Aktuálně

6. 12. 2012 19:13

Premiér: Lidé musí dostat objektivní informace o II. pilíři důchodové reformy

Předseda vlády Petr Nečas se dnes setkal s prezidentem Asociace penzijních fondů Karlem Svobodou a s představiteli penzijních fondů.

Účelem setkání v Kramářově vile byla vzájemná informace o přípravných činnostech před spuštěním tzv. druhého pilíře důchodové reformy.

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Předseda vlády uvedl, že lidé nemají dostatek objektivních informací o druhém pilíři důchodové reformy. S tím souhlasí i zástupci penzijních fondů. „My chceme skutečně zajistit objektivní informace. To znamená, že i vláda bude informovat občany o konkrétních faktech, které se týkají celého důchodového systému," řekl premiér. Vláda si podle něj uvědomuje, že úspěchem její práce na důchodové reformě není jen prosazení potřebné legislativy, ale i faktické zapojení veřejnosti do druhého pilíře.

Jsem přesvědčen, že počet lidí, kteří se zúčastní II. pilíře, se bude zvyšovat. Je potřeba opakovaně sdělit zástupcům mladší střední a mladší generace, že pokud se budou spoléhat pouze na státem organizovaný průběžný systém, tak velmi riskují, že v době svého stáří se budou pohybovat pod hranicí chudoby. Spoléhat se pouze na státem organizovaný průběžný systém pro mladší lidi je velký hazard a měli by rozložit riziko do více systémů, včetně II. pilíře," konstatoval předseda vlády.

Současné výdaje na důchody činí více než 9 % hrubého domácího produktu. I díky druhému pilíři se je podaří udržet v objemu kolem 10 % HDP. Bez zavedení druhého pilíře a bez reformních změn v pilíři prvním by tyto výdaje eskalovaly minimálně na úroveň 12 a více procent HDP, což by při současných hodnotách prohloubilo deficit důchodového systému o 80 miliard korun.

Důchodové spoření umožní nemalé části populace získat vyšší důchody v řádech až několika tisíc korun měsíčně, než pouze z průběžného systému. Úspory vytvořené ve druhém pilíři začnou v horizontu několika desetiletí také významným způsobem přispívat k udržitelnosti státního důchodového systému. V tomto horizontu budou totiž řádově statisícům seniorů vypláceny nižší státní důchody, než by odpovídaly budoucímu vývoji bez důchodové reformy.

Česká republika je jednou z mála bývalých zemí východního bloku, která doposud nezavedla druhý důchodový pilíř založený na penzijních fondech. V ostatních postkomunistických zemích, jako je například Bulharsko, Chorvatsko, Estonsko, Lotyšsko, Polsko nebo Slovensko již tento pilíř penzijních fondů mají.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie