Aktuálně

24. 5. 2011 14:40

Premiér otevřel v Bagdádu výstavu Hanzelky a Zikmunda

Ve druhém dni návštěvy Iráku předseda vlády Petr Nečas jednal s předsedou Sněmovny reprezentantů Irácké republiky Usámou Al-Nudžajfím. Následně pak zahájili výstavu fotografií cestovatelů Hanzelky a Zikmunda.

Na jednání premiér zdůraznil zájem České republiky o rozvoj Iráku, připomněl dlouhodobé zapojení České republiky do stabilizace a transformace Iráku v minulosti a zájem české vlády i soukromých firem o rozvoj spolupráce a obchodu. Tématem jednání byly dále možnosti spolupráce ve vzdělávání a zvyšování kvalifikace iráckých pracovníků, stejně jako bezpečnostní, obranná a průmyslová spolupráce.Premiér otevřel v Bagdádu výstavu Hanzelky a Zikmunda

Představitelé iráckého parlamentu vysoce ocenili roli České republiky a vyjádřili zájem o další spolupráci, včetně meziparlamentního dialogu.

V prostorách iráckého parlamentu a za přítomnosti iráckých poslanců, velvyslanců třetích zemí a značné pozornosti místních médií následně český premiér zahájil výstavu velkoformátových fotografií, které v Iráku pořídili v průběhu cesty v roce 1960 cestovatelé Hanzelka a Zikmund.

Na závěr návštěvy Petra Nečase v Iráku byl za přítomnosti ministrů průmyslu obou zemí slavnostně podepsán kontrakt na dodávku 1500 kusů komponentů, ze kterých budou v Iráku složeny traktory Zetor. Hodnota kontraktu činí 800 milionů korun. Česká firma Zetor Tractors také věří v další spolupráci.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie