Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

23. 5. 2022 14:40

21. Týden v EU (23. - 30. května 2022)

3. Týden v EU (17. - 24. ledna 2022) Rada EU


Zasedání Rady pro obecné záležitosti dne 23. května v Bruselu

Rada GAC se bude věnovat přípravě mimořádné květnové i řádné červnové Evropské rady, jejichž hlavními tématy budou Ukrajina, energetika, obrana a potravinové zabezpečení. Na programu je dále slyšení s Maďarskem dle článku 7 SEU a informace předsednictví a výměna názorů ke Konferenci o budoucnosti Evropy. Jako možný bod je prozatím vedena orientační debata k návrhu nařízení o transparentnosti a cílení politické reklamy. 

Zasedání Rady pro hospodářské a finanční věci dne 24. května 2022 v Bruselu

Před samotným ECOFINem bude jednání s ministry financí zemí západního Balkánu a TR. Snídaně se bude věnovat debrífinku z euroskupiny a makroekonomickému vývoji v EU i globálně. U bodu Ekonomické a finanční aspekty ukrajinské krize ministři vyhodnotí dopady sankcí vůči RU a vliv války na UA na vývoj ekonomik ČS. V tomto bodu se plánuje i debata o dopisu 10 ČS ve věci financování pomoci uprchlíkům z UA v nejvíce postižených ČS. Jako možný bod je na agendu znovu zařazen návrh směrnice o stanovení minimální úrovně zdanění pro nadnárodní korporace. Tradičním bodem agendy je ekonomické oživení; EK by mohla představit návrh na změnu nařízení k Facilitě pro oživení a odolnost (RRF). PRES bude společně s EK informovat o proběhlém jednání G20. 

Zasedání Rady pro zemědělství a rybolov dne 24. května 2022 v Bruselu

Na Radě AGRIFISH se budou schvalovat závěry k rozvoji očkování proti vysoce patogenní influenze ptáků. Proběhne výměna názorů ohledně situace na trhu, během které EK bude informovat o Akčním plánu na vytvoření tzv. solidarity lanes mezi EU a UA a kde bude BE delegace informovat o letošním jarním suchu v EU. EK bude rovněž informovat o nadcházející 12. konferenci ministrů WTO. Z bodů AOB bude FR PRES informovat o semináři o platformách epidemiologického dozoru. CY delegace bude informovat o novém legislativním rámci EU pro pozitivní seznam EU pro zájmový chov zvířat, SK delegace nadhodí opět budoucnost ochrany půdy v EU, DE delegace zařadila diskuzi k rašelině v záhradnictví a bude informovat o výstupech z G7 a RO delegace zařadila bod o obtížné situaci zemědělců u projektových opatřeních programu rozvoje venkova.

Mimořádné zasedání Evropské rady ve dnech 30. až 31. května 2022 v Bruselu

Lídři se na mimořádném zasedání Evropské rady budou věnovat čtyř tématům: (1) Ukrajině, (2) obraně, (3) energetice a (4) potravinovému zabezpečení. Cílem bude politicky a ekonomicky podpořit Ukrajinu, schválit makroekonomickou pomoc ve výši 9 miliard EUR nebo koridory solidarity, jejichž cílem je urychlit vývoz obilí a zemědělského zboží z Ukrajiny. Tématem bude i rekonstrukce Ukrajiny. V oblasti obrany bude cílem potvrdit v obecné rovině evropské obranné iniciativy. Co se týče energetiky, lídři projednají další kroky v procesu snižování závislosti na ruských energetických surovinách. Posledním tématem bude hledání globální odpovědi na začínající potravinovou krizi v zemích Blízkého východu a severní Afriky. 


3. Týden v EU (17. - 24. ledna 2022) Coreper


Coreper I dne 25. května

Na programu Coreperu I je příprava jednání Rady TTE (doprava a telekomunikace), která se uskuteční ve dnech 2. a 3. června, a Rady COMPET (9. a 10. června). Dále bude schvalován program Rady pro zaměstnanost, sociální politiku, zdraví a ochranu spotřebitele (14. a 16. června). FR PRES bude informovat o výsledcích trialogů k  návrhu směrnice o podávání zpráv o udržitelnosti (CSRD). Taktéž proběhne příprava trialogu ke směrnici „jednotná nabíječka“, k návrhu směrnice o rovném zastoupení žen a mužů v řídících orgánech společností kotovaných na burzách a k návrhu nařízení POP. CRP I projedná finální kompromisní text s cílem dosažení shody u návrhu nařízení o opatřeních k zajištění bezpečnosti dodávek plynu. CRP I taky poskytne vodítka pro další práci k revizi směrnice o energetické účinnosti a směrnice o podpoře obnovitelných zdrojů; obě spadají do balíčku „Fit for 55“.

Coreper II dne 25. května

Na programu Coreperu II je ve středu příprava jednání Rady JHA (9. a 10. června). FR PRES bude informovat o výsledcích Rady GAC, Rady ECOFIN a rozvojové Rady FAC. Komise představí akční plán pro koridory solidarity mezi EU a UA.

3. Týden v EU (17. - 24. ledna 2022) Evropský parlament


Vnější parlamentní činnost 23. – 29. 5.

Poslanci EP se budou v tzv. zeleném týdnu věnovat externí činnosti:

  • delegace výboru IMCO (23. – 27. 5.) navštíví Silicon Valley, kde se setká s technologickými společnostmi a bude diskutovat o agendě digitální politiky EU, včetně nedávno schváleného aktu o digitálních službách (DSA) a aktu o digitálních trzích (DMA),
  • členové výboru pro zahraniční vměšování ING2 (24. – 25. 5.) uskuteční cestu do Rigy, aby se setkali se zástupci střediska strategické komunikace NATO před zahájením Riga StratCom Dialogue, který se bude konat ve dnech 25. a 26. 5.,
  • delegace LIBE (23. – 24. 5.) navštíví Maltu, kde zhodnotí nejnovější vývoj v oblasti právního státu, nedávné reformy soudnictví, bezpečnosti novinářů a protikorupčního opatření,
  • poslanci výboru BUDG (23. – 26. 5.) uskuteční cestu do Turecka, kde se budou zabývat problematikou poskytování finančních prostředků EU z nástroje pro pomoc uprchlíkům,
  • delegace výboru INTA (23. – 25. 5.) pojede do Chile, aby projednala probíhající aktualizaci dohody o přidružení mezi EU a Chile a rovněž otázky lidských práv, rovnosti pohlaví a práv žen.

3. Týden v EU (17. - 24. ledna 2022) Evropská komise


Zasedání kolegia komisařů dne 25. května

  • Kolegium Komise na středečním zasedání projedná návrh směrnice o navracení a konfiskaci majetku a návrh rozhodnutí Rady o doplnění oblastí trestné činnosti stanovených v čl. 83 odst. 1 SFEU o vyhýbání se sankcím nebo jejich porušování.

5. Týden v EU (31. ledna – 7. února 2022)  Evropské výbory PČR


Setkání s poslanci EP zvolenými za ČR, 27. května

  • Výbor pro záležitosti EU pořádá v pátek 27. května setkání s českými poslanci EP.

4. Týden v EU (24. – 31. ledna 2022) Výbor pro EU na vládní úrovni


Jednání dne 25. května 2022

I/Ke schválení

  • Mandát na mimořádné zasedání Evropské rady ve dnech 30. až 31. května 2022 v Bruselu (ÚV)

II/ Různé

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie