Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

23. 2. 2015 12:45

Češi v průzkumu ocenili proevropskou politiku vlády

Více než polovina Čechů považuje členství České republiky v Evropské unii za prospěšné. Zároveň si dvě třetiny lidí myslí, že obraz České republiky v Evropské unii je lepší než za kabinetu Petra Nečase. Vyplývá to z průzkumu agentury Ipsos o informovanosti Čechů o EU, který dnes představil státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza.

Nahrává se přehrávač videa ...

Názor, že české členství v EU je přínosné, narostl oproti roku 2012 o 20 procent. Zároveň si 64 procent občanů myslí, že obraz České republiky v EU je za současné vlády lepší než v době Nečasova kabinetu.

Za rok svého působení se kabinetu premiéra Bohuslava Sobotky podařilo změnit kurz evropské politiky, což dokázal řadou konkrétních kroků. V březnu loňského roku vláda schválila přistoupení k fiskálnímu paktu, v létě došlo k vyjednání a úspěšnému schválení Dohody o partnerství, která rozhoduje o čerpání evropských fondů v příštích letech. Na podzim loňského roku pak premiér Bohuslav Sobotka úspěšně uhájil české zájmy v dohodě o klimaticko-energetickém balíčku.

Co by si Češi přáli?

Podle průzkumu by si občané přáli, aby vláda o fungování osmadvacítky více informovala. Veřejnost pak nejvíce zajímá působení České republiky v Unii, otázka eura včetně činnosti eurozóny a evropské fondy. „Ukazuje se, že Češi nejsou euroskeptičtí, jen často nemají dostatek informací o fungování Evropské unie. To ale neznamená, že by je dění za hranicemi nezajímalo. Velice dobře dokážou vyjmenovat aktuální nebezpečí pro EU,“ uvedl státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza.

Jako největší hrozbu pro EU Češi vnímají terorismus a přistěhovalectví, tedy dvě aktuální témata, která byla i předmětem únorové Evropské rady a kterým se aktivně věnuje i česká vláda. Dvě třetiny Čechů oceňují přínos EU fondů pro českou ekonomiku.

Kabinet bude ve své aktivní proevropské politice pokračovat i v následujícím roce. Mezi aktuální priority vlády patří finalizace služebního zákona a řádné čerpání fondů EU. Dlouhodobými prioritami jsou pak stabilita evropské ekonomiky, schopnost vytvářet pracovní místa a ochrana společných hodnot, jako jsou právní stát, lidská práva i respekt k menšinám.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie