Aktuálně

13. 6. 2012 20:13

Oznamování trestné činnosti bude více chráněno

Nová právní úprava má zaručit ochranu těm zaměstnancům, kteří oznámí korupci, nekalé praktiky či jiné trestní jednání na svém pracovišti.

Premiér Petr Nečas na tiskové konferenci po jednání vlády, 13. června 2012Vláda se na dnešním jednání zabývala analýzou whistleblowingu a ochrany oznamovatelů. „Vláda uložila úkol vypracovat věcný záměr zákona, který bude tuto problematiku řešit,“ uvedl po zasedání vlády premiér Petr Nečas. Jeho návrh má do konce září vytvořit vicepremiérka Karolína Peake.

Whistleblowing spočívá v tom, že zaměstnanec upozorní příslušný orgán na evidentně vědomé trestně právní jednání ve firmě či instituci, kde sám pracuje. Jedná se tak v podstatě o oznámení zaměstnance o nelegálních, neregulérních, nebezpečných nebo neetických praktikách zaměstnavatele. Zároveň by měl návrh zahrnovat také pojistku, která zamezí případnému zneužívání oznamování.

Whistleblowing je zakotven již v protikorupční strategii

Analýza, kterou dnes kabinetu předložila místopředsedkyně vlády Karolína Peake, zahrnuje také posouzení současného právního stavu v České republice a možnosti ochrany těchto případných oznamovatelů. Z materiálu vyplývá, že tato oblast není v Česku dosud komplexně právně ukotvena a ochrana oznamovatelů není dostačující. Zapracování whistleblowingu do právního systému vyplývá již z vládní strategie boje proti korupci. Bude součástí antidiskriminačního zákona.

Cílem je vytvořit whistleblowerům, tedy těmto oznamovatelům, takové podmínky, aby měli i jinou možnost upozornit na korupční či jinak nekalé jednání, než jít za nadřízeným či na policii. Oznámit podezření z trestné činnosti kolegy či nadřízeného může být pro mnohé psychicky příliš náročný krok, navíc mohou pochybovat o tom, zda jde o trestnou činnost. Projednání věci s nadřízeným či tajemníkem úřadu zabraňuje často nevyzpytatelnost jejich reakce a strach, že se podezřelému donese identita oznamovatele bez toho, aby byl podezřelý vyšetřen, případně potrestán. Základním principem ochrany oznamovatelů je záruka neprozrazení nebo možnost zůstat v anonymitě.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Co je to whistleblowing?

Whistleblowing je označení, jež se od 70. let 20. století vžilo pro upozornění na protiprávní praktiky na pracovišti. Pojem vychází ze sousloví „to blow the whistle“ (zapískat na píšťalku) a má evokovat představu varovné píšťalky, která zazní, když se nehraje podle pravidel.

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie