Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové konference

20. 7. 2016 17:22

Tisková konference po jednání vlády 20. července 2016

Martin Ayrer, tiskový mluvčí vlády: Dámy a pánové, dobré odpoledne, já bych si dovolil zahájit tiskovou konferenci po jednání vlády České republiky. Vítám zde Jiřího Dienstbiera, ministra pro lidská práva a rovné příležitosti, také ministra dopravy pana Dana Ťoka a ministra kultury pana Daniela Hermana. Poprosím jako prvního o slovo ministra Dienstbiera.

Jiří Dienstbier, ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu: Ještě jednou dobrý den, já bych na úvod informoval o poslaneckých a krajských návrzích zákonů, ke kterým dnes vláda projednávala svůj postoj. Prvním z nich byl návrh na vydání zákona, kterým se mění zákon o pozemních komunikacích, který má umožnit snadněji infrastrukturní projekty, jejich umisťování pod pozemní komunikace, k tomuto návrhu vláda zaujala pozitivní stanovisko. Další byl návrh zastupitelstva Libereckého kraje na vydání zákona, kterým se mění zákon o evidenci tržeb, tento zákon by znamenal, že podnikatelé, fyzické osoby, kteří mají obrat do 10 milionů korun ročně, tak by nepodléhali zákonu o elektronické evidence tržeb, do značné míry by tím zákon byl vyprázdněn, takže k tomuto zákonu vláda zaujala negativní stanovisko. Dále tam byl poslanecký návrh novely zákona o daních z příjmu, novela, která měla finančně prostřednictvím daňových ulev, daňových odpočtů podpořit dárcovství krve a účast v registru dárců kostní dřeně, k tomuto vláda zaujala neutrální stanovisko, shodla se na tom, že je dobré i finančně motivovat dárce v této oblasti, nicméně byly tam konkrétní výhrady vůči podobě návrhu zákona, proto neutrální stanovisko. Poslední návrh zákona, ke kterému se vláda vyjadřovala, tak byl návrh zastupitelstva Jihočeského kraje na vydání zákona, kterým se mění zákon o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi a zákon o daních z příjmů, kde cílem bylo zdanit náhrady vyplácené církvím podle zmíněného zákona. K tomuto návrhu zákona vláda nezaujala žádné stanovisko, ani pozitivní, ani pro negativní zdaleka nebyla většina členů vlády. Tento návrh zákona je samozřejmě problematický, protože na jedné straně jsou tady velmi četné a známé výhrady vůči zákonu o majetkovém vyrovnání s církvemi, na druhé straně dodatečné zdanění, retro aktivita je samozřejmě z ústavního hlediska problematická a myslím, že to byl ten důvod, proč projednávání skončilo tímto způsobem.

Dále bych se vyjádřil k materiálu, který jsem na vládě předkládal já, a to byly problémy související s bydlením sociálně vyloučených obyvatel a návrh jejich řešení. To je materiál, který reaguje na ty nejpalčivější problémy v oblasti bydlení, které byly identifikovány ve spolupráci se společenstvími vlastníků jednotek, bytovými družstvy a zástupci obcí v sociálně postižených regionech, kde jde jednak o to, že stát platí poměrně velké peníze na dávkách na bydlení, které jsou často vypláceny v nepřiměřené výši pronajímatelům, kteří ubytovávají sociálně slabší a na dávkách závislé občany, a tyto zálohy na služby, které jsou takto hrazeny, nepřiměřeně nadsazují a navíc ještě často ani společenstvím vlastníku pak následně neplatí ty poplatky, které mají všichni majitelé bytu odvádět společenství vlastníků jednotek, případně družstvu za služby spojené s bydlením a správou nemovitostí, a tím tak vytvářejí dluhy, na které se musejí skládat poctiví bydlící v těchto společenstvích nebo družstvech. Pak je to samozřejmě otázka hygieny, kdy státní správa nemá dostatečná oprávnění v případě, že z bytů se šíří zápach, hmyz, případně hlodavci, anebo také otázka technických standardů na byty, zejména v těch případech právě, kdy se tam vyplácejí dávky na bydlení a jsou tam další opatření. Vláda tento materiál projednala, ale nedoprojednala, přerušila ho na týden, protože tam byla nevypořádaná připomínka s Ministerstvem pro místní rozvoj právě ve věci úkolu pro toto ministerstvo upravit stavebně technické standardy k bytům z hlediska jejich obyvatelnosti, a to musíme vyřešit ještě do příštího týdne, jinak obecně si myslím, že pro ten materiál je podpora. Stejně naložila vláda s navazujícím materiálem, který vlastně se doplňoval vzájemně s tímto a který předkládalo Ministerstvo práce a sociálních věcí.

Já bych se vyjádřil ještě ke dvěma věcem, jednak bych přivítal to, že byl projednán a schválen materiál, který předkládal zde pan kolega Ťok, a to návrh právního zajištění spolufinancování regionální železniční dopravy po roce 2019, který počítá s uzavřením smlouvy s kraji, a tím vláda plní závazek rozvíjet kvalitní a dostupné veřejné služby. Myslím si, že zajištění dopravní obslužnosti pro občany České republiky je zcela zásadní věc a vláda se k ní tímto jasně přihlásila. A poslední informace od ministra vnitra k reorganizaci policejních útvarů, kterou dnes na vládě předložil za účasti policejního prezidenta a nejvyššího státního zástupce, pominu-li politická stanoviska, která byla sdělena, tak hlavní částí jednání bylo vypořádání připomínek Nevyššího státního zastupitelství k této reorganizaci ze strany policie v rámci postupu této reorganizace. Děkuji.

Martin Ayrer, tiskový mluvčí vlády: Děkuji panu ministrovi, poprosím nyní ministra dopravy pana Dana Ťoka.

Dan Ťok, ministr dopravy: Takže ještě jednou dobré odpoledne, já bych rád okomentoval dvě věci. První, jsem velmi rád, že přišel na vládu poslanecký návrh zákona, který vrací do zákona o pozemních komunikací to, co tam vždycky bylo, to znamená, že u místních komunikací může být v komunikaci umístěna kanalizace a další sítě. To, proč vypadlo toto ustanovení ze zákona, bylo bohužel díky senátnímu pozměňovacímu návrhu, a myslím si, že to nebylo domyšlené, což si navrhovatel posléze uvědomil, zapříčinil velké problémy některým obcím, které měly už navržené projekty a zákon jim zakázal tu kanalizaci, popřípadě další sítě, do komunikace umístit a oni v podstatě nemohli dále pokračovat v projektech Evropské unie. Já doufám, že tento zákon brzy projde Poslaneckou sněmovnou a Senátem, Ministerstvo dopravy ho bude podporovat, protože vrací ty věci do normálu.

Druhý bod, který bych rád okomentoval, je bod, který jsem předkládal za Ministerstvo dopravy, je to ona smlouva s kraji na zajištění regionální dopravy. Myslím si, že je potřeba se starat o regionální dopravu, protože ji máme v České republice jednu z nejlepších a jsem přesvědčen, že je dobře, aby podpora státu pokračovala. Není to nic nového, je to pokračování desetileté smlouvy, nebo memoranda, které vyprší v roce 2019, to, co jsme nového do ní vnesli, je, že příspěvek krajům bude stejný, to znamená vracíme do celého procesu prvek spravedlnosti a bude tam, řekl bych, jasnější závazek i hradit inflaci. Takže já bych rád informoval, že nejenomže vláda tento materiál nejenom schválila, ale už jsme i s panem předsedou Asociace krajů tuto smlouvu podepsali a čeká teď na podpis dalších hejtmanů. Tolik za mě, děkuju.

Martin Ayrer, tiskový mluvčí vlády: Děkuji panu ministrovi, poprosím nyní pana ministra Hermana za resort kultury.

Daniel Herman, ministr kultury: Dámy a pánové, Ministerstvo obchodu ve spolupráci s Ministerstvem kultury dnes společně předkládali na vládě návrh strategie rozvoje zemského digitálního vysílání, které v příštích pěti letech bude mít významný vliv na změnu příjímání televizního signálu. Tato strategie byla schválena a důvodem jejího zpracování jsou očekávané významné změny ve využívání rádiového spektra, až dosud výhradně sloužícího pro zemské televizní vysílání. Od loňského roku jedno z frekvenčních pásem v rozmezí 700 MHz bylo na mezinárodní úrovni definitivně vyčleněno i pro jiné technologie, zejména datové sužby mobilních operátorů, a je třeba sladit jednotný postup v rámci Evropské unie. Vzhledem k tomu, že naše veřejnost byla vystavena přechodu z analogového na digitální vysílání relativně nedávno, v období let 2009–2012, jedná se o sociálně citlivou otázku a o tomto tématu byla na vládě vedena diskuze. Na základě návrhů Ministerstva kultury byl termín ukončení přechodu na takzvaný systém DVBT2 stanoven předběžně na 1. únor 2021 s tím, že k 31. lednu 2020 by měla vláda vyhodnotit stav příprav pokrytí signálem, tak aby ten přístup k občanům byl co nejvstřícnější, aby lidově řečeno měli více času na výměnu přijímačů. Každý rok ke konci roku, k poslednímu lednu, bude vládě předkládána zpráva, a ten poslední rok pak bude prostor na to vyřešit případné problémy.

A jak už zde uvedl kolega Dienstbier, vláda dnes nepodpořila návrh zastupitelstva Jihočeského kraje, který se týkal zdanění peněžní části církevních restitucí. Vláda nezaujala žádné stanovisko, ministři KDU-ČSL se k tomu zcela jednoznačně postavili odmítavě, protože pro nás je nepřijatelné jakékoli zpochybňování majetkoprávních jistot, jak právnických, tak fyzických osob v České republice. Děkuji vám.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X