Archiv zpráv minulých vlád

Stránka byla přesunuta do archivu

24. 5. 2011 12:21

Projev při příležitosti otevření výstavy Hanzelky a Zikmunda v Bagdádu

Unikátní výstava českých cestovatelů zdobí sídlo iráckého parlamentu. Český premiér ji otevřel s předsedou irácké sněmovny Usámou Al-Nudžejfím. Přinášíme projev premiéra Petra Nečase.

Premiér otevřel v Bagdádu výstavu Hanzelky a ZikmundaVážený pane předsedo Sněmovny reprezentantů, Excelence, vážení hosté, dámy a pánové,

je mi ctí být s Vámi dnes na tomto místě a společně s Vámi otevřít výstavu historických fotografií z Iráku pořízených známými českými cestovateli Miroslavem Zikmundem a Jiřím Hanzelkou z jejich putování po Iráku v roce 1960.

Tehdejší Čechoslováci nemohli svobodně cestovat, a mnozí proto s netrpělivostí očekávali reportáže, které v pravidelných přenosech Československého rádia ze svých cest Miroslav Zikmund a Jiří Hanzelka přinášeli. Pro mnohé to byla jediná příležitost, jak se více dozvědět o soudobém životě, zvyklostech a kulturách obyčejných lidí cizích národů.

Pohostinnost, to je hlavní spojnice, kterou ve vědomí svých posluchačů a čtenářů vzbuzovalo Zikmundovo a Hanzelkovo líčení Iráčanů.

Dlouhověká tradice, vyspělá kultura, ropné a datlové bohatství Iráku jsou dalšími dojmy, které si Zikmund a Hanzelka ze svých cest po Iráku odnesli. Ne náhodou se kniha vzniklá z této cesty jmenuje Tisíc a dvě noci.

Je to již více než 50 let, co Miroslav Zikmund a Jiří Hanzelka navštívili Irák. Jejich vyprávění jsou nicméně stále velmi živá a i dnes nalézají své věrné čtenáře. Doufám, že s podobnou odezvou se setká i výstava jejich fotografií, a to jak u Iráčanů, tak u českých občanů. Je nejenom poselstvím dlouhých a výjimečných česko-iráckých vztahů. Je především i lidským odkazem budoucím generacím obou našich národů pro budování vzájemného porozumění a sblížení, napříč odlišnými kulturami.

Pan předseda Nudžejfí již výstavu velmi dobře zná, protože přijal naše pozvání na její otevření v Senátu českého Parlamentu při své nedávné oficiální návštěvě České republiky. Po jejím představení na vícero místech Iráku se výstava vrátí do České republiky a bude putovat po jejích regionech.

Pevně věřím, že bude nejen připomenutím odkazu díla Miroslava Zikmunda a Jiřího Hanzelky a výjimečnosti vzájemných vztahů mezi Českou republikou a Irákem. Bude především i připomenutím výrazných lidských a kulturních hodnot, které v Iráku po několika letech konfliktu znovunalezly své pevné místo. O tom jsem se sám při své návštěvě mohl přesvědčit.

Chtěl bych Iráku a jeho lidu popřát, aby ve své nastoupené cestě vytrval. Aby se těšil nejen vydobytým svobodám, ale i trvalému míru, prosperitě a blahobytu. Česká republika je připravena i nadále na této cestě své irácké přátele podporovat.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X