Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv sekce pro Evropské záležitosti

Stránka byla přesunuta do archivu

19. 10. 2010 19:38

Vláda premiéra Petra Nečase oslaví 100 dní existence

ČTK ze dne 19.10 2010

Praha - Přehled základních údajů o vládě ODS, TOP 09 a Věcí veřejných (21. října uplyne 100 dní od jmenování vlády):

Vznik:

Vláda byla jmenována 13. července 2010. Vznikla po sněmovních volbách koncem května, v nichž sice zvítězila ČSSD s 56 mandáty, ale nedokázala dát dohromady potřebnou většinu. Novou koalici složily ODS (53 mandátů), TOP 09 (41 mandátů) a Věci veřejné (24). Celkových 118 poslanců tak vládě zaručuje nejpohodlnější převahu ve sněmovně v historii samostatné ČR.
Složení:

Premiérem se stal předseda ODS Petr Nečas. ODS má ve vládě celkem šest zástupců, TOP 09 má pět ministrů a VV čtyři. Rozdělení resortů bylo provázeno určitými rozpaky především v ODS, neboť TOP 09 získala hlavní resorty související s plánovanou ekonomickou reformou (finance, zdravotnictví, práce a sociálních věcí). Věci veřejné zase mají pod kontrolou mimo jiné ministerstvo vnitra.

Činnost:

Vláda se při svém vzniku sama označila za "vládu rozpočtové odpovědnosti". Jejím hlavním programem je prosazování reforem, které by vedly ke snižování schodku státního rozpočtu a snižování státního dluhu. Další prioritou je boj s korupcí. Vláda zatím podle Nečase udělala nezbytné rozpočtové škrty, po kterých by měly přijít "skutečné reformy". Kabinet schválil návrh státního rozpočtu na příští rok se schodkem 135 miliard.

Vztahy v koalici:

Přestože má Nečasova vláda 118 poslanců a tvoří ji programově blízké strany ze středopravého politického spektra, politologové již od počátku upozorňují, že vztahy v koalici nemusí být idylické. Složení současného kabinetu je proti minulosti atypické v tom, že v něm není jedna dominantní strana a navíc oba nejsilnější hráči (ODS a TOP 09) usilují prakticky o stejného voliče. Několik mediálních přestřelek mezi premiérem Nečasem a ministrem financí Miroslavem Kalouskem, který jako první místopředseda fakticky řídí TOP 09, ukázalo, že boj o lídra pravice se přenáší i do Strakovy akademie.
Vztahy v koalici také narušila kauza okolo bezpečnostní agentury ABL, kterou vlastní rodina ministra dopravy Víta Bárty (VV). Podle MfDnes před čtyřmi lety ABL sledovala politiky z Prahy 11. Bárta tyto informace odmítl, části občanských demokratů se však v této souvislosti nelíbí, že Věci veřejné ovládají ministerstvo vnitra.

Výběr sporných otázek v koalici:

- zákoník práce - mezi ODS a TOP 09 to zaskřípalo například v diskusi o změnách zákoníku práce. Novely, které navrhl ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09), označil premiér Nečas za málo ambiciózní a chtěl o nich dále jednat i za cenu, že nebudou přijaty do konce roku, jak požadovala TOP 09. Novela by nakonec měla začít platit až během prvního čtvrtletí 2011.
- státní tajemník pro EU - podle premiérových představ by měl státní tajemník pro EU převzít agendu, kterou měl v předchozích vládách na starosti vicepremiér pro evropské záležitosti. S tím nesouhlasí zejména TOP 09, která to vnímá jako určité omezení pravomocí ministra zahraničí a šéfa strany Karla Schwarzenberga. Kalousek označil Nečasův plán za podvod na voličích.
- armádní zakázky - vztahy v koalici rozvířila i aféra okolo přípravy podezřelé zakázky na nákup minometů pro armádu. Kalousek při obhajobě exministra obrany a nyní svého náměstka Martina Bartáka obvinil ministra obrany Alexandra Vondru (ODS), že ještě v době působení v kabinetu Mirka Topolánka (ODS) lobboval ve prospěch nákupu obrněných transportérů Pandur.
- povodňová daň - pro financování povodňových škod se má příští rok o sto korun měsíčně snížit sleva na dani. Navzdory předvolebním slibům se tak zvýší daně, za což se premiér voličům omluvil. Okolo tohoto opatření si opět Nečas s Kalouskem vyměnili přes média několik invektiv na téma dodržování koaličních dohod.
- zvýšení cen elektřiny - Nečas vystoupil proti plánu ministerstva financí, aby už příští rok byly na vyrovnání cen elektřiny použity výnosy z prodeje emisních povolenek. Vláda nakonec prodej emisních povolenek zvolila jako jedno z více opatření na omezení růstu cen.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X