Aktuálně

7. 10. 2011 16:19

Od začátku války v Afghánistánu uběhlo deset let

V pátek 7. října si Afghánistán připomíná desáté výročí začátku války proti Talibanu. Konflikt s tamními ozbrojenci stál již tisíce životů a stovky miliard dolarů.

Válkou v Afghánistánu prošlo za těchto deset let již více něž sedm tisíc českých vojáků. Do mise byla zapojena řada jednotek, včetně speciálních sil, vojenských lékařů, pilotů, chemiků a pyrotechniků.Ilustrační foto - Od začátku války v Afghánistánu uběhlo deset let

Válka v Afghánistánu si dosud vyžádala životy čtyř českých vojáků. Českou republiku stálo zapojení do konfliktu zhruba 8,3 miliardy korun. Česká republika přispěla do operace ISAF vysláním dvou polních nemocnic do hlavního města Kábulu. Během let 2002 až 2003 ošetřili čeští vojáci dva tisíce spojeneckých vojáků a dvanáct tisíc místních obyvatel.

Češi v Kábulu působili také na mezinárodním letišti, kam česká armáda vyslala meteorology, pyrotechniky a odborníky na řízení letového provozu. Česko se dokonce v letech 2006 až 2007 stalo vedoucí zemí základny, čímž převzalo odpovědnost za řízení a zabezpečení veškeré činnosti letiště.V blízkosti letiště působí také polní chirurgický tým.

Dodnes funguje v afghánské metropoli české logistické centrum, protichemická jednotka a tým pro výcvik afghánských pilotů vrtulníků. Jednotka vrtulníků působí také v provincii Paktika. Jejím úkolem je především přeprava vojáků a zásob.

Čeští vojáci fungovali během deseti let ozbrojených konfliktů v zemi také v provinciích Fayzabád či Uruzgánu, kde měli na starosti především ochranu a pomoc spojencům.

Vedle operace ISAF se Češi účastnili také protiteroristické operace Enduring Freedom, kterou vedly USA. Armáda ČR do bojů vyslala několikrát svou 601. skupinu speciálních sil, která je nyní nasazena v provincii Nangarhár pod velením ISAF.

Největší působiště české armády je ale v provincii Lógar, kde působí provinční rekonstrukční tým složen především z civilních expertů, kteří mají na starosti realizaci projektů na obnovu infrastruktury země. Spolu s nimi v týmu působí i několik stovek vojáků. Výcvik místních ozbrojených složek provádí Češi také v provincii Vardak.

Do několika let se mají spojenecká vojska z území Afghánistánu postupně stahovat. Během války přišli o život celkem čtyři čeští vojáci. Jeden z nich zemřel při sesuvu kamení, druhý byl zabit při útoku sebevraha. Třetí český voják přišel o život najetím na nastraženou minu, čtvrtou oběť z řad z českých armádních příslušníků si vyžádal výbuch v provincii Vardak.

V misi ISAF je zapojeno nyní asi 130 tisíc vojáků ze 48 států. Čechů v misi působí v současnosti přibližně 720. Jejich počet by měl v příštím roce klesnout zhruba o stovku.


vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie