Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

12. 6. 2019 23:34

23. Týden v EU dle Mileny Hrdinkové (3. až 9. června 2019)

Milí čtenáři,

na páteční bilaterální konzultace v Berlíně jsem včera ráno navázala jednáním se svým švédským kolegou, ministrem pro záležitosti EU Hansem Dahlgrenem. Se Švédskem má Česká republika mnoho společného, zejména co se týká priorit v oblasti jednotného trhu nebo otevřené obchodní politiky. Švédsko po nás také v první polovině roku 2023 převezme předsednictví v Radě EU. S Hansem Dahlgrenem jsme diskutovali nejen o přípravách na předsednictví a nyní velmi aktuální strategické agendě, ale také o nominacích na nejvyšší unijní posty, víceletém finančním rámci nebo našem předsednictví ve V4.

 

Dnes jsem v jednáních pokračovala pracovním obědem s Timo Pesonenem, generálním ředitelem DG GROW Komise (generální ředitelství pro vnitřní trh, průmysl, podnikání a malé a střední podniky) a zástupci agentury GSA. Protože jeho hlavním tématem bylo rozšíření agentury GSA a vesmírná politika EU, pozvala jsem k jednání v Hrzánském paláci také ministra dopravy Vladimíra Kremlíka a ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka, kterého zastoupila náměstkyně Silvana Jirotková.

 

V Bruselu tento týden zasedají dvě formace Rady – pro zaměstnanost, sociální poli-tiku, zdraví a ochranu spotřebitele a pro hospodářské a finanční věci. Ministři práce a sociálních věcí budou ve čtvrtek a v pá-tek hlasovat ve věci výběru sídla Evropského orgánu pro pracovní záležitosti (ELA) a diskutovat o aspektech týkajících se politiky zaměstnanosti a sociální politiky v rámci evropského semestru 2019, zprávě Evropského účetního dvora o Fondu evropské pomoci nejchudším osobám nebo o přezkumu nařízení o koordinaci systémů sociálního zabezpečení. Nadcházející finské předsednictví bude také in-formovat o svém programu.

Ministři hospodářství a financí mají v pátek na programu zasedání rozpravu o aspektech doporučení pro jednotlivé země vyplývajících z evropského semestru 2019, které souvisejí s hospodářskou a finanční politikou, zprávu o pokroku týkající se aktuálního stavu jednání o bankovní unii, dosažení politické dohody u směrnice o společném systému DPH, pokud jde o zvláštní režim pro malé podniky, nebo informace předsednictví a Komise o nejdůležitějších výsledcích zasedání ministrů financí skupiny G20.

V Bukurešti se ve čtvrtek a v pátek koná neformální zasedání ministrů pro městské záležitosti, kde bude ČR zastupovat ministryně pro místní rozvoj. Na programu mají tzv. Bukurešťskou deklaraci o směřování ke společnému rámci pro urbánní rozvoj v EU.

Ve čtvrtek se ve Strakově akademii k pravidelnému jednání v rámci pracovní-ho týmu tripartity pro EU setkáme s hospodářskými a sociálními partnery. Hovořit budeme o výsledcích mimořádné-ho summitu EU dne 28. května, návrhu specifických doporučení Rady pro ČR 2019 nebo doporučeních z kulatého stolu Národního konventu na téma „Boj s klimatickou změnou“.


Více se o údalostech z uplynulého týdne v EU dočtete v našem newsletteru Týden v EU (3. až 9. června 2019).

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Milena Hrdinková, státní tajemnice pro evropské záležitosti
Milena Hrdinková, státní tajemnice pro evropské záležitosti

Státní tajemnice pro evropské záležitosti

Připojené dokumenty

Fotogalerie [F] fotogalerie