Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Poskytnuté informace na žádost v roce 2012 - 2020

27. 9. 2018 10:26

Žádost o informace k novele autorského zákona

Žádost o informace týkající se stanoviska LRV k novele autorského zákona.

Vážení,

Úřad vlády ČR obdržel dne 24. srpna 2018 doplnění Vaší elektronické žádosti, s odkazem na zákon č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů, v němž žádáte o poskytnutí níže uvedených informací:

„V rámci návrhu stanoviska Legislativní rady vlády k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 121/2000 Sb., o právu autorském, o právech souvisejících s právem autorským a o změně některých zákonů (autorský zákon), ve znění pozdějších předpisů, ze dne 22. října 2015 („Návrh stanoviska“) je na straně 22 k čl. II v bodě 4. uvedeno:

„Na začátek bodu 6 vložit větu „Kolektivní správce, kterému bylo uděleno oprávnění k výkonu kolektivní správy podle dosavadních právních předpisů, je oprávněn ke kolektivní správě práv podle tohoto zákona.“

Pro jednoznačné pochopení uvedených informací žádáme Úřad vlády o poskytnutí informace:

Co bylo účelem tohoto návrhu (doporučení) Legislativní rady vlády obsaženém v Návrhu stanoviska?

Zejména prosíme o informaci, zda tímto účelem bylo pouze stanovit, že oprávnění udělená kolektivním správcům podle právní úpravy před novelizací, která stanovovala menší požadavky k získání oprávnění, jsou v tomto původním rozsahu nadále platná i po účinnosti novely autorského zákona. Jinými slovy, zda účelem bylo postavit najisto, že pro rozsah, pro který byli kolektivní správci již jednou oprávněni, není potřeba získávat nová oprávnění, a nová oprávnění budou potřeba pouze pro nový či rozšířený rozsah kolektivní správy.“

V reakci na Vaši žádost si Vás dovoluji informovat, že předmětná připomínka k čl. II bodu 6 návrhu novely autorského zákona (čj. 1063/15) byla do návrhu stanoviska Legislativní rady vlády zapracována na základě připomínky pracovní komise Legislativní rady vlády pro veřejné právo IV – evropské právo, která ve svém stanovisku jako jednu z obecných připomínek uvedla požadavek „doplnit přechodné ustanovení (článek II odst. 6) tak, aby bylo vedle požadavku na přizpůsobení vnitřních předpisů (stanov) nové úpravě výslovně zakotveno, že kolektivní správce, kterému bylo uděleno oprávnění k výkonu kolektivní správy v souladu s platnými právními předpisy účinnými přede dnem nabytí účinnosti předkládané novely, je oprávněn k výkonu kolektivní správy i dle nové právní úpravy“.

Text této připomínky pracovní komise Legislativní rady vlády lze tedy považovat za účel připomínky uvedené ve stanovisku Legislativní rady vlády, již uvádíte. Kolektivní správci, kteří na základě oprávnění vydaných podle dosavadní právní úpravy vykonávali kolektivní správu, se tedy považují za kolektivní správce i podle nové právní úpravy, s tím, že ve stanovené lhůtě byli povinni přizpůsobit své vnitřní předpisy včetně stanov požadavkům vyplývajícím z předmětné novely autorského zákona. K tomu lze doplnit, že jde o standardní přechodné (intertemporální) ustanovení, které je nezbytné k bezproblémovému přechodu mezi dosavadní a novou právní úpravou.

Předmětné stanovisko pracovní komise Legislativní rady vlády pro veřejné právo IV – evropské právo si Vám dovoluji zaslat v příloze.

S pozdravem

 

 

Mgr. Jan Večeřa v.r.
ředitel Odboru právního a kontrolního

 

Přílohy
Příloha č. 1 – Stanovisko  

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Připojené dokumenty