Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv sekce pro Evropské záležitosti

Stránka byla přesunuta do archivu

19. 10. 2010 20:41

Brusel chce víc vlastních zdrojů, možností je třeba unijní DPH

ČTK ze dne 19.10. 2010

Evropská komise se shodla na tom, že je třeba pro Unii vytvořit více vlastních finančních zdrojů. Komise proto dnes v rámci úvah o revizi rozpočtu přišla s možnostmi nových zdrojů pro unijní kasu. Mezi nimi je poplatek z finančních transakcí, nebo třeba také vytvoření unijní daně z přidané hodnoty (DPH).

Návrh Komise je značně kontroverzní. Lídr liberálů ze zákonodárného sboru Guy Verhofstadt ale podotkl, že v počátcích Unie žádná závislost na příspěvcích od jednotlivých zemí neexistovala. Tato závislost podle něj vede ke každodenním bitvám mezi hlavními plátci a příjemci evropských fondů. Verhofstadt uvedl, že tyto spory Evropskou unii zabíjejí.

V současnosti patří k vlastním zdrojům Unie dovozní cla, která tvoří 12 procent celkových příjmů, a poplatky z národních příjmů z DPH (11 procent). Právě tyto poplatky by mohly být podle vizí Bruselu zrušeny, a naopak by mohly být zavedeny například poplatky z finančních transakcí či daň z finančních aktivit, aukce emisních povolenek, poplatky za leteckou dopravu, zvláštní unijní DPH nebo třeba energetická daň. Komise žádnou ze zmíněných možností neupřednostnila.

Nyní jsou finanční perspektivy, tedy dlouhodobější unijní rozpočty, určeny na sedm let. Podle Komise by bylo vhodné pracovat v budoucnu s desetiletými plány, přičemž uprostřed daného období by se provedla širší revize. Tento systém by měl přinést větší flexibilitu.

V současnosti valnou většinu příjmů unijního rozpočtu tvoří příspěvky členských zemí. Ty dosahují zhruba 76 procent celkových příjmů rozpočtu. Pro srovnání v roce 1988 to bylo jen asi deset procent.

Rozpočet EU dosahuje roční výše kolem 130 miliard eur (3,2 bilionu korun). Více než 70 procent rozpočtu nyní míří na farmářské dotace a na pomoc chudým regionům unie. Další peníze míří na administrativu, vědu a výzkum či zahraniční pomoc.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X