Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

18. 5. 2011 18:31

Vládou prošla první část sociální reformy

Nečasův kabinet posvětil změny sociálních zákonů, které se týkají státní sociální podpory, pomoci v hmotné nouzi nebo výplaty rodičovské.

Cílem sociální reformy je podle premiéra zjednodušení systému sociální ochrany, zefektivnění práce orgánů státní správy, snížení administrativní zátěže pro uživatele služeb a podpora proklientského přístupu.

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Při rozhodování o mimořádné okamžité pomoci návrh zvýhodňuje možnost pomoci rodinám s nezaopatřenými dětmi při úhradě nákladů spojených se vzděláním, zájmovou činností a na zajištění nezbytných činností souvisejících se sociálně-právní ochranou dětí,“ řekl premiér Petr Nečas.

Podle předsedy vlády návrh zpřísňuje postup vůči osobám, které hrubým způsobem porušují pracovní kázeň. Novela také zvyšuje motivace osoby zaměřené na obnovení pracovní činnosti, hodnotí více vlastní aktivitu této osoby při hledání vhodného zaměstnání.

Balík zákonů nazývaný 1. část sociální reformy má mnohem lépe nastavit pravidla pro administraci dávek, které nazýváme sociální transfery a také zacílit lépe na okruh osob, kteří jsou příjemci dávek,“ říká k návrhu ministr práce a sociálních věci Jaromír Drábek.

Podle ministra dojde díky změnám k výraznému posílení činnosti směřující proti ilegálnímu zaměstnávání, proti černé práci.

Na základě zkušenosti z minulých let výrazně rozvolňujeme možnost sladění péče o dítě a ekonomické aktivity po druhém roku dítěte. Vytváříme předpoklady pro vytvoření částečných úvazků, kdy rodič bude moci alespoň částečně se vrátit k pracovní kariéře. Odstraníme negativní jev, kdy se po přerušení kariéry buď plně věnuje dítěti nebo plně věnuje práci,“ dodává ministr Drábek.

Výběr z fotogalerie

       

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie