Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv sekce pro Evropské záležitosti

Stránka byla přesunuta do archivu

22. 11. 2010 10:05

Německý prezident bude v Praze jednat o prodeji Lobkovického paláce

Mediafax ze dne 22.11. 2010; Autorka: Pavlína Heřmánková

Německý prezident Christian Wulff bude v pondělí během jednodenní návštěvy Prahy jednat s prezidentem Václavem Klausem a premiérem Petrem Nečasem (ODS). Tématem rozhovoru bude prodej Lobkovického paláce nebo další rozvoj společnosti Škoda-Volkswagen.

Prezident Klaus uvítá svůj německý protějšek na nádvoří Pražského hradu dopoledne a hned poté se oba státníci odeberou k soukromému jednání. To by se mělo odehrávat v Habsburském salonku, avizoval Hrad.

S německým prezidentem se setká také premiér Nečas, a to v Kramářově vile. "Tématem rozhovoru bude Východní partnerství, které ČR považuje za důležitý politický a ekonomický nástroj Evropské unie vůči zemím východní Evropy. Dalšími aktuálními tématy jsou nedostatek kvalifikovaných pracovníků v Německu, Škoda-Volkswagen, příhraniční kontroly vozidel, Lobkovický palác nebo Chebský les," informovalo tiskové oddělení vlády.

Problematiky prodeje Lobkovického paláce, v němž v Praze sídli německá ambasáda, se dotkl Nečas již při svém srpnovém jednání s německou kancléřkou Angelou Merkelovou v Berlíně. Nečas tehdy avizoval, že Německo nabídlo za Lobkovický palác pozemky. Ty ovšem podle českého premiéra neodpovídaly hodnotě paláce, a tak by si kompenzace žádala ještě finanční vyrovnání.

"Jsme si vědomi, že Lobkovický palác je pro moderní německé dějiny důležitý. Jsme proto otevřeni projednání. I my tu ostatně potřebujeme řešit otázku české ambasády," řekl premiér. Připomněl tak zároveň problém české ambasády v Berlíně, která je zbytečně velká a její provoz nákladný.

Za prodej paláce lobboval v červenci u ministra zahraničí Karla Schwarzenberga (TOP 09) také šéf německé diplomacie Guid Westerwelle. "Naše ambasáda v Praze je historicky cenné místo pro Německo," upozornil tehdy Westerwelle. Připomněl, že zahrada velvyslanectví v Lobkovickém paláci na Malé Straně se koncem léta 1989 stala útočištěm tisícovek uprchlíků z východního Německa. Předznamenala pád berlínské zdi, komunistických režimů ve střední a východní Evropě i sjednocení Německa.

O koupi velvyslanectví v Praze Němci usilují už od 90. let. Podle aktuálních informací jednají obě vlády o konkrétním pozemku v exkluzivní části centra Berlína, na níž by mohla být vystavěna nová česká ambasáda.

Česká strana bude moci v pondělí využít toho že Wulff je akcionářem společnosti Volkswagen. Společnost Škoda se tak bude moci spolehnout na přímluvu české politické reprezentace. Škoda se v poslední době musela vyrovnat s nátlakem vedení Volkswagenu, aby snížila komfort řady Superb. Konkuruje totiž podle nich až příliš německým passatům.

Ožehavým problémem česko-německých vztahů zůstávají příhraniční kontroly českých řidičů na území Německa. Německé orgány si stěžují na to, že se čeští občané podílejí v příhraničních regionech na kriminální činnosti. Česká strana toto osočování trvale odmítá. Poukazuje na to, že Česko je součástí Schengenského prostoru a německá policie by tak měla přestat Čechy pronásledovat a obtěžovat přehnanými kontrolami.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X