Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

16. 5. 2011 18:50

Sociální reforma míří na vládu

Kabinet Petra Nečase na svém středečním zasedání projedná reformní návrhy z dílny ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka.

Ministerstvo se dohodlo na kompromisech s Národní radou zdravotně postižených.

Ministr Drábek o návrzích jednal s Národní radou osob se zdravotním postižením (NRZP). Po diskuzích s jejími zástupci byla dohodnuta řada změn. „Dohodli jsme kompromisní řešení jednotlivých věcí. Určitě to považuji za úspěšné jednání,“ uvedl Václav Krása, předseda NRZP. Rada upozorňovala především na obavy ze zhoršení podmínek života handicapovaných osob a osoby, které by o podporu přišly.

Ministři dostanou na stůl návrh novely zákona o poskytování dávek handicapovaným, novelu o zaměstnanosti a novelu, která mění normy o pomoci v hmotné nouzi, o sociálních službách a o státní sociální podpoře.

Ministerstvo práce a sociálních věcí se rozhodlo pro změny v dávkovém systému, v oblasti péče o zdravotně postižené osoby, v oblasti zabezpečení osob v hmotné nouzi, v legislativě pracovněprávní a v neposlední řadě také v oblasti rodinné politiky a péče o děti.

Cílem těchto reformních kroků je zjednodušení systému, jeho zlevnění i zefektivnění, rozšíření možností kontroly a v neposlední řadě také komfortnější postup pro příjemce dávek,“ říká ministr Jaromír Drábek.

Při tvorbě sociální reformy bylo jednou z priorit tvůrců lépe zacílit a adresovat sociální dávky, zároveň pak dosáhnout jejich maximální možné účelnosti. Snahou ministerstva je také zefektivnění práce orgánů státní správy a s tím související snížení administrativní zátěže pro uživatele služeb.

Lidé s handicapem by místo současných několika dávek mohli dostávat jen dvě, a to na mobilitu a na pomůcky. Návrh počítá i se změnou systému posuzování zdravotního stavu kvůli přidělení příspěvků.

Podle dohody bude Národní rada zdravotně postižených nově spolupracovat při posuzování závislosti na pomoci a zdravotního stavu kvůli dávkám. Novela současný systém mění a zavádí postup podle prováděcího předpisu, na němž se bude podílet právě NRZP.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie