Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

12. 2. 2009 9:22

Premiér: Léčení krize nespočívá v tom, aby jednotlivé země šly proti pravidlům EU

Předseda Rady EU a premiér M. Topolánek spolu s předsedou EK J. M. Barrosem vystoupili proti protekcionismu.

Na včerejší (11. února) společné schůzce Evropské komise s premiérem a předsedou Evropské rady Mirkem Topolánkem se vrcholní představitelé EU dohodli na nutnosti svolání neformální summitu EU, který by se věnoval způsobům, jak jednotlivé státy Evropské unie naplňují tzv. Plán obnovy a bojují proti dopadům finanční krize. Jednání hlav států a zemí EU se má uskutečnit 1. března v Bruselu.

Po jednání ve svém vystoupení premiér M. Topolánek zdůraznil, že vzhledem k tomu, že nás krize zasáhla všechny, a to bez výjimky, můžeme ji pouze koordinovaným a společným přístupem překonat. „Vnitřní trh je nástrojem, který nás z krize vyvede. Proto všechna opatření, která činíme na národní úrovni, abychom pomohli našim ekonomikám, musejí respektovat společná pravidla a musejí být úzce koordinovaná.“ A pak ke svému názoru na řešení krize dodal: „Je to velká zkouška pro celou Evropskou unii a celý evropský projekt".

"Léčení krize přece nespočívá v tom, aby jednotlivé země šly proti pravidlům, na kterých Evropská unie stojí,“ řekl mimo jiné M. Topolánek a uvedl názor předsednictví: „České předsednictví, možná pro některé překvapivě, možná se to některým nelíbí, bude stát na straně dodržování pravidel, dodržování toho, na čem Evropská unie stojí a na čem i den poté, až ta krize skončí, musí stát nadále,"

Předseda rady EU a premiér upozornil také na to, že na rozdíl od otázky dodávek ruského plynu jde v nynější ekonomické krizi podle něj o problém, který má jinou dimenzi. Jednotlivé členské státy mají podle premiéra M. Topolánka rozdílný přístup k řešení tohoto problému a některé země více volají po protekcionismu, jiné zase po dodržování pravidel. "Pozice českého předsednictví v tomto smyslu je tuto diskusi moderovat," uvedl M. Topolánek.

Předseda Evropské komise J. M. Barroso se shoduje v názorech s premiérem M. Topolánkem a říká: „Na všechny upřímně apeluji. Nehrajte si na osamocené rytíře. Nepostupujte osamoceně. Pro Evropu by to znamenalo tragédii."

Proslov předsedy Evropské komise J. M. Barrosa uvádíme v plném anglickém znění jako připojený dokument.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Připojené dokumenty

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie