Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv sekce pro Evropské záležitosti

Stránka byla přesunuta do archivu

16. 11. 2010 14:08

Evropská unie směřuje poprvé k rozpočtovému provizoriu

Český rozhlas ze dne 16.11. 2010

Evropskou unii nejspíš čeká příští rok rozpočtové provizorium. Poslední pokus členských zemí a Evropského parlamentu dohodnout se na unijním rozpočtu totiž selhal.
Jednání mezi členskými státy Unie a Evropským parlamentem zkolabovala. Zástupci europoslanců sice byli ochotní přistoupit na navýšení rozpočtu o necelá tři procenta, a ne o 6, jak chtěli oni. Trvali ale na větším zapojení Parlamentu do rozhodování o finančních záležitostech Unie.
Tuto možnost jim nově dává Lisabonská smlouva. „Nechtěli jsme měnit smlouvu, jen ji naplnit. Rada členských států bohužel nebyla na takovou diskusi připravená,“ prohlásil po krachu jednání předseda Evropského parlamentu Jerzy Buzek.
Nicméně se objevila se menšina členských zemí vedená Velkou Británií. K ní se přidali Holanďané, Dánové, Švédové, kteří požadavky Evropského parlamentu rezolutně odmítli. A vzhledem k tom, že se o rozpočtu musí rozhodovat jednomyslně, jednání zkrachovala.
Unii tak nejspíš čeká rozpočtové provizorium. To znamená hospodaření podle letošního rozpočtu. Nejasné tak zůstává například financování nově vzniklé evropské diplomatické služby nebo výstavby fúzního reaktoru v jižní Francii.
„Pomaleji se bude zřejmě rozvíjet také satelitní navigační systém Galileo,“ doplnit zpravodaj v Bruselu Pavel Novák. Nový rozpočet by se měl schvalovat v lednu nebo v únoru.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X