Poskytnuté informace na žádost v roce 2012 - 2020

18. 9. 2018 10:27

Žádost o informace k návrhům zákonů

Žádost o zaslání Sektorové analýzy zaměřené na problematiku ovlivňování sportovních výsledků a s tím související korupci ve sportovním prostředí a žádost o bližší informace k připravovaným zákonům o lobbování a o ochraně oznamovatelů (tzv. whistleblowerů).

Vážený pane,

Úřad vlády ČR obdržel dne 3. září 2018 Vaše elektronické podání, s odkazem na zákon č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon“), ve kterém žádáte o následující informace:

  1. „dovolil bych si Vás požádat o zaslání Sektorové analýzy zaměřené na problematiku ovlivňování sportovních výsledků a s tím související korupci ve sportovním prostředí dle usnesení vlády č. 753 z 23.10.2017.
  2. dovolil bych si Vás požádat o vyjádření, zda je v současné době připravován či dokonce projednáván (v odborných komisích vlády, ve vládě – v tom případě prosím o č. usnesení vlády, v poslanecké sněmovně – v tom případě prosím o č. sněmovního tisku, v senátu – v tom případě prosím o č. senátního tisku, či již byl schválen – v tom případě prosím o č., pod kterým byl vyhlášen ve Sbírce listin) návrh zákona o lobbingu, který na podzim 2017 (tuším v září 2017) předkládal tehdejší předseda Legislativní rady vlády p. Jan Chvojka. Případně kdy se s projednáním počítá.
  3. dovolil bych si Vás požádat o vyjádření, zda je v současné době připravován či dokonce projednáván (v odborných komisích vlády, ve vládě – v tom případě prosím o č. usnesení vlády, v poslanecké sněmovně – v tom případě prosím o č. sněmovního tisku, v senátu – v tom případě prosím o č. senátního tisku, či již byl schválen – v tom případě prosím o č., pod kterým byl vyhlášen ve Sbírce listin) návrh zákona přispívající k ochraně oznamovatelů (whistleblowerů), který na jaře 2017 (tuším v únoru 2017) předkládal tehdejší předseda Legislativní rady vlády p. Jan Chvojka. Případně kdy se s projednáním počítá.“

K bodu 1) Vaší žádosti si Vám v příloze dovoluji zaslat Vámi požadovanou analýzu.

K bodu 2) Vaší žádosti si dovoluji uvést, že v současné době probíhá mezirezortní připomínkové řízení k návrhu zákona o lobbování, který byl zpracován v souladu s aktuálním Programovým prohlášením vlády ČR, Plánem legislativních prací vlády na zbývající část roku 2018 a usnesením vlády ze dne 21. února 2018 č. 114, kterým byl schválen věcný záměr zákona o lobbingu. Mezirezortní připomínkové řízení probíhá od 5. září do 4. října 2018. Poté proběhne standardní postup předparlamentní fáze legislativního procesu, kdy má být návrh předložen vládě ČR k projednání do 31. prosince 2018. Verze návrhu zákona určená pro připomínkové řízení je dostupná na https://apps.odok.cz/veklep-detail?pid=KORNB4B9CNQE.

K tomuto bodu Vaší žádosti si dovoluji poznamenat, že v roce 2017 nebyl žádný návrh zákona ze strany tehdejšího předsedy Legislativní rady vlády JUDr. Jana Chvojky předložen. Byl pouze zpracováván a následně schválen výše uvedený věcný záměr zákona.

K bodu 3) Vaší žádosti si dovoluji sdělit, že návrh zákona o ochraně oznamovatelů měl být předložen vládě ČR do 30. září 2018. Jelikož Evropská komise dne 23. dubna 2018 přijala a Evropskému parlamentu a Radě odeslala návrh směrnice Evropského parlamentu a Rady o ochraně osob oznamujících porušení práva Unie (dále jen „návrh směrnice“), který představuje minimální standardy ochrany oznamovatelů na úrovni Evropské unie, a protože je žádoucí, aby v současné době připravovaný návrh zákona o ochraně oznamovatelů na národní úrovni již byl ve shodě s instituty návrhu směrnice, je nutné vznikající textaci návrhu zákona adekvátně upravit a rovněž si vytvořit prostor pro zapracování změn, které ještě může návrh směrnice před svým přijetím doznat. Z uvedeného důvodu byla proto vláda požádána o prodloužení termínu předložení návrhu zákona do 31. prosince 2018.

Závěrem si dovoluji uvést, že v únoru 2017 byl Poslanecké sněmovně předložen vládní návrh zákona řešící ochranu oznamovatelů – vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 99/1963 Sb., občanský soudní řád, ve znění pozdějších předpisů – viz sněmovní tisk č. 1034, 7. volební období (http://www.psp.cz/sqw/text/tiskt.sqw?O=7&CT=1034&CT1=0). První čtení proběhlo dne 26. května 2017, přičemž projednávání návrhu bylo přerušeno a do konce volebního období nebyl návrh zákona projednán.

S pozdravem

Mgr. Jan Večeřa v.r.
ředitel Odboru právního a kontrolního

Přílohy
Příloha č. 1 – Analýza

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Připojené dokumenty