Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

11. 5. 2016 15:11

Premiér Sobotka: Pomáháme propouštěným zaměstnancům OKD, schválili jsme pro ně sociální příspěvek až 8 tisíc měsíčně

Jsem rád, že se nám dnes podařilo schválit pomoc pro propouštěné zaměstnance OKD. Považuji to za mimořádně důležitou zprávu nejen pro ohrožené horníky a jejich rodiny, ale také pro celý Moravskoslezský region. Pomoc lidem, kteří se ocitají v důsledku útlumu těžby černého uhlí a úpadku společnosti OKD v existenční nouzi, považuji za klíčovou prioritu svou i vlády.

Dnes schválená finanční podpora se bude týkat všech propouštěných zaměstnanců OKD, tedy nejen horníků, ale i pracovníků v dalších profesích. Výše příspěvku dosáhne buď sedmi, nebo osmi tisíc korun. Vyplácen bude po omezenou dobu, a to v rozmezí tří měsíců až maximálně 5 let, vždy podle odpracované doby a věku pracovníka.

Kroky, kterými vláda pomáhá zaměstnancům OKD, jsem již dnes ráno představil sociálním partnerům na mimořádném jednání předsednictva tripartity.

Platí, že cílem vlády je udržet OKD v provozu. Část propouštěných horníků je zároveň připraven zaměstnat státní podnik DIAMO.

Situací v OKD se bude kontinuálně zabývat pracovní skupina, složená ze zástupců vlády, sociálních partnerů a kraje. Ta by měla nejen vyhodnocovat přijatá opatření, ale především projednávat aktuální situaci v regionu.

Bohuslav Sobotka, předseda vlády ČR
 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie