Aktuálně

26. 9. 2008 12:53

Vláda na Barmu nezapomíná

U příležitosti prvního výročí Šafránové revoluce vydali členové Evropského parlamentního výboru pro Barmu, zákonodárci z osmi evropských zemí včetně České republiky, prohlášení kritizující vojenský režim v Barmě. Dokument podepsal také předseda vlády M. Topolánek a další členové jeho kabinetu.

Zákonodárci kritizují vojenský režim v Barmě za nekončící porušování lidských práv a žádají Radu bezpečnosti OSN a generálního tajemníka OSN, aby podnikli všechny nezbytné kroky k propuštění politických vězňů a podpoře demokratických změn v Barmě. Dokument dále podepsali místopředseda vlády pro evropské záležitosti A. Vondra, předseda Legislativní rady vlády C. Svoboda, ministr životního prostředí M. Bursík a přes šedesát českých poslanců a senátorů. 


Propuštění všech politických vězňů musí být měřítkem pokroku v jednáních s juntou při návštěvě Generálního tajemníka OSN v zemi letos v prosinci,“ stojí v prohlášení Evropského parlamentního výboru pro Barmu, které se odvolává na chystanou návštěvu Pan Ki-muna v Barmě. Počet politických vězňů se od minulého roku vyšplhal k číslu 2130. Pouze před dvěma týdny byla zatčena jedna z vůdkyň šafránové revoluce Nilar Thein, členka opoziční skupiny Studentů generace 1988, která byla nucena skrývat se po celý uplynulý rok a opustit tak svou čtyřměsíční dcerku. Nilar Thein je laureátkou ceny Homo Homini spolu s dvěma dalšími barmským aktivistkami Su Su Nway a Phyu Phyu Thin, kterou udělila společnost Člověk v tísni za významný přínos k prosazování lidských práv a demokracie v roce 2007 a zapojení do protestů proti vojenské juntě v Barmě během Šafránové revoluce.

Česká Parlamentní skupina pro demokracii v Barmě, která si stanovila za cíl věnovat se především problematice lidských práv v této jihoasijské zemi, vznikla tento rok dne 3. června ve spolupráci se společností Člověk v tísni. O dva týdny později se pak česká skupina stala jedním ze zakladatelů Evropského parlamentního výboru pro Barmu společně s kolegy z Velké Británie, Irska, Estonska, Slovenska, Rumunska a Španělska.

Prohlášení Evropského parlamentního výboru pro Barmu 
Rok po Šafránové revoluci teror v Barmě pokračuje 

Je tomu pouze rok, kdy tisíce barmských občanů vyšly do ulic po celé zemi, aby se zúčastnily pokojných protestů proti barmskému vojenskému režimu, tzv. Šafránové revoluce. Režim na jejich výzvy odpověděl brutálním zásahem, následným zatýkáním a dodnes pronásleduje všechny občany, kteří se snaží pokojně hájit svá práva. Svoboda v Barmě je dnes potlačována ještě častěji a brutálněji než kdykoliv předtím. 

Proto, my členové Evropského parlamentního výboru pro Barmu, v den prvního výročí Šafránové revoluce vyjadřujeme naše hluboké znepokojení nad pokračujícím závažným porušováním lidských práv v Barmě a deklarujeme silnou podporu všem občanům, kteří trpí pod brutalitou barmského vojenského režimu. 

Situace rok po Šafránové revoluci je alarmující. Počet politických vězňů se od minulého roku zdvojnásobil na 2130. Do července letošního roku bylo zatčeno 206 buddhistických mnichů a mnišek, 173 ženských aktivistek a mnoho dalších občanů. Intenzivní zatýkání probíhají právě v těchto dnech. Pouze před dvěma týdny byla zatčena jedna z vůdkyň šafránové revoluce Nilar Thein, členka opoziční skupiny Studentů generace 1988, která byla nucena se skrývat po celý uplynulý rok a opustit tak svou čtyřměsíční dcerku. 

Jakožto poslanci jsme velmi znepokojeni, že 18 našich kolegů a přátel – poslanců zvolených ve volbách v roce 1990 – bylo během uplynulého roku zatčeno za účast v pokojných protestech a snahu vyjádřit svobodně svůj názor.
Režim výrazně přispěl k utrpení barmských občanů v květnu letošního roku poté, co blokoval veškerou humanitární pomoc obětem cyklonu Nargis a dokonce zatýkal ty, kteří se dobrovolně ujali pomoci. Nejméně 20 dobrovolníků bylo zatčeno kvůli pomoci v oblastech zničených cyklonem, mezi nimi i jeden z vůdčích organizátorů pomoci, známý barmský komik Zarganar. Tváří v tvář této tragédii dokonce vojenská vláda prosadila konání zmanipulovaného referenda a potlačovala a trestala jakýkoliv pokus o svobodu projevu. 

My poslanci a poslankyně, zásadně odmítáme praktiky vojenského režimu v Barmě, systematické porušování základních lidských práv barmských občanů a důrazně žádáme barmský vojenský režim aby, 

- propustil okamžitě a neodkladně všechny politické vězně, včetně aktivistky Nilar Thein, opoziční vůdkyně Aun Schan Su Ťij a 18 našich kolegů poslanců.
- zahájil bez dalších odkladů trojstranný dialog s Aun Schan Su Ťij a všemi zúčastněnými stranami, včetně etnických skupin, za přítomnosti zprostředkovatelů OSN.
 

Tímto, v návaznosti na prohlášení Rady bezpečnosti OSN ze dne 11. října 2007 volající po propuštění všech barmských politických vězňů, žádáme Radu bezpečnosti OSN a generálního tajemníka Pan Ki-muna, aby podnikli všechny nezbytné kroky k dosažení stanovených cílů a podpoře demokratických změn v Barmě. 

Propuštění všech politických vězňů musí být měřítkem pokroku v jednáních s juntou při návštěvě Generálního tajemníka OSN v zemi letos v prosinci. 

Související zprávy:

Česká veřejnost oslavila narozeniny Aun Schan Su Ťij prostřednictvím společné fotografie (19. 6. 2008)
Barma/Myanmar: Junta otevře zemi humanitární pomoci z celého světa (23. 5. 2008)
Barma: Informace o průběhu ústavního referenda (14. 5. 2008)
Česká republika zesílí svoji humanitární pomoc cyklonem postižené Barmě/Myanmaru (9. 5. 2008)
Ministerstvo zahraničních věcí uvolní 2,5 milionu korun na pomoc obyvatelům Barmy (6 .5 .2008)
Barmské úřady odpírají lékařskou pomoc politickým vězňům, ministerstvo zahraničí vyjádřilo hluboké znepokojení (25. 4. 2008)

Důležité odkazy:  Oficiální stránky společnosti Člověk v tísni nabízejí vedle neustále aktualizovaných zpráv o stavu dodržování lidských práv po celém světě také nabídku možností, jak se můžete zapojit a pomoci v oblasti humanitární pomoci, podpoře dlouhodobých rozvojových projektů a podpořit snahy o demokratizaci a dodržování lidských práv. Tato stránka vznikla ve spolupráci se společností Člověk v tísni. 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie