Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

19. 12. 2016 16:41

Vláda schválila jmenování Jiřího Langa ředitelem NBÚ a Dušana Navrátila vládním zmocněncem pro kybernetickou bezpečnost

Tisková konference po jednání vlády, 19. prosince 2016.
Tisková konference po jednání vlády, 19. prosince 2016.


Vláda premiéra Bohuslava Sobotky na svém posledním letošním jednání v pondělí 19. prosince schválila jmenování Jiřího Langa do čela NBÚ a současné jmenování dosavadního ředitele NBÚ Dušana Navrátila vládním zmocněncem pro kybernetickou bezpečnost. Vláda rovněž podpořila nový zákon o kontrole veřejných financí a rozhodla o vyčlenění 8,4 miliard korun ze státního rozpočtu ve prospěch českých nemocnic.

Národní bezpečnostní úřad má nového ředitele

Vláda s účinností k 1. únoru 2017 jmenovala Jiřího Langa do funkce ředitele Národního bezpečnostního úřadu.

„Nový šéf NBÚ Jiří Lang je bezpečnostní odborník, který má dlouholetou zkušenost ze státní správy. Především pak díky třináctiletému vedení Bezpečnostní informační služby. Jsem proto rád, že Jiří Lang bude mít příležitost své schopnosti a vědomosti uplatňovat i nadále ve prospěch českého státu při vedení Národního bezpečnostního úřadu,“ uvedl předseda vlády Bohuslav Sobotka.

Zároveň se jmenováním nového ředitele se dosavadní ředitel NBÚ Dušan Navrátil stane vládním zmocněncem pro kybernetickou bezpečnost. Jeho cílem bude dohlédnout na zřízení Národního úřadu pro kybernetickou bezpečnost, který by měl výrazně zvýšit připravenost České republiky na nové hrozby.

„Pan Navrátil se během svého desetiletého působení v čele NBÚ významně zasadil o rozvoj činnosti NBÚ právě v oblasti kybernetické bezpečnosti a pro funkci zmocněnce pro oblast kybernetické bezpečnosti má tedy dobré předpoklady,“ dodal premiér Sobotka.

Efektivnější hospodaření s veřejnými prostředky

Vláda dále schválila návrh zákona o řízení a kontrole veřejných financí. Nová legislativa by měla nahradit zastaralý zákon o finanční kontrole.

Nová pravidla se budou týkat všech institucí, které spravují kapitoly státního rozpočtu, což zahrnuje ministerstva, ale také místní samosprávy, příspěvkové organizace nebo například zdravotní pojišťovny.

Za efektivní a transparentní vynakládání peněz budou na každém úřadu zodpovídat konkrétní útvary, přičemž se budou řídit harmonizovanými pravidly pro audity. Jednotné a spravedlivé fungování kontrol má mít podle zákona na starost centrální Výbor pro audit a menší výbory na jednotlivých rezortech.

Investiční program pro nemocnice

V oblasti zdravotnictví vláda učinila krok k lepšímu fungování nemocnic. Schválila návrh na vznik desetiletého programu „Strategické investice přímo řízených organizací MZ“. V jeho rámci půjde do sedmi státních nemocnic 8,4 miliardy korun.

Konkrétně se peníze využijí na výstavbu gynekologicko-porodnické kliniky ve Fakultní nemocnici Brno, rekonstrukci a dostavbu hlavní budovy ve Fakultní nemocnici Olomouc, výstavbu pavilonu chirurgických oborů ve Fakultní nemocnici Plzeň, vybudování centrálního pavilonu urgentního příjmu v pražské Thomayerově nemocnici, výstavbu dvou budov v pražském IKEMU, výstavbu nového sdruženého objektu ve Všeobecné fakultní nemocnici Praha a také modernizaci chirurgie ve Fakultní nemocnici Hradec Králové.  

Projekt by tak měl zajistit dostupnější, kvalitnější a příjemnější zdravotní péči pomocí podpory nemocniční infrastruktury, která představuje páteř českého zdravotnického systému.


Kompletní výsledky jednání najdete na /cz/media-centrum/tiskove-zpravy/vysledky-jednani-vlady-19--prosince-2016-152146/.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie