Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv sekce pro Evropské záležitosti

Stránka byla přesunuta do archivu

13. 12. 2010 9:39

Turecko hledá podporu pro vstup do Unie

ČT24 ze dne 11.12. 2010

Ankara – Geograficky Turecko do Evropy strká jen špičku, politicky by tam ale chtělo patřit celé. Ankara tak hledá větší podporu pro vstup do Evropské unie. Evropská komise konstatuje, že přijetí nové ústavy by nejspíš výrazně zvýšilo šance Turecka na přijetí do Evropské unie, ale led je stále tenký. Česko Turecko podporuje, ale Francie nebo Německo nabízejí jen privilegované partnerství, které nezaručuje plnoprávné postavení. To je samozřejmě tureckým politikům málo a žádají tak po unii jasné vyjádření.

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan vyzval unii, aby jasně řekla, jestli Turecko chce. Dochází mu trpělivost, protože podpora členství klesla u veřejnosti ze sedmdesáti na padesát procent. Poplácávání po zádech od komise, že přijímané reformy oslabují vliv armády, tak není nic platné. Ankara si je totiž jistá v kramflecích, protože s ekonomickou krizí se země vypořádává lépe než státy unie a hanlivý pojem "turecké hospodářství" už dávno neplatí. Vzhledem k tomu, že cesta do unie je dlouhá a plná překážek, tak se Turecko ekonomicky i politicky obrací i na Blízký východ a do Střední Asie. Pro země z této oblasti je totiž VIP partnerem.

Štefan Füle, eurokomisař pro rozšíření a politiku sousedství:

"Dneska už jsou na takové výši (Turecko), že dokáží zajistit garantování demokratického vývoje bez toho, aby armáda hrála nějakou specifickou úlohu."

Ačkoliv evropská sedmadvacítka oceňuje, že přijímané reformy vliv armády oslabují, sklízí Ankara stále kritiku za nedostatky v ochraně svobody vyznání či slova a za situaci na Kypru. Podle ředitele Občanského institutu Romana Jocha si musí společnost být vědoma toho, že s poklesem vlivu armády klesá i vliv garanta sekulárního charakteru režimu v Turecku. Demokratizace tak znamená islamizaci.

Kdyby však ale vyšel odhad těm, kteří se obávají plíživé islamizace Turecka, měla by unie problém. V roce 2050 bude Turecko mít na 100 milionů obyvatel, unie jich teď má 500 milionů a číslo se podle odhadů moc nezmění. Nejlidnatějším státem unie by tak byla země vedená muslimskou vládou.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X