Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv sekce pro Evropské záležitosti

Stránka byla přesunuta do archivu

17. 9. 2010 11:04

Summit se zadrhl na Romech

E15 ze dne 17.9. 2010; Autor: Igor Záruba

Mimořádný summit Evropské unie, na němž si odbyl premiéru český předseda vlády Petr Nečas, naboural vztek francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho. Šéf Elysejského paláce, jehož rozčílil výrok místopředsedkyně Evropské komise Viviane Redingové, si vynutil debatu o odsunu Romů z Francie.

„Ukažte mi jediný případ, kdy jsem porušil platné zákony?“ žádal. Následně ujistil, že bude dál dělat, co uzná za vhodné. Komise kontrovala, že bude jeho kroky pečlivě sledovat.

Zařazení toho bodu na program schůzky, jež měla řešit Pakt stability a růstu a strategické partnery EU, předcházela podle AFP ostrá hádka Sarkozyho s José Barrosem při obědě s šéfy států a vlád. „Byla to velká legrace, více mi pan premiér neřekl,“ prozradil ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. O rozruch, třebaže domácí, se předtím postaral i český premiér, který francouzský postoj nepřímo podpořil. Podle něj by měl každý členský stát vyžadovat dodržování vlastních zákonů a unie se nemá nechat zatahovat do vnitropolitického problému. Když se jeho slov chytily české weby, vydal tiskové prohlášení. V něm zdůraznil, že se hodnocení záměrně vyhnul.

Průlomem je dohoda o volném obchodu s Jižní Koreou. Návrh obsahuje klauzuli, že pokud vzroste dovoz korejských automobilek, jejichž subdodavateli jsou výrobci z Číny, může unie znovu zavést ochranářská opatření. „Úmluva otevírá korejský trh. Ze studií vyplývají šance většího růstu našeho vývozu,“ řekl náměstek ministra průmyslu a obchodu Martin Tlapa. Ve věci přísnější rozpočtové disciplíny dospěl summit pouze k obecné shodě. Detaily připraví Brusel.

Na volnějším obchodním styku s Jižní Koreou, tvrdí odborníci, mohou evropské firmy vydělat až 19 miliard eur. Podle ministerstva průmyslu a obchodu může vývoz z Česka do Koreje v příštích letech stoupnout o 27 procent. U dovozů se mluví více než o osmiprocentním nárůstu. Rezort očekává, že volnější režim otevře nová odbytiště pro strojírenské a chemické podniky a pro výrobce spotřebního zboží, jako je bižuterie, sklo či porcelán.

Pokroku se podařilo dosáhnout ve vztazích s Pákistánem. Evropská rada se postavila za návrh Evropské komise, aby státy EU prolomily cla na vybrané zboží z asijské země a pomohly tamní ekonomice zpustošené záplavami znovu na nohy. „Myslím, že se nám podařilo s ohledem na mimořádnou situaci vyjednat výjimku, která není porušením pravidel,“ sdělil ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg. Obchodní preference EU, s nimiž musí souhlasit Světová obchodní organizace, by mohly po snížení cel přinést Pákistánu až 230 milionů eur, píše list European Voice. Hlavním zastáncem vstřícného gesta byl britský premiér David Cameron. Proti byly Itálie a Portugalsko, bránící zájmy svého textilního průmyslu.

Do závěrů summitu ohledně vztahů se třetími zeměmi prosadilo Česko zmínku o Východním partnerství se šesti státy bývalého Sovětského svazu. Tuto původně polsko-švédskou iniciativu, již považuje Rusko za narušení sféry vlivu, schválila Evropská rada (jako jednu z priorit českého předsednictví) loni v březnu. Prozkoumat možnosti silnějších vazeb na důležité velmoci mimo unii dostala za úkol Vysoká představitelka pro zahraniční a bezpečnostní politiku Catherine Ashtonová.

Topolánek jako favorit EU?
Expremiérovi Mirku Topolánkovi by ke vstupu do Mezinárodní energetické agentury při OECD mohla pomoci EU, naznačil premiér Petr Nečas. „Mohu potvrdit, že to byl jeden z bodů jednání,“ uvedl Nečas po setkání s energetickým komisařem Güntherem Oettingerem. „Diskutovali jsme to včetně možnosti procedury, kterou by EU případně nominovala svého jednotného kandidáta,“ dodal.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X