Tiskové konference

19. 4. 2011 7:09

Vyjádření lídrů koalice po koaličním jednání, 18. - 19. dubna 2011

Premiér a předseda ODS Petr Nečas:

Dnes jsme dosáhli dohody na řešení vládní krize. Ministerstvo vnitra obsadí na návrh premiéra a po dohodě všech tří koaličních stran na jednání dvanácti vyjednavačů nestranický odborník. Funkce bude nabídnuta panu Janu Kubicemu, který již předběžně vyjádřil s touto nominací souhlas.

Bude zřízena pozice místopředsedy vlády pro koordinaci boje s korupcí. Tuto pozici obsadí předseda Věcí veřejných pan Radek John.

Jistě si vzpomínáte na společnou tiskovku Občanské demokratické strany a TOP 09 8. dubna letošního roku, kde tyto strany společně požadovaly odchod tří ministrů Věcí veřejných, včetně ministra školství, mládeže a tělovýchovy pana Dobeše. V průběhu dnešního jednání jsme se sešli na žádost pana předsedy Schwarzenberga společně k jednání a dohodli jsme si společnou pozici ODS a TOP 09. Na základě této pozice vezmu zpět návrh na odvolání pana ministra školství, mládeže a tělovýchovy Josefa Dobeše.

Za čtvrté. Věci veřejné nominují nového ministra dopravy, kterým bude pan Šmerda, podle této nominace. Do konce června vláda předstoupí před poslaneckou sněmovnu, předloží klíčové reformní zákony a spojí s nimi hlasování o své důvěře. Do té doby, tzn. do konce jara, budou také provedeny další personální změny ve vládě vycházející z hodnocení jednotlivých ministrů, jejich přínosů pro vládu, kvality práce, ale také toho, co vládě z hlediska veřejného mínění přináší nebo nepřináší.

Můžu říci za ODS, že po celou dobu dnešního jednání permanentně zasedalo grémium ODS přímo tady v Kramářově vile a jednomyslně schválilo postup vyjednavačů ODS.

Místopředseda vlády a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg:

Já bych rád na jednu věc upozornil. Opravdu jsme se dohodli, a když se podíváte na ten obraz, který před vámi stojí, tady stojíme úplně smíšeně, už ne stranicky odděleně, nýbrž opravdu smíšeně vedle sebe. My jsme se opravdu docela bezvadně stmelili.

Za druhé bych řekl, co pan premiér tady sdělil je samozřejmě správné a chtěl bych podtrhnout, že TOP 09 stoprocentně stojí za panem premiérem a za touto dohodou a že jsme velice šťastní, že naše vláda může pokračovat ve svém reformním úsilí. Víme velmi dobře, a v posledních dnech jste to také zaznamenali, že nám to nevyjedná větší podporu, že všichni nám budou teď nadávat, že jsme se dohodli, kdybychom se nedohodli, tak by nám stejně nadávali, že prostě teď bude těžké období pro celou koalici, myslím, že to je pro Českou republiku dobré, že bude konzistence naší politiky, že jsme se dohodli a uvidíte, že to přinese také své výsledky.

Místopředseda vlády a předseda Věcí veřejných Radek John:

Pro Věci veřejné bylo naprosto zásadní nezastavit procesy, které se odbývaly na ministerstvu vnitra, počínaje vytahováním kostlivců ze skříní, přes úspory až po boj proti korupci. Z tohoto hlediska já velmi vítám, že v nominaci jsem mohl doporučit pana plukovníka Kubiceho, kterého všichni známe léta. Je to velmi důvěryhodná osoba se zkušenostmi z boje proti korupci a to je pro nás garancí, že to, co bylo nastaveno, bude pokračovat a nedojde k žádnému přerušení. Proto z deseti jmen jsem jednoznačně, které byly v jednání, já jsem ho jednoznačně doporučoval.

Pro Věci veřejné je dále zásadní, že ve funkci ministra školství zůstává pan ministr Dobeš, kterého čeká teď nelehký úkol, a sice dovést do úspěšného konce státní maturity, za které dal hlavu na špalek, a jsme velmi rádi, že tento úkol může nadále plnit po velkém nasazení, které v té věci předvedl.

Dále jsem rád, že máme ujištění koaličních partnerů, že po očištění ministra Bárty v kauze půjčky pro poslance Kočí a Škárku se bude moci vrátit do vlády. VV proto nominovaly na pozici ministra dopravy prozatímně současného státního tajemníka ministerstva Radka Šmerdu.

Já sám chci dále garantovat plnění námi navržené protikorupční strategie a hlavně pomoci, až nový ministr vnitra nastoupí do své funkce, tak pomoci, aby ten přechod byl plynulý a abychom v těch termínech, ke kterým jsme se zavázali, nezakolísali. Proto jsem v této chvíli tedy přijal funkci vicepremiéra pro boj proti korupci s tím, že se budu velmi snažit koordinovat vlastně všechna ministerstva, kterých se to týká, což je jak ministerstvo vnitra, tak spravedlnosti, tak ministerstvo pro místní rozvoj, tak ministerstvo obchodu atd.

Ve chvíli, kdyby tato funkce začala být formální, jsem přesvědčen, že teď, při tom přechodu, bude velmi důležitá, tak budeme znovu jednat a já té funkce se samozřejmě mohu vzdát, kdyby přestala mít smysl.

Celou dohodu ale chápeme ovšem v této chvíli jakožto prozatímní, protože bude to hlasování o důvěře vládě po strukturálních změnách a poté, co budou dořešeny ještě věci, kterých jsme se tady dotkli, ale nevyřešili a neřešili – což je pro nás např. kauza PromoPro. Takže vlastně hlasování vlády o důvěře, které bude v červnu, nakonec posvětí tuto dohodu a doufejme, že bude úspěšná a že se ukáže prospěšná jak boji proti korupci, tak této zemi, a umožní, abychom se konečně vrátili k těm reformám.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X