Tiskové konference

11. 4. 2011 15:17

Brífink premiéra po setkání s prezidentem republiky, 11. dubna 2011

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Předal jsem panu prezidentovi rezignaci pana ministra Bárty a návrhy předsedy vlády na odvolání pana Johna a pana Dobeše. Ústava říká, že v případě, kdy předseda vlády podá návrh na odvolání, tak prezident odvolá.

Dotaz: Padla ještě nějaká další jména ministrů na odvolání? Ať už z vaší strany nebo z úst pana prezidenta?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: My jsme se bavili o širším záběru jak řešit tuto politickou situaci. Probírali jsme i některá jména, na druhou stranu, nevidím teď důvod, proč cokoliv z toho blíže specifikovat.

Dotaz: Ani jméno pana ministra Vondry?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Jak jsem již řekl, nevidím důvod, proč cokoliv blíže specifikovat.

Dotaz: A jaká je vaše pravděpodobná varianta B?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Já musím říci, že jednoznačně chci pokračovat v tomto koaličním projektu ve spolupráci poslanců ODS, TOP 09 a VV.

Dotaz: Doufáte, že další véčkaři už tedy nepřeběhnou?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Já teď nevím, kdo a kam přebíhá, já jsem řekl, že tu je koaliční smlouva, ta nebyla vypovězena žádnou z těchto stran a předpokládám, že všichni teď dají najevo především zodpovědnost vůči reformám než to, aby tu byly hrány nějaké politické hrátky.

Dotaz: Pane premiére, VV po vás požadovaly ještě před vaší cestou na hrad svolání K9, kdy přijde K9?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Bude se konat. Já jsem dostal informaci, že VV mohou být k dispozici až po 12. hodině, to znamená, nebyly k dispozici v dopoledních hodinách, tak mne informoval pan Radek John. Já do chvíle než byl stanoven termín, který je základní, tedy, že já se musím přizpůsobit panu prezidentovi, tak potom mohu stanovovat nějakou jinou schůzku, včetně jednání K9 a podobně.

Dotaz: Takže dnes odpoledne, v podvečer?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Ano, já nevidím důvod, proč by se dnes neměla K9 konat. A bude se konat i v následujících dnech.

Dotaz: Ale zatím pan prezident, jestli je ochoten tolerovat vládu s těmi přeběhlíky?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: My jsme se o vládě s tzv. přeběhlíky nebavili. Já jsem řekl, že je tu koaliční smlouva, že postupně během víkendu všechny tři strany deklarovaly, že chtějí pokračovat v koaliční spolupráci a na tom nevidím důvod cokoliv měnit.

Dotaz: Bavili jste se s panem prezidentem i o nějaké další návštěvě, kde byste představil širší půdorys rekonstrukce kabinetu?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Samozřejmě, že ta debata bude pokračovat, protože jedna věc je odchod někoho z vlády, druhá věc je příchod dalších lidí, některé další změny, které ve vládě proběhnou.

Dotaz: Jste přesvědčen o tom, že nějakým způsobem na K9 byste mohli tu situaci vyřešit? Přeci jen VV požadují odchod některých ministrů, třeba pana Kalouska? TOP 09 to odmítá, volá se i po panu Vondrovi, dokážete si představit, jak tu situaci vyřešit?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Samozřejmě, že by to bylo hezké, kdyby se to vyřešilo na jednom zasedání K9, ale buďme realisté, ta jednání poběží a podle mého názoru zvítězí-li odpovědnost vůči vládnímu programu a vůči této zemi nad nějakými politickými hrátkami, tak se dohodneme.

Dotaz: Co byste dnes na K9 mohli řešit konkrétně?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Já myslím, že je toho k řešení dost, ale nebudu sdělovat koaličním partnerům prostřednictvím obrazovek to, co s nimi chci probírat. Všimněte si, že my jsme poměrně mediálně zdrženliví a nevzkazujeme to prostřednictvím médií.

Dotaz: VV měly obavu, aby nebyly žákem, který je volán k tabuli, aby nemusely zase to jednání opustit, myslíte, že tentokrát to bude skutečně jednání tří rovných stran?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Vždy to bylo jednání tří rovných stran, nikdy tomu nebylo jinak a koneckonců i my jsme museli přistoupit k rezignaci jednoho našeho ministra, nikdo to nebral, že jsme na K9 v roli nějakých žáků.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X