Tiskové konference

14. 4. 2011 15:09

Brífink premiéra k aktuální politické situaci po jednání v Kramářově vile, 14. dubna 2011

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Dobrý den, dámy a pánové, zástupci všech tří koaličních stran se dnes sešli, aby pokračovali v jednání o osudu stávajícího koaličního projektu. My jsme probírali různé varianty řešení politické situace. Občanští demokraté představili několik variant, podle kterých by podle našeho soudu šla vyřešit stávající situace tak, aby tento koaliční projekt mohl pokračovat s obnovenou dynamikou. Vedli jsme podrobnou diskusi o těchto různých variantách a samozřejmě, že s těmito variantami musí být seznámeny i širší stranická grémia, takže jednání bude pokračovat v pondělí a do té doby samozřejmě je možné, že se objeví ještě některé další varianty vyjma těch, které jsme diskutovali včera a dnes.

Jan Osúch, tiskový mluvčí vlády ČR: Dámy a pánové, prostor pro tři otázky. Česká televize.

ČT: Jaký jste měl dojem ze schůzky s panem prezidentem na Hradě? Měl jste dojem, že s tou demisí a těmi dvěma věcmi po té dnešní schůzce něco udělá?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Já musím otevřeně říci, že jsme se nebavili o demisi a dvou návrzích na odvolání, řešili jsme stávající situaci v koalici. Já tady opakuji, vycházím z dikce a jasného znění Ústavy, která je navíc tímto způsobem vykládána drtivou většinou renomovaných ústavních právníků, takže nepochybuji, že se bude postupovat podle Ústavy.

ČT: A ten váš dojem?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Ta schůzka na mě měla pozitivní dojem, bylo to konstruktivní, rychlé, nekonfliktní. Pan prezident projevil samozřejmě zájem o tom, jak se vyvíjí stávající jednání. Jde mu o politickou stabilitu, jde mu o pokračování stabilní vlády.

TV Prima: Já jsem se chtěla zeptat, jak teď vidíte tu šanci, že byste se opravdu mohli dohodnout? Jestli se to přiblížilo? Druhá věc, jestli si myslíte, že by vláda měla požádat o důvěru?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Já teď nechci odhadovat čísla šancí, to mně nepřísluší, ani by to nebylo zodpovědné a správné. Považuji za důležité, že jednáme, že nikdo nějakým způsobem ta jednání neukončil, nepřerušil. Nicméně k dohodě je ještě pořádný kus cesty a pořádný kus práce. Takže se ukáže v následujících hodinách a dnech. Musím říci, že považuji za samozřejmé, že v případě, že by měla pokračovat tato vláda, že proběhne nějaká forma hlasování o důvěře, protože to je možné udělat jen několika způsoby. Klasickým hlasováním o důvěře, ale může se také s konkrétními normami a balíkem zákonů spojit hlasování o důvěře. Ten účinek je v podstatě stejný, o tom bychom se dohodli, ale já nepochybuji o tom, že vláda podobným krokem bude muset projít.

Jan Osúch, tiskový mluvčí vlády ČR: Poslední otázka. Mediafax.

Mediafax: Pane premiére, kolik těch variant je ve hře? Týkají se i něčeho jiného než změn na ministerských postech?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Těch variant je ve hře v tuto chvíli asi sedm. S tím, že to celkové řešení musí být širší. Nemůže se týkat pouze personálních změn. Musí tu být udělána i určitá rekapitulace stávající práce vlády. Součástí toho by musela být i dohoda o dalších prioritách, která by vycházela z programového prohlášení vlády, ale nebyla by tak široká, protože programové prohlášení se týká prakticky všech oblastí politiky. Byla by zúžena a koncentrována do několika reformních kroků včetně časového harmonogramu. Dámy a pánové, děkuji vám a přeji hezký den.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Zvuková příloha

Brífink premiéra k aktuální politické situaci po jednání v Kramářově vile, 14. dubna 2011

Související zprávy