Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

20. 4. 2009 10:26

Avízo:V Terezíně proběhne za účasti vicepremiéra Alexandra Vondry vzpomínková akce na oběti holokaustu, 21.4.2009

Památník Terezín ve spolupráci s Úřadem vlády ČR, Zastoupením Evropské komise v ČR a Ministerstvem kultury pořádá v úterý 21. dubna 2009 v Terezíně vzpomínkovou akci u příležitosti „Jom ha-šoa“ (Dne vzpomínek na oběti holokaustu). U této příležitosti bude zároveň zahájena výstava Knihovna zachráněných vzpomínek společnosti Centropa.
V den výročí povstání ve varšavském ghettu v roce 1943 se na celém světě připomíná památka šesti milionů Židů zavražděných v nacistických koncentračních táborech. Při této příležitosti bude v Terezíně za účasti vicepremiéra pro evropské záležitosti Alexandra Vondry, náměstka ministra kultury Františka Mikeše a vedoucí zastoupení Evropské komise v ČR Ireny Moosové zahájena výstava Knihovna zachráněných vzpomínek. Výstava prostřednictvím rodinných fotografií a dobových materiálů přibližuje osudy lidí, kteří holokaust přežili. Později bude přemístěna do Kongresového centra Praha jako doprovodná akce Konference o osudu majetku obětí holokaustu (26-30. červen 2009). Připravovaná konference patří mezi nejvýznamnější akce českého předsednictví EU.
V rámci tradiční vzpomínky na oběti holokaustu budou v kinosále Muzea ghetta v Terezíně v úterý od 14:00 do 14:30 čtena jména lidí, kteří v terezínském ghettu zahynuli. Pietní akce se zúčastní i děti z terezínských škol. Každý rok od počátku 90. let je v Terezíně přečteno 100 jmen z desetitisíců obětí židovského ghetta. Bude tak trvat 350 let, než bude připomenut každý, kdo v Terezíně zahynul.

Místo konání:

Muzeum ghetta v Terezíně

Program akce:

13:30 Tisková konference (přítomni místopředseda vlády A. Vondra, náměstek ministra kultury František Mikeš, vedoucí zastoupení Evropské komise v ČR Irena Moosová)

14:00 Jom ha-šoa (čtení jmen)

14:30 zahájení výstavy Knihovna zachráněných vzpomínek


Tiskové oddělení - Kabinet místopředsedy vlády pro evropské záležitosti
Press Section - Executive Office of the Deputy Prime Minister for European Affairs

+420 224 002 657
eu-media@vlada.cz

Úřad vlády ČR/Office of the Government of the Czech Republic
Nábřeží Edvarda Beneše 4, 118 01 Prague 1, Czech Republic

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie