Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv sekce pro Evropské záležitosti

Stránka byla přesunuta do archivu

20. 10. 2010 9:45

Maďarské předsednictví EU hlavním bodem Orbánovi návštěvy

ČTK ze dne 20.10. 2010

Především problematika EU a blížícího se maďarského předsednictví bude dominovat dnešní krátké pracovní návštěvě maďarského premiéra Viktora Orbána v Praze. Odpoledne se v Kramářově vile setká se svým českým protějškem Petrem Nečasem.

Maďarsko bude sedmadvacítce předsedat v první polovině příštího roku a Orbána zajímají i poměrně čerstvé české zkušenosti s touto evropskou funkcí. V příštím roce se navíc začne na úrovni EU projednávat takzvaná finanční perspektiva na roky 2014 až 2020 a spolupráce s předsednickou zemí bude klíčová, připomněl úřad české vlády.

Nečas se s Orbánem setkal při své první zahraniční cestě do Bratislavy a Budapešti letos v červenci na jednání skupiny V4. Premiéři zemí Visegrádu se tehdy dohodli, že před významnými evropskými jednáními začnou koordinovat své postupy, například vzhledem k rozpočtovým pravidlům unie.

V pondělí Prahu navštívila slovenská premiérka Iveta Radičová. S Nečasem si potvrdila, že obě země chtějí automatické sankce pro země EU, která tato pravidla poruší.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X