Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

3. 7. 2008 11:39

Hlavní body jednání mezi ČR a USA

Již na jaře 2007 (4. – 10. březen) byly americkou a českou stranou definovány hlavní vyjednávací body. Tehdy se jednání účastnili1. náměstek MZV Tomáš Pojar a 1. náměstek MO a náčelník generálního štábu Vlastimil Picek.

USA jednoznačně potvrdily, že v případě realizace evropské větve protiraketové obrany bude ochráněna značná část evropského kontinentu (včetně ČR) před útokem balistických střel vypálených z oblasti Středního východu, k čemuž doposud nedochází. Hlavním důvodem je skutečnost, že interceptory umístěné v současné době na Aljašce a v Kalifornii nedokážou, resp. nestihnou zničit raketu vystřelenou z oblasti Středního východu na cíl v Evropě. V případě umístění interceptorů v Polsku a radaru v ČR to bude z technického hlediska proveditelné. USA jednoznačně deklarovaly, že problematiku protiraketové obrany a své plány na výstavbu evropského pilíře pravidelně a detailně konzultují s Ruskou Federací. I z tohoto důvodu považují obavy Ruska v této oblasti za nepodložené.

Armáda ČR bude moci v případě vybudování stanice sdílet informace - datový výstup z radaru by měl být on-line napojen pravděpodobně na Společné operační centrum MO, které bude moci živě monitorovat činnost radaru.

Česká strana bude předem a pravidelně informována o tom, co se na základně nachází, a bude mít přístup k jejím plánům.

Celková ochrana zvažovaného radaru, zejména z hlediska případného posílení protivzdušné a protiraketové obrany, je otázkou dalšího jednání. Běžnou ostrahu by měli zabezpečovat američtí vojáci vyzbrojeni pouze standardními ručními pěchotními zbraněmi. Žádná zvláštní palebná síla z jejich strany by zde nebyla.

K otázce vlivu na životní prostředí a bezpečnost obyvatelstva je třeba uvést, že například paprsek radaru na Marshallových ostrovech je zaměřený nad základní a střední školu, čímž je jednoznačně demonstrována naprostá neškodnost lidskému zdraví. Radar nemá vliv ani na blízké letiště s hustým provozem. Jedná se o radar, který by měl být demontován a následně převezen do ČR.

Přečtěte si rovněž projev premiéra Mirka Topolánka na summitu NATO v Bukurešti letos začátkem dubna, kde spojencům v alianci představil hlavní důvody, proč se ČR rozhodla jednat s USA o umístění radaru.

Protiraketová spolupráce - vyjádření amerického velvyslance v ČR Richarda W. Grabera

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie