Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

22. 6. 2009 16:32

Do programu Zelená úsporám vstupují banky

Ochrana životního prostředí
Ochrana životního prostředí
Dotační program Zelená úsporám podstatně navýší počet míst, kde bude možno podávat žádosti.

První čtyři banky vyhrály v minulém týdnu tzv. minitendry, které je opravňují administrovat program. Další minitendry se uskuteční tento týden. Celkem by se do programu mělo zapojit těchto pět bank: Česká spořitelna, Československá obchodní banka, Komerční banka, LBBW Bank CZ a UniCredit Bank Czech Republic.

„Počet žádostí se výrazně zvyšuje. Zatímco na začátku června jich bylo podáno 11, k dnešnímu dni evidujeme už 35 žádostí, z toho 23 na zateplení, 10 na instalaci solárních panelů a dvě na instalaci tepelných čerpadel. Od zapojení bank do programu si slibujeme další výrazný impuls, protože namísto pouhých čtrnácti pracovišť Státního fondu životního prostředí bude pro podání žádostí k dispozici několik set míst – poboček zmíněných bank,“ říká ministr životního prostředí Ladislav Miko.

Banky navíc nabídnout úvěrové produkty k financování investic, které jsou podpořeny dotací Zelená úsporám. Podstatným důvodem pro spolupráci s bankami byla také úspora pracovníků, které by jinak Státní fond životního prostředí musel na administraci programu zaměstnat.

„Spolupráce s bankami ušetří státní správě značné personální náklady, protože banky budou v rámci programu Zelená úsporám poskytovat nejen bankovní, ale i související administrativní činnosti při poskytování dotací z programu,“ dodává ministr Miko.

Podle Ireny Plockové, které má na starosti program Zelená úsporám, zájem lidí nepolevil. „Od spuštění programu evidujeme 6 561 telefonních a 6 166 e-mailových dotazů. I nyní vyřídíme týden co týden v průměru 880 telefonických dotazů. Na webové stránky programu se přihlásí měsíčně kolem 120 tisíc zájemců o dotaci,“ uvádí Irena Plocková.

Program Ministerstva životního prostředí Zelená úsporám je zaměřen na podporu opatření realizovaných v obytných budovách fyzickými osobami a dalšími subjekty vlastnícími obytné budovy. Podporovaná opatření, která program dotuje, vedou především ke snížení emisí oxidu uhličitého v ČR a také k podpoře rozvoje bydlení, šetrného k životnímu prostředí.

Zdroj: Ministerstvo životního prostředí

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie