Aktuálně

4. 9. 2013 14:16

Vláda rozjednala podobu státního rozpočtu

Premiér Jiří Rusnok a ministr financí Jan Fischer na tiskové konferenci po jednání vlády 4. září 2013.
Premiér Jiří Rusnok a ministr financí Jan Fischer na tiskové konferenci po jednání vlády 4. září 2013.
Rusnokův kabinet začal s projednáváním státního rozpočtu na příští rok s plánovaným deficitem 110 miliard korun. Vláda bude pokračovat v přípravě rozpočtu až do konce září.

„Ta debata je složitá, objektivně, my se zatím držíme a budeme se držet toho, že našim cílem je rozhodně dále nepodvazovat ekonomický růst. Chceme, aby byl rozpočet mírně prorůstový. Víme, že nemůžeme za daných podmínek udělat nějaký super prorůstový rozpočet, protože by muselo dojít k navýšení deficitu,“ řekl po jednání vlády premiér Jiří Rusnok.

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

V dalším kole jednání se vláda bude zabývat odhadem příjmů, podívá se na odhad výdajů, které jsou v rozpočtu naplánovány. „Žijeme v zemi, ve které hrubý domácí produkt v letošním roce bude na úrovni nebo mírně pod úrovní roku 2008. Za takové situace pěti let stagnace, kde spíše dochází k poklesu příjmu v některých položkách, tak je jasné, že je těžké uspokojovat všechny požadavky,“ dodal předseda vlády.

S týdenní frekvencí až do konce září bude vládní kabinet v jednání o rozpočtu pokračovat. „Neznám historicky vládu, která by schválila rozpočet na jedno kolo, budeme postupovat každý týden. 35 miliard požadavků z jednotlivých ministerstev, to nelze v celé výši splnit,“ řekl místopředseda vlády a ministr financí Jan Fischer.

Návrh po důkladném projednání poputuje do Poslanecké sněmovny. „Samozřejmě potom bude na novém složení Poslanecké sněmovny, jak s tímto návrhem naší vlády naloží, jestli se tím bude zabývat nebo počká až nová vláda, která nás vystřídá, si ten návrh upraví nebo osvojí. To je těžké dneska předvídat,“ řekl Jiří Rusnok, podle kterého je český rozpočet z 80 procent určen platnými zákony, to jsou tzv. povinné výdaje.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Knihovna připravované legislativy

Návrh zákona o státním rozpočtu na rok 2014, návrh střednědobého výhledu státního rozpočtu na léta 2015 a 2016 a návrh střednědobých výdajových rámců na léta 2015 a 2016

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie