Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

29. 3. 2017 17:16

Vláda schválila zvýšení platů hasičů a policistů o 10 % a zavedení zálohovaného výživného

Jednání vlády 29. března 2017.
Jednání vlády 29. března 2017.
Vláda premiéra Bohuslava Sobotky na jednání ve středu 29. března 2017 schválila navýšení platových tarifů příslušníků bezpečnostních sborů o 10 %. Dále podpořila zákon zavádějící zálohované výživné pro nezaopatřené děti či novelu zákona o sociálních službách. Vláda rovněž projednala návštěvu předsedy vlády v Berlíně u příležitosti 25. výročí od podpisu smlouvy o dobrém sousedství a přátelské spolupráci mezi ČSFR a Německem.

Zvýšení platů hasičů a policistů

Hasiči či policisté si podle dnešního usnesení vlády polepší o 10 %, a to od července letošního roku. Včetně souvisejících výdajů si růst platových tarifů vyžádá cca 1,47 miliardy korun ze státního rozpočtu.

Zvýšení platů se dotkne všech příslušníků bezpečnostních sborů. Konkrétně půjde o příslušníky Policie ČR a Hasičského záchranného sboru ČR, Celní správy ČR, Vězeňské služby ČR, Generální inspekce bezpečnostních sborů, Bezpečnostní informační služby a Úřadu pro zahraniční styky a informace.

Vláda usiluje o zlepšení platových podmínek zaměstnanců ve veřejném sektoru dlouhodobě. Loni rozhodla o zvýšení platů lékařů a zdravotníků k 1. lednu 2017 o 10 %. Státní zaměstnanci a mezi nimi i další lidé z bezpečnostních sborů si naposledy polepšili před necelým půl rokem – platové tarify se zvýšily o 4 % v listopadu 2016. Ve školství se platy zvedly již k 1. září 2016, a to celkem o 8 % pro učitele a o 5 % pro nepedagogické pracovníky.

Více v samostatné tiskové zprávě ministerstva vnitra.

Zálohované výživné

Vláda dnes také odsouhlasila návrh zákona o zálohovaném výživném na nezaopatřené dítě. Nový zákon má pomoci rodinám s dětmi v situaci, kdy druhý rodič neplatí soudem uložené výživné.

V takovém případě stát prostřednictvím Úřadu práce vyplatí výživné rodiči sám a poté je bude zpětně vymáhat po dlužníkovi. Zálohované výživné má být vypláceno podle výše stanovené soudem, ale maximálně bude činit 1,2 násobek životního minima dítěte. Výpočet se odvíjí od věku potomka – v průměru jde o 2 500 korun měsíčně.

Návrh cílí na podporu neúplných rodin v tíživé sociální či ekonomické situaci. Nárok na zálohované výživné proto budou mít jen domácnosti s nižším příjmem, než je 2,7násobek životního minima. Jedná se o stejnou hranici jako například pro vyplácení porodného.

Novela zákona o sociálních službách

Zásadní novela zákona o sociálních službách, kterou dnes podpořila vláda, má za cíl přiblížit sociální služby konkrétním potřebám klientů a zlidštit je. Dosud platný zákon vznikl před více než deseti lety a v mnoha věcech už neodpovídá soudobým trendům ani aktuálním požadavkům uživatelů sociálních služeb.

Novela přináší vyšší příspěvek na péči o osoby zcela závislé na péči druhých o 6 000 korun na 19 200 korun – to platí v případech, kdy jsou tyto osoby v domácím ošetřování. Zlepší se i podpora rodin, které vychovávají trojčata a „vícerčata“ – pro ně novela zavádí nárok na bezplatnou pečovatelku.

Dále se návrh definuje instituci hospice, a to v zákoně o zdravotních službách. Dnes schválený návrh také jako nový druh sociální služby zohledňuje péči o umírající přímo u nich doma či v domově pro seniory.

Návštěva premiéra Sobotky v Berlíně

Vláda dále projednala cestu Bohuslava Sobotky do Berlína, kde se v pondělí 4. dubna zúčastní slavnostní připomínky 25. výročí od podpisu Smlouvy mezi Českou a Slovenskou Federativní Republikou a Spolkovou republikou Německo o dobrém sousedství a přátelské spolupráci.

Český premiér se sejde s německou kancléřkou Angelou Merkelovou i slovenským premiérem Robertem Ficem. Budou se věnovat aktuálním evropským tématům, ale zúčastní se i debaty s českými, slovenskými a německými studenty na téma „Příspěvek střední Evropy k evropské budoucnosti“.

U příležitosti připomínky 25. výročí podpisu historické česko-slovensko-německé smlouvy se předseda vlády v Berlíně rovněž setká s německým prezidentem Frankem-Walterem Steinmeierem.

Více v samostatné tiskové zprávě.

Kompletní výsledky jednání najdete na /cz/media-centrum/tiskove-zpravy/vysledky-jednani-vlady-29--brezna-2017-154783/.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie