Archiv zpráv sekce pro Evropské záležitosti

Stránka byla přesunuta do archivu

19. 6. 2010 19:45

25 let Schengenu

ČT24 ze dne 19.6. 2010

Petra FLANDERKOVÁ, moderátorka

--------------------

Čtvrtstoletí existence oslavil Schengen neboli Schengenská smlouva. Ta zrušila většinu vnitroevropských hraničních přechodů a dovolila Evropanům cestovat bez pasů. Na oslavě výročí přímo v lucemburské vesnici Schengen, po které nese historická dohoda jméno, nechyběl Bohumil Vostal.

Bohumil VOSTAL, redaktor

--------------------

Nástup na parník a může se vyrazit. Stejné kotviště, stejná loď Princezna Marie Astrid, jen o poznání lepší počasí a v jiném složení než před čtvrt stoletím. Připomínka roku 1985, kdy v Schengenu na hranicích Lucemburska s Francií a Německem vznikl evropský fenomén - cestování bez víc, pasů a hraničních kontrol. Před 25 lety nastoupili na palubu této lodi představitelé pěti zemí a podepsali Schengenskou dohodu, jakožto zakládající členové. O čtvrt století později už v schengenském prostoru zemí 25 a se vstupem dalších se do budoucna počítá. V roce 1985, kdy Evropu rozdělovala železná opona, nikoho ani ve snu nenapadlo, že v roce 2010 bude v schengenském prostoru bude skoro každá evropská země - od jihu po Balt.

José Manuel Durao BARROSO, předseda Evropské komise

--------------------

Schenenský prostor by se mohl ještě zvětšit od Atlantiku po Černé moře. Doufám, že příští rok by mohly do Schengenu vstoupit Rumunsko a Bulharsko.

Bohumil VOSTAL, redaktor

--------------------

Češi se připojili v roce 2007 spolu s dalšími postkomunistickými státy. K obávanému zvýšení kriminality v pohraničních oblastech to nevedlo, i když policisté přiznávají, že falešných cestovních šeků přibylo, zvlášť při placení v hotelech. Šéf české diplomacie ale vidí spíš pozitiva.

Jan KOHOUT, vicepremiér a ministr zahraničí ČR

--------------------

My, kteří jsme trošku starší, si pamatujeme přechody hranic, vždycky ukazovat pasy a ptaní se, co vezeme a nevezeme, tak tohle je obrovská úleva a já, já si toho nepřestanu vážit, že takový pohyb je.

Bohumil VOSTAL, redaktor

--------------------

Schengen teď nově oslavuje i Evropské muzeum. Jsou tu čepice celníků, kteří přišli o práci, nápisy zakazující vstup za hranici nebo fotografie. Jak ale přiznává tenhle místní usedlík, pro schengenské se asi nic nezmění. Dál budou vesnicí s pěti stovkami obyvatel, kde se po staletí vyrábí víno.

Jos GLODEN, obyvatel Schengenu, Lucembursko

--------------------

Víte, všechno by vždy mohlo být lepší, ale jsme malá vesnice, vždyť mnozí ani nevědí, že jsme v Lucembursku a ne třeba v Německu. Mým snem by bylo mít velký fotbalový tým. Proč ne, proč nebýt výjimečný? Ale nemáme na to prostor.

Bohumil VOSTAL, redaktor

--------------------

Schengen sice pro 400 milionů Evropanů znamená cestování bez pasů a hraničních kontrol, ale taky to není zadarmo. Už tři roky má zpoždění nový schengenský informační systém, který měl pomocí nové moderní databáze lépe bojovat s kriminalitou. Náklady rostou z původních 16 milionů eur na současných 90, což v přepočtu znamená dvě a čtvrt miliardy korun.

Juraj CHMIEL, český ministr pro evropské záležitosti

--------------------

Schengenský informační systém nebo jeho upgradovaný stupeň nám chybí. Taky se domnívám, že by bylo dobré, kdyby všechny evropské země, EU 27, byla v schengenském systému. Ulehčilo by to hodně věcí.

Bohumil VOSTAL, redaktor

--------------------

Přesto je Schengen asi nejviditelnějším úspěchem Evropské unie, kterému lidé fandí. Nemá nálepku jako Brusel, který mnozí vidí jen jako byrokratické centrum, jehož fungování nerozumí. A to se pak projevuje i na účasti v evropských volbách, která neustále klesá.

Jerzy BUZEK, předseda Evropského parlamentu

--------------------

Musíme myslet na naše občany, jak mohou Evropě rozumět. Vytvořili jsme Evropskou unii, ale teď musíme vytvořit Evropany. Není to snadné a rozhodnutí podepsat Schengen před 25 lety bylo vlastně tímto prvním krokem.

Bohumil VOSTAL, redaktor

--------------------

Mnohého euroskeptika takováto slova mohou dráždit. Faktem ale je, že Schengen funguje. Jeho členy jsou i země mimo Evropskou unii a obyvatelé Evropy jej vnímají jako symbol svobody pohybu. I Češi si už třetím rokem mohou zaletět jen s občankou do Paříže nebo na Island.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X