Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

17. 2. 2020 23:24

6. Týden v EU dle Mileny Hrdinkové

(10. až 16. únor 2020)

Milí čtenáři,

otázkou číslo jedna bude v tomto týdnu jednoznačně víceletý finanční rámec EU. O jeho podobě se bude intenzivně jednat na mimořádném zasedání Evropské rady, které v Bruselu začne ve čtvrtek 20. února. Česká republika bude bojovat hlavně za zachování financování tzv. tradičních politik, tedy kohezní a zemědělské, na stávající úrovni. Tradiční politiky jsou klíčem pro pokračující konvergenci, z níž těží všechny členské státy, a tak by jejich dostatečné financování mělo být v zájmu celé EU. Na průběh jednání a hlavně na finální podobu dlouhodobého rozpočtu bude mít nezanedbatelný vliv také odchod jednoho z největších přispěvatelů, Spojeného království, z EU.

Kromě čtvrtečního summitu se tento týden v Bruselu koná také zasedání Rady hned ve čtyřech formacích. Včera jednali mini-stři zahraničí na Radě pro zahraniční věci o aktuálním dění v oblasti Blízkého východu, na západním Balkáně nebo ve Venezuele a také o vztazích mezi EU a Africkou unií. Následovalo mimořádné zasedání Rady pro obecné záležitosti, které mělo na programu přípravu čtvrteční Evropské rady, tedy víceletý finanční rámec. Dnes probíhá jednání Rady pro hospodářské a finanční věci. Ministři financí se věnují zejména revidovanému seznamu jurisdikcí nespolupracujících v daňové oblasti, roční strategii pro udržitelný růst nebo účinnosti rámce pro ekonomický dohled v EU. Ve čtvrtek se pak ještě setkají ministři školství na Radě pro vzdělávání, mládež, kulturu a sport a budou jednat o evropském semestru a evropském prostoru vzdělávání.

Aktuální evropské otázky patřily mezi hlavní témata jednání na pracovní cestě předsedy vlády do Estonska. Dnes diskutoval se svým protějškem Jürim Ratasem především o víceletém finančním rámci, klimatické politice, spolupráci v oblasti obrany a digitalizace nebo rozšíření EU. Kybernetická bezpečnost byla pak hlav-ním tématem jednání s vedením Centra NATO pro spolupráci v kybernetické obraně.

Zatímco v Bruselu budou v pátek lídři EU pravděpodobně stále jednat o víceletém finančním rámci, na Strakovce se uskuteční letos druhé zasedání pracovního týmu tripartity pro EU. Na programu je řada důležitých témat, mimo jiné Pracovní pro-gram Komise na rok 2020, konference o budoucnosti Evropy, Zelená dohoda pro Evropu, Fond pro spravedlivou transformaci nebo aktuální dění v otázce implementace výstupové dohody a vyjednávání o budoucím vztahu Spojeného království s EU.


Více se o údalostech z uplynulého týdne v EU dočtete v našem newsletteru Týden v EU (10. až 16. únor 2020).

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Milena Hrdinková, státní tajemnice pro evropské záležitosti
Milena Hrdinková, státní tajemnice pro evropské záležitosti

Státní tajemnice pro evropské záležitosti

Připojené dokumenty

Fotogalerie [F] fotogalerie