Očekáváné události

20. 5. 2011 16:47

AVÍZO: Předseda vlády Petr Nečas navštíví Iráckou republiku

Předseda vlády ČR Petr Nečas navštíví příští týden Iráckou republiku. Historicky první návštěvy českého premiéra v Iráku od pádu režimu Saddáma Husajna se zúčastní také zástupci ministerstva průmyslu a obchodu vedení ministrem Martinem Kocourkem, zástupci ministerstva obrany vedení ministrem Alexandrem Vondrou a zástupci ministerstva zahraničí.

Hlavními tématy jednání budou bilaterální ekonomické a politické vztahy; sdílení zkušeností s transformací; spolupráce v oblastech hospodářství, obrany, bezpečnosti, i investic, zájem o účast českých firem na rekonstrukci irácké ekonomiky.

Během dvoudenního programu v Bagdádu se premiér Petr Nečas setká například se svým protějškem předsedou vlády Irácké republiky Núrím Al-Málikím nebo předsedou Sněmovny reprezentantů Irácké republiky Usámou Al-Nudžajfím. Setká se také s účastníky podnikatelského fóra a slavnostně otevře vernisáž fotografií z Iráku cestovatelů Jiřího Hanzelky a Miroslava Zikmunda.

Delegace vedená ministrem průmyslu a obchodu Martinem Kocourkem povede jednání například s místopředsedou irácké vlády zodpovědným za oblast energetiky Husejnem Al-Šáhristáním nebo ministrem financí Ráfím Al-Issáwím. Delagace vedená ministrem obrany Alexandrem Vondrou bude jednat mimo jiné s prvním náměstkem ministra obrany gen. Mohanem Háfidem AL-Furajdžím a náčelníkem generálního štábu gen. Babikarem Zebárím.

Součástí české delegace bude také početný podnikatelský doprovod pod vedením prezidenta Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslava Hanáka. Tento největší zaměstnavatelský svaz reprezentuje rozhodující část českého průmyslu a dopravy. Cesty se zúčastní například zástupci firem AERO Vodochody, Zetor Tractors, Česká zbrojovka, a. s. nebo Královopolská. Součástí programu bude také první zasedání Česko-irácké obchodní rady, která aktivně podporuje působení českých firem v Iráku.


Tiskový kontakt v Bagdádu
Jan Osúch +420 773 692 234


Odbor tiskový a styku s veřejností Úřadu vlády ČR
Oddělení tiskové
e-mail: tiskovy.odbor@vlada.cz
telefon: 22400 2058/2059/2376/2596/2860
www.vlada.cz

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X