Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

14. 4. 2011 12:39

Vláda schválila Národní akční plán prevence domácího násilí na léta 2011-2014

Na včerejším jednání vláda schválila Národní akční plán prevence domácího násilí na léta 2011-2014, jehož spolupředkladatelkou byla zmocněnkyně vlády pro lidská práva Monika Šimůnková

Národní akční plán prevence domácího násilí vznikl na základě podnětu Výboru pro prevenci domácího násilí a doporučení Rady vlády pro rovné příležitosti žen a mužů.

Materiál reaguje na aktuální situaci v České republice. „Domácí násilí je závažným a značně rozšířeným společenským problémem. Podle sociologických průzkumů zažilo některou z forem domácího násilí přes 30 % žen. Každoročně Policie České republiky eviduje přes devět set případů vykázání násilné osoby ze společného obydlí a tyto počty mají vzrůstající tendenci,“ říká Monika Šimůnková.

Národní akční plán prevence domácího násilí je jedním z kroků systémového řešení této problematiky. Plán navrhuje hlavní cíle a příslušná opatření jak v oblasti prevence, tak i v oblasti represe. Na jeho přípravě se podílela celá řada odborníků nejen ze státní správy, ale i justice, akademické sféry a neziskových organizací. Materiál obsahuje tyto oblasti: Podpora osob ohrožených domácím násilím, Děti ohrožené domácím násilím, Práce s násilnými osobami, Vzdělávání a interdisciplinární spolupráce, Společnost a domácí násilí, Analýzy a studie, Legislativa.

Národní akční plán prevence domácího násilí nerozlišuje mezi násilnými a ohroženými osobami dle pohlaví, týká se stejně mužů jako žen, vztahuje se i na specifické skupiny obětí, jako jsou např. děti, senioři a osoby s postižením,“ dodává zmocněnkyně.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie