Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

18. 1. 2022 16:07

3. Týden v EU (17. - 24. ledna 2022)

3. Týden v EU (17. - 24. ledna 2022) Rada EU


Zasedání Rady pro zemědělství a rybolov dne 17. ledna 2022 v Bruselu

Ministři zemědělství zasednou v pondělí 17. ledna na Radě AGRIFISH, kde budou projednávat aktuální situaci na trhu a zemědělské otázky související s obchodem. EK bude prezentovat Sdělení o udržitelných uhlíkových cyklech a také proběhne veřejná rozprava ke Konferenci na vysoké úrovni: „Dobré životní podmínky zvířat v EU: současnost a budoucnost“. FR PRES taktéž představí svůj pracovní program.

Zasedání Rady pro hospodářské a finanční záležitosti dne 18. ledna 2022 v Bruselu

Samotnému jednání bude předcházet jednání Euroskupiny jak v klasickém tak i v inkluzivním formátu. Skupina v rozšířeném formátu vyslechne zprávu o výsledku prosincového eurosummitu a prezentován bude i současny stav diskusí a procesů spojených s bankovní unií. V rámci pracovní snídaně si ministři financí vymění názory na aktuální hospodářskou a finanční situaci v EU, a budou informováni o výsledcích jednání ministrů financí zemí eurozóny z předcházejícího dne. V legislativních bodech dominuje návrh směrnice zajišťující globální minimální úroveň zdanění pro nadnárodní společnosti v EU. Ministři by měli poskytnout politická vodítka pro další technickou práci. Dotčený návrh směrnice představuje zásadní prioritu i pro EK i FR PRES. V rámci nelegislativních bodů jsou na agendě zařazené následující body: představení priorit FR PRES; provádění Nástroje pro oživení a odolnost; Evropský semestr: závěry ke Zprávě mechanismu varování, závěry k Roční analýze udržitelného růstu a doporučení pro hospodářskou politiku eurozóny. Ministři si dále vymění názory na priority indonéského předsednictví ve skupině G20 a pověří Hospodářský a finanční výbor přípravou společné pozice EU pro únorové zasedání ministrů financí a guvernérů centrálních bank skupiny G20.

Neformální zasedání ministrů pro životní prostředí a ministrů pro energetiku ve dnech 20. – 22. ledna 2022 v Amiens

Ministři životního prostředí a energetiky na neformálním zasedání v Amiens budou projednávat aktuální otázky týkající se životního prostředí. 

Dle avizovaného programu by mělo 20. ledna proběhnout jednání ministrů životního prostředí nad tématy agro-ekologická tranzice,  naplňování evropské chemické strategie pro udržitelnost a boj proti importovanému odlesňování. 

21. ledna je na programu společné neformální jednání ministrů pro životní prostředí a energetiku, nad tématy spravedlivá tranzice a role lesů a biomasy v politikách životního prostřední, energetiky a klimatu.

V sobotu 22. ledna je následně naplánováno jednání ministrů pro  energetiku nad tématy vysokých cen energií, energetické účinnosti a vodíku v Evropě. 

Zasedání Rady pro zahraniční věci dne 24. ledna 2022 v Bruselu

Ministři zahraničí budou diskutovat o situaci v Libyi v kontextu odložených parlamentních a prezidentských voleb, které se měly uskutečnit v prosinci loňského roku. EU přitom zvažuje, že by do země vyslala vlastní volební pozorovatelskou misi. Dalším tématem jednání bude další angažmá EU v Sýrii. Ministři by měli vyjádřit svůj postoj k nové iniciativě zvláštního zmocněnce GT OSN G. Pedersena směrem k syrskému režimu či pragmatičtějšímu přístupu USA a Ruska k této zemi. V návaznosti na neformální jednání v Brestu by ministři rovněž měli diskutovat o bezpečnostní situaci ve východní Evropě. K této debatě by měl být přizván i ministr zahraničí USA A. Blinken. Přijaty by měly být Závěry k prioritám EU v lidskoprávních fórech na rok 2022 a prioritám pro partnerství s OSN v mírových operacích a krizovém řízení na rok 2022–24 a zřejmě i k Ukrajině. 

Neformální zasedání ministrů pro vysoké školství, výzkum a inovace ve dnech 24. a 25. ledna 2022 v Paříži

Ministři odpovědní za vysokoškolské vzdělávání, výzkum a inovace se potkají na neformálním zasedání, aby projednali agendu pro Evropský prostor vysokoškolského vzdělávání a Evropský výzkumný prostor. Hlavním tématem bude zejména strategie transformace Evropského prostoru vysokoškolského vzdělávání. Během dne bude probíhat debata o hlavních aktuálních výzvách a kulatý stůl zástupců členských států. Závěrem bude oficiálně zahájeno fórum „Universities for the Future of Europe“.

3. Týden v EU (17. - 24. ledna 2022) Coreper


Coreper I dne 19. ledna 2022

Na jednání proběhne prezentace EK k Balíčku k vysokým školám, který bude vydán 18. ledna. FR PRES bude dále informovat o výsledcích trialogů k návrhu směrnice o přiměřených minimálních mzdách v EU a k návrhu směrnice o opatřeních pro vysokou společnou úroveň kybernetické bezpečnosti v Unii (NIS 2).

Coreper II ve dnech 20. a 21. ledna 2022

Ve čtvrtek 20. ledna je na programu diskuze s generálním ředitelem Europol a příprava zasedání Rady pro obecné záležitosti 25. ledna v Bruselu.

V pátek bude pokračovat Coreper II přijetím doporučení Rady o koordinovaném přístupu k usnadnění bezpečného volného pohybu během pandemie covid-19 nahrazující doporučení (EU) 2020/1475, přípravou zasedání Rady pro zahraniční věci dne 24. ledna v Bruselu nebo také výměnou názorů o implementaci strategie EU pro spolupráci v Indo-Pacifiku. Na programu je dále informace FR PRES o výsledcích trialogu k nařízení o nástroji pro mezinárodní zadávání veřejných zakázek, aktuální stav a vodítka pro další práci ohledně summitu EU – Africká unie ve dnech 17.–19. února v Bruselu, příprava trialogu k nařízení o digitální odolnosti finančního sektoru a follow-up ze zasedání Rady pro hospodářské a finanční věci, která proběhne dne 18. ledna v Bruselu.

3. Týden v EU (17. - 24. ledna 2022) Evropský parlament


Plenární zasedání EP ve dnech 17.–20. ledna 2022

Poslanci EP se sejdou ve Štrasburku v rámci prvního plenárního zasedání v novém roce, které se uskuteční ve dnech 17.–20. 1. Hlavním bodem tohoto zasedání bude volba nového předsednictva EP a představení priorit a programu FR PRES francouzským prezidentem E. Macronem. Kromě předsedy EP bude zvoleno 14 nových místopředsedů a 5 nových kvestorů. Po těchto volbách proběhne i změna ve vedení parlamentních výborů. V pondělí 17. ledna také proběhne na plénu EP ceremoniál k uctění památky nedávno zesnulého předsedy EP, Davida Sassoliho (IT, S&D).

Mezi hlavní body agendy patří:

PO 17. 1.

  • uctění památky zesnulého předsedy EP Davida Sassoliho
  • oznámení kandidátů na funkci předsedy EP

ÚT 18. 1.

  • volba nového předsedy či předsedkyně EP
  • volba místopředsedů EP

ST 19. 1.

  • představení programu a priorit FR PRES francouzským prezidentem E. Macronem
  • hlasování o postoji EP k aktu o digitálních službách (DSA)
  • výměna názorů o závěrech zasedání Evropské rady ve dnech 16. - 17. 12.
  • hlasování o předběžné dohodě týkající se navýšení pravomocí Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA)
  • volba kvestorů EP

ČT 20. 1.

  • plenární rozprava o sexuálním a reprodukčním zdraví a právech v EU
  • výměna názorů a následné hlasování týkající se ochrany zvířat během přepravy v rámci EU i mimo ni
  • rozprava o posílení postavení evropské mládeže s důrazem na zaměstnanost a sociální oživení po pandemii 

3. Týden v EU (17. - 24. ledna 2022) Evropská komise


Zasedání kolegia komisařů dne 18. ledna 2022

Kolegium Komise v úterý projedná balíček návrhů „Vysokoškolské vzdělávání“. Balíček obsahuje:

  • Vysokoškolské vzdělávání: evropská strategie pro univerzity
  • Zefektivnění spolupráce v zájmu evropského vysokoškolského vzdělávání

3. Týden v EU (17. - 24. ledna 2022) Evropské výbory PČR


Zasedání Výboru pro evropské záležitosti Poslanecké sněmovny PČR ve dnech 18. a 19. ledna 2022

Výbor bude mít výjezdní zasedání ve školicím středisku PSP v Lipnici. Během tohoto zasedání si vyslechnou poslanci dva semináře Parlamentního institutu, proběhne volba členů a předsedů podvýborů a schválí se záměry zahraničních cest výboru na rok 2022. Poslanci také budou debatovat o vládním návrhu k vyslovení předchozího souhlasu návrh nařízení Rady, kterým se mění nařízení Rady (ES) č.168/2007 o zřízení Agentury Evropské unie pro základní práva.

Schůze Výboru pro záležitosti EU Senátu PČR dne 19. ledna 2022

Výbor na své schůzi vyslechne vyhodnocení průběhu slovinského předsednictví v Radě EU od VV Slovinska, a informace o prioritách francouzského předsednictví v Radě EU s VV Francie. Výbor dále projedná:

  • aktuální stav příprav předsednictví ČR v Radě EU v roce 2022 a představení programu předsednického Tria;
  • informace vlády ČR o výsledcích jednání Evropské rady, které se konalo dne 16. prosince 2021;
  • pracovní program Komise na rok 2022: společně za silnější Evropu, návrh nařízení EU, pokud jde o obezřetnostní přístup ke skupinám globálních systémově významných institucí se strategií řešení krize ve více subjektech a metodiku nepřímého upisování nástrojů způsobilých pro splnění minimálního požadavku na kapitál a způsobilé závazky;
  • zprávu EK o rámci pro vydávání, ověřování a uznávání interoperabilních certifikátů o očkování, o testu a o zotavení v souvislosti s onemocněním COVID-19 a návrh nařízení, kterým se mění nařízení (EU) 2017/746, pokud jde o přechodná ustanovení pro některé diagnostické zdravotnické prostředky in vitro a odklad použitelnosti požadavků v případě prostředků vyráběných a používaných v rámci zdravotnických zařízení.

Na závěr schůze si výbor zvolí nového předsedu.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Připojené dokumenty

Fotogalerie [F] fotogalerie