My vám děkujeme za vaše dotazy a přejeme vám hezký den. Na shledanou.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Zvuková příloha

Tiskový brífink u příležitosti uvedení do funkce ministryně práce a sociálních věcí Ludmily Müllerové, 13. listopadu 2012

Související zprávy