Archiv zpráv sekce pro Evropské záležitosti

Stránka byla přesunuta do archivu

14. 6. 2010 21:44

Ministr J. Chmiel na zasedání Rady pro obecné záležitosti v Lucemburku

Lucemburk, 14. června 2010 – Ministr pro evropské záležitosti Juraj Chmiel se dnes zúčastnil zasedání Rady pro obecné záležitosti (GAC) v Lucemburku. Hlavním cílem dnešního jednání ministrů EU byla příprava závěrů zasedání červnové Evropské rady, která se uskuteční dne 17.6. v Bruselu. Ministři jednali především o nové strategii Evropa 2020 – strategie EU pro růst a zaměstnanost, a o dalších ekonomických tématech. Mezi ty patří zejména posílení hospodářské spolupráce, regulace finančních trhů a příprava na summit zemí skupiny G20. K dalším důležitým projednávaným otázkám dnes patřila i konečná podoba nové Evropské občanské iniciativy či nově vznikající Evropská služba pro vnější činnost (ESVA) a dále také problematika změny klimatu.

Ministr Chmiel upozornil, že ČR nepodporuje zvažované zavedení tzv. „bank levy“ (druh daně pro banky), o které by se mělo jednat na summitu G20 v Torontu, ani návrhy na zvýšení rozpočtového dohledu. V případě tzv. dohledového balíčku, který je v současnosti připravován jako součást regulace finančních trhů, dává ČR přednost kvalitě přípravy před rychlostí.

„V rámci debat o přípravě strategického dokumentu Evropa 2020 ČR od počátku zastává názor, že klíčem k ekonomickému růstu je především podpora konkurenceschopnosti. Ta především by měla být akcentována při vytváření konkrétních právních ustanovení v budoucnu,“ uvedl ministr Chmiel k dalšímu bodu, který se bude projednávat na Evropské radě.

Dlouhá debata se vedla o novém způsobu zapojení občanů do rozhodování EU, tzv. Občanské iniciativě. Takový nástroj by umožnil vyzvat Evropskou komisi k předložení legislativního návrhu v oblasti, kde to je podle občanů nutné. Tento krok by muselo podpořit nejméně milion občanů z podstatného počtu členských států. „Česká republika podporuje rychlé zavedení tohoto nástroje do praxe, ale zároveň považuje za nutné, aby byl co nejméně byrokratický a co nejvíce transparentní,“ řekl ministr Chmiel.

Proto ČR spolu s některými dalšími zeměmi EU vyjádřila výhradu k tomu, aby přípustnost takové iniciativy zkoumala Komise dvakrát: jednou při předložení iniciativy, podruhé po nasbírání 100 000 podpisů. „Nepovažujeme za vhodné, aby teprve po nasbírání 100 000 podpisů Komise občanům sdělila, zda iniciativa je přípustná, či nikoliv,“ řekl ministr Chmiel. Řešení bude nicméně ještě předmětem jednání s Evropským parlamentem.

Kontakt: Michaela Jelínková, tisková mluvčí ministra pro evropské záležitosti

e-mail:jelinkova.michaela@vlada.cz; tel.: +420 224 002 305; mobil: +420 725 845 697

Úřad vlády ČR, nábřeží Edvarda Beneše 4, 118 01 Praha 1 - Malá Strana

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X