Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

16. 2. 2022 18:22

Vláda schválila pomoc podnikatelům zasaženým pandemií, rozhodla také o mimořádném navýšení důchodů

Tisková konference po jednání vlády, 16. února 2022.
Tisková konference po jednání vlády, 16. února 2022.
Vláda premiéra Petra Fialy na svém jednání ve středu 16. února 2022 schválila další pomoc podnikatelům zasaženým pandemií covid-19. Podpora se týká cestovního ruchu, pořádání akcí a zájezdové dopravy a provozovatelů a organizátorů adventních trhů. Kabinet rozhodl také o mimořádném zvýšení důchodů v průměru o 1 017 korun od letošního června.

Vláda na jednání rozhodla, že od června 2022 dojde k mimořádnému zvýšení důchodů. Stane se tak kvůli růstu cen za období od července 2021 do ledna 2022, kdy ceny za domácnosti rostly o 8,2 %. Překročily tak 5% hranici, která je pro mimořádné zvýšení nutná. „Vláda dnes odsouhlasila mimořádné navýšení důchodů o 8,2 %. Lidé, kteří pobírají penzi, si tak v průměru přijdou na 1 017 k penzi navíc. To je rozhodnutí naší vlády, které je důležité proto, že pomáhá potřebným a stará se o občany, kteří tu pomoc skutečně potřebují,“ uvedl premiér Petr Fiala.            

Zvýšení se dotkne také důchodů přiznaných v období od 1. června do 31. prosince 2022. Spolu s důchody poroste i výše příplatků k důchodu. Díky zvýšení o 8,2 % tak dojde k nárůstu výdajů ze státního rozpočtu na důchody o 20 miliard korun, na příplatky pak o 100 milionů korun. Více informací v tiskové zprávě Ministerstva práce a sociálních věcí.

Nově schválená finanční kompenzace za zrušené adventní trhy se týká jak samotných stánkařů, tak i organizátorů trhů. Provozovatelé trhů mohou žádat odškodnění za dobu od 26. listopadu do 25. prosince 2021, kdy byl provoz adventních a vánočních trhů zakázaný. Finance se budou vyplácet na základě pravidla de minimis, na které není potřeba notifikace Evropské komise. Stánkaři provozující jeden stánek mohou žádat o 5 tisíc korun za den, se dvěma stánky o 8 tisíc korun za den a se třemi a více stánky pak o 11 tisíc korun za den. Maximální podpora pro stánkaře tak může činit až 330 tisíc korun. Organizátoři adventních trhů pak budou moci získat až 80 % z nákladů, které měli na organizaci zrušeného trhu. Podpora se netýká organizátorů, jejichž trhy byly pouze omezeny, nikoliv zrušeny. Celkem může jeden žadatel získat příspěvek až 5 milionů korun.

Shodli jsme se, že naše vláda poskytne podnikatelům pomoc až do výše zhruba 5 miliard korun, kterými se budou kompenzovat ztráty, které vyplývaly z opatření, která provedla předcházející vláda. Ta opatření se týkají stánkařů na adventních trzích, týkají se také oblastí cestovního ruchu, pořádání akcí a také nově i zájezdové dopravy. Jsem velice rád, že jsme i v těchto rozpočtově složitých časech našli finanční prostředky a našli dohodu, jak pomoci podnikatelům, kteří byli opatřeními v důsledku covidu skutečně postiženi,“ doplnil předseda vlády.

Vláda dnes schválila rovněž podporu pro vybrané podnikatelské sektory zasažené pandemií covid-19. Týká se konkrétně tří oblastí: cestovního ruchu, pořádání akcí a eventů a zájezdové dopravy. Pro podnikatele z cestovního ruchu a pořádání akcí jsou připraveny dva programy. Program COVID – Nepokryté náklady mohou využít subjekty, kterým za období od 1. listopadu do 31. prosince 2021 poklesl obrat oproti roku 2019 nejméně o 50 %. Oprávněným žadatelům program poskytne podporu ve výši 50 % nepokrytých fixních nákladů, pořadatelům akcí pak 70 %. Celkem tak může žadatel z oblasti cestovního ruchu získat 1,5 milionu korun, pořadatelé akcí pak až 3 miliony. Na program jsou vyčleněny 2 miliardy korun.

Druhým programem je COVID 2022 – Sektorová podpora. Zde je stanovena podpora na jednoho příjemce ve výši 500 korun na den za každého zaměstnance v pracovním poměru. Celkem pak opět může žadatel z oblasti cestovního ruchu získat 1,5 milionu korun, pořadatelé akcí pak až 3 miliony. V programu je připraveno 1,75 miliardy korun.

Pro podnikatele z oblasti zájezdové dopravy je připravený program COVID Bus. Cílem je posílení likvidity, zachování provozu a udržení stávající nabídky služeb a pracovních míst. Na podporu mají nárok subjekty, jejichž obrat poklesl v období od 1. listopadu do 31. prosince 2021 oproti stejnému období roku 2019 vinou pandemie alespoň o 50 %. Jeden žadatel může z programu získat maximálně 2,5 milionu korun. Na výši příspěvku bude mít vliv například kapacita či emisní třída autobusů. Alokace programu je 400 milionů korun.

Kompletní výsledky jednání vlády naleznete na /cz/vysledky-jednani-vlady-16-unora-2022-194345/.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie